State of Fashion dompelde Arnhem een maand lang onder in een duurzamere modewereld met meer aandacht voor mens en milieu. Het team van Bureau Ruimtekoers werkte mee aan drie interventieprogramma’s die, in co-creatie met publiek en de Arnhemse textiel-community, een nieuw, eerlijk en duurzaam modesysteem verbeelden.

Een van de matches die hieruit rolden, was die van kunstenaar Cedric Mizero met City@Home. De workshop Repurpose was voor de deelneemsters van City@Home een onvergetelijke ervaring en ook Cedric Mizero vertrok heel geïnspireerd weer naar huis. Het resultaat van de workshop is nog tot eind augustus te zien in Rozet. Het maakproces zelf was minstens zo mooi; het betekende hard werken, samen lachen en soms bijna huilen, onderling verbindingen maken, grenzen verleggen en creativiteit laten stromen. Lees er hier meer over!

Meer over Cedric Mizero

Stap uit de schaduw

In Repurpose wilde Cedric Mizero samen met de vrouwen van City@Home kijken hoe bestaande kleding een nieuwe betekenis krijgt én hoe je als vrouw transformeert naar een sterkere versie van jezelf. En dan niet zoals in een ‘make-over’, want die impliceert met een ‘voor’ en een ‘na’ dat er een foute en een goede versie van iemand bestaat. Het gaat juist om het laten zien van pure, innerlijke kracht.

Cedric neemt daarvoor graag zijn eigen moeder als voorbeeld. Ze voedde in haar eentje twaalf kinderen op en onderhield het grote gezin. Een heel krachtige vrouw. Maar omdat ze zo hard werkte, is ze weinig gezien. Cedric wil vrouwen zoals zij laten schijnen. Niet door ze met make-up als fotomodel te laten poseren, maar door hun innerlijke kracht te benadrukken via mode. Christina van City@Home vertelt: ‘Dat sluit mooi aan bij wat wij willen bereiken; vrouwen die niet gezien worden, weer in hun kracht zetten, zodat ze weer stevig staan, als zichzélf.’

Christina van City@Home

Vrouwen die niet gezien worden, weer in hun kracht zetten.

Over City@Home

City@Home biedt vanuit het Bruishuis in Malburgen een plek voor vrouwen die geïsoleerd zijn (geraakt) in de samenleving en probeert hen met praktische activiteiten weer te sterken en deel te laten uitmaken van de maatschappij. Dat gebeurt bijvoorbeeld door taalles, koffieochtenden of creatieve cafés. En, als het voor een beoogde baan bijvoorbeeld nodig is dat je leert fietsen, zorgen ze voor fietsles. Daarnaast organiseert City@Home regelmatig iets voor de buurt, zoals de plantjesmarkt. En elke maandag, woensdag en vrijdag bemenst de stichting de ruilwinkel in de hal van het Bruishuis.

Repurpose

Voor de workshop gebruikten de deelnemers de kleding uit de ruilwinkel. Die toverden ze vervolgens samen om in nieuwe creaties. Daarna werden ze geportretteerd in hun repurposed outfit. Achtergrond voor alle portretten was hun zelfgemaakte quilt, met daarin verwerkt stukjes kledingstof (tot broekzakken en blousekragen aan toe, helemaal freestyle). Dit alles onder de bezielende regie van Cedric. De portretten die zijn ontstaan, gecombineerd met de zelfgemaakte modecreaties van bestaande kleding, vormen een prachtig beeld van wat een tweede kans of een hernieuwd doel kan betekenen in een eerlijk en duurzaam modesysteem.

Sheila van Dinther is een van de deelnemers en zij heeft zich in no time ontpopt tot ‘creative director’; ze heeft mode-ervaring en motiveert andere deelnemers en stuurt hen aan. De mooiste rokken ontstaan, een oud jack wordt omgetoverd tot tweezijdig draagbaar jasje met kanten boorden, maar een van de meest originele co-creaties ontstaat met Sheila en Barbara.

Barbara is Dominicaanse en spreekt nog niet zo veel Nederlands. Ze ziet in de vorm van een wc-matje een mogelijk kledingstuk en Sheila denkt met haar mee. Door er uiennetjes op te stikken en daarin allemaal reepjes stof te knopen, ligt er later die middag een prachtig bovenstuk. Barbara mag erin op de foto en lacht verontschuldigend: ‘Ik heb geen make-up op, als ik dit wist, had ik meer moeite gedaan!’

Maar ze ziet er prachtig uit, precies als zichzelf en trots op haar kledingstuk. Later is haar foto het middelpunt van de tentoonstelling en zal ze trots zeggen: ‘Mijn zoon kan het niet geloven, dat ik dit gedaan en gedurfd heb.’

Cedric Mizero is trots, hij vertrekt met pijn in zijn hart. Hij wilde graag nog zoveel meer horen over de levens van de vrouwen uit dit project. Wat hij als directe inspiratie mee naar huis neemt, is de ruilwinkel. Ruilen en hergebruiken was oorspronkelijk de traditie in Rwanda. Daarvan is van lieverlee afgeweken om het westerse consumptiepatroon na te jagen. Cedric gaat proberen om de traditie weer in ere te herstellen.

Een eerlijk en duurzaam modesysteem

State of Fashion heeft laten zien dat de manier waarop we met mode omgaan anders kan, anders moet. De workshop Repurpose is daarvan een levendig voorbeeld. Oude kleding is omgetoverd in een serie geweldige ‘nieuwe’ stukken. Een club dames is geïnspireerd, heeft meer zelfvertrouwen en is een enerverende ervaring rijker. En de kunstenaar? Die is op weg naar Afrika om een oude traditie een tweede leven te geven.

Tot en met eind Augustus nog te zien in Rozet

In co-creatie programmamaken?

Wil jij ook in co-creatie met publieke en lokale community een cultureel of kunstzinnig programma maken? Daar helpen we graag bij! Dat kan in heel Nederland, want met onze antropologische aanpak weten we op iedere plek netwerken te herkennen en mensen te enthousiasmeren. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée.

© 2023 Bureau Ruimtekoers