Speel meer ziel in de wijk! Maak kennis met team Soul Search City: Zineb en Laura

Met het project Soul Search City werkt een diverse groep jongeren aan een bezielend spel voor hun wijk. In drie fasen - bedenken, maken en spelen – bouwen ze aan een citygame voor in de publieke ruimte. Dit doen ze samen met kunstenaar Yasser Ballemans en verschillende professionals. We stellen graag aan jullie voor: Zineb en Laura
Zineb
Onze deelnemersgroep is verschillend, maar we hebben hetzelfde doel voor ogen: met z’n allen een spel maken waarbij we samenzijn en veiligheid het belangrijkst vinden voor de wijk. Die verschillen in onze groep zijn juist leuk.

Zineb, 23: ‘Op zoek naar het buurtgevoel’
Voor Zineb is het belangrijk dat je als buurt samen dingen doet. Via Soul Search City hoopt ze meer gezamenlijkheid in de buurt en de wijk te creëren. Als voorbeeld noemt ze haar oude woonbuurt, het Statenkwartier, in Noord. “Daar deden we vaak activiteiten met de hele straat. Met WK voetbal de hele straat versieren en samen kijken. Je kende elkaar, er was buurtgevoel. Waar ik in Malburgen woon, komt dat ook steeds meer.
Misschien helpt Soul Search City daarbij. Onze deelnemersgroep is verschillend, maar we hebben hetzelfde doel voor ogen: met z’n allen een spel maken waarbij we samenzijn en veiligheid het belangrijkst vinden voor de wijk. Die verschillen in onze groep zijn juist leuk. Ik ben creatief en ik organiseer ook graag dingen. Naast mijn werk als begeleidster bij SiZa ben ik vrijwilligster bij Empowering Nisa en Stichting Worldchangers.
Van daaruit weet ik dat het soms best ingewikkeld is om mensen van verschillende leeftijden en achtergronden bij activiteiten te betrekken. Veel jongeren sluiten zich niet zomaar spontaan aan bij iets wat ze niet kennen. Tenzij er een soort rolmodel is dat het voortouw neemt. Ook ouderen, zeker met niet westerse achtergrond, komen niet zomaar de deur uit. Daarmee moeten we rekening houden als je ‘de hele buurt’ wil betrekken. Juist die verschillen in onze wijk maken het zo leuk, daar leer je ook echt van, samen kom je naar mijn idee veel verder!”
Laura
Voor mijn gevoel heb je een reden nodig om comfortabel te kunnen kennismaken.

Laura, 18: ‘Ontmoet elkaar op een comfortabele manier’
Laura doet mee aan Soul Search City, omdat haar docent Kunst dacht dat het iets voor haar was. Dat bleek een schot in de roos. Ze woont sinds drie jaar in Malburgen en doet dit jaar eindexamen aan het Olympus. Ze heeft een groot deel van haar leven gewoond in het Achterhoekse ’s Heerenberg. “Daar was voor mij niks te beleven”, vertelt ze. “Ik had weinig vrienden en alles was altijd ver weg. Nu ik hier woon, heb ik vrienden in de buurt en hoor ik er meer bij. Er zijn vast meer mensen die zich zo voelen als ik toen ik nog in de Achterhoek woonde. Mensen die behoefte hebben aan connectie met anderen en met de wijk waarin ze wonen.
Het spel kan daarbij een belangrijke rol spelen. Het is vaak lastig om ‘zomaar’ met mensen in contact te komen. Voor mijn gevoel heb je een reden nodig om comfortabel te kunnen kennismaken. Mijn vader bijvoorbeeld, doet heel veel voor andere mensen en leert zo veel anderen kennen. Het spel kan ook zo’n comfortabele aanleiding zijn om mensen te ontmoeten. Tot nu toe zijn we drie keer bij elkaar geweest met de groep.
De wandeling door de wijk met de stedenbouwkundige vond ik heel interessant. Afgelopen keer hebben we gebrainstormd. Ik denk zelf aan een onderdeel of iets dergelijks met eten of recepten. Een ‘Cook off’; waarbij mensen hun gerecht pitchen en de wijk kan stemmen op ingediende familierecepten. Met eten breng je mensen bij elkaar en leer je meer over elkaars afkomst. Mijn moeder is Pools en mijn favoriete gerecht is Pyzy Poznań; gestoomde broodjes uit Poznań. Als ieders recept daarna bijvoorbeeld nog op een website staat, kunnen mensen blijven nagenieten.”