Koken aan de hand van persoonlijke verhalen. In 4 workshops, die we organiseren bij de Plint en Huis voor de Wijk, komen we samen met inwoners van Immerloo, Iman, Ali, en stichting Vitanos, en koken we de gerechten van de bewoners van de wijk. Kook je mee?

Ramadan

Vrijdag 24 maart kookten we voor de tweede keer, samen met inwoners uit Immerloo, hun favoriete gerechten. Het is de eerste vrijdag van de Ramadan, dus voor sommige deelnemers is de vastenperiode net aangebroken. Ondanks dat zij zelf niet eten, hebben zij zich enorm uitgesloofd om meer over tradities en zichzelf te vertellen via het eten dat zij hebben gemaakt.

Heerlijke gerechten komen ter tafel: manakeesh, kabsa en harra esba’o. Een heerlijke goulash, en pakawra uit Afghanistan. Dat is een heerlijk knapperig gefrituurde (en vegetarische!) snack.

Gerechten vertellen je verhaal

We staan natuurlijk niet zomaar te koken in Immerloo. Al dit lekkere eten vertelt een verhaal: over geschiedenis, trots, grappige momenten en het doorgeven van gerechten aan nieuwe generaties. Op deze manier creëren we een plek waar de inwoners van Immerloo op een veilige manier hun verhaal kunnen delen.

Ali Saad werkt mee vanuit Ruimtekoers:

‘In Malburgen en Immerloo is meer dan de helft van de inwoners niet van Nederlandse afkomst. Er zitten veel hiaten in de communicatie tussen deze groep en de Nederlandse cultuur en (publieke) organisaties. Dit project is dus belangrijk om deze kloof te dichten en de inclusiviteit van de niet-Nederlanders te versterken, en de verbinding te verbeteren.’

Ali: ‘Persoonlijk zie ik dit project als een belangrijke stap die bijdraagt aan het bouwen aan een duurzame samenleving. Wat mij ook motiveerde om mee te doen aan dit project is het feit dat ik mezelf, naast mijn Libanese Midden-Oosterse identiteit, ook Arnhemmer voel, waardoor ik soms tussen deze bewoners uit verschillende culturen en de Nederlandse gemeenschap sta. Ik vind het dus interessant om de rol van facilitator en bemiddelaar tussen beiden te spelen, die uiteindelijk een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van een gezonde multiculturele samenleving.’

Bezoek

Wethouder inclusie en diversiteit, Maurits van de Geijn, en dhr. Rabin Baldewsingh, nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme, waren die dag op werkbezoek. Er ontstond een levendig gesprek tussen de deelnemers en het bezoek, dat op deze manier een mooi beeld heeft gekregen van de meest diverse wijk van Arnhem!

Immerloo’s Iftar

Deze workshop werd gevolgd door Immerloos Iftar! Op 13 april organiseerden we met Allon Cheng van Vitanos bij het Huis vóór de Wijk de derde kookontmoeting in Immerloo. Iftar is de maaltijd die je tijdens Ramadan na zonsondergang nuttigt.

We kookten met een grote groep heerlijke gerechten. Dat deden we met mensen die eerder ook al meededen bij de Plint, maar er sloten ook nieuwe mensen aan. Zo bracht Narges vriendinnen mee die samen een heerlijke Qabuli Palaw maakten. Een rijstgerecht uit Kabul, Afghanistan, dat veel wordt gegeten tijdens de Ramadan. Hierdoor leerden we veel verschillende bereidingswijzen van rijst kennen! Allemaal op een verschillende manier bereid, en allemaal met een ander verhaal. Zo maakte Fadya Syrische Riz Bazalia (rijst met erwten), en genoten we intens van het toetje van Hans: een authentieke Wajik, Indische kleefrijst met kokosmelk en rietsuiker.

Nieuwe gezichten

De middag verwelkomden we ook Gloria, die pas sinds een paar maanden in Immerloo woont. Gloria komt uit Colombia en vindt het leuk om via de Plint betrokken te raken bij de activiteiten die worden georganiseerd. Nieuwe mensen leren kennen, je verbinden met je buurt en buren, dat is de voornaamste reden voor mensen om mee te doen.

Iman Jaadan – bewoonster Brandenburgseplein

Ik wil hieraan meedoen omdat ik meer mensen, en Nederlanders wil leren kennen. Ik wil niet alleen maar met Arabisch sprekenden omgaan en ben op zoek naar nieuwe contacten.

Tijd voor dadels

Uiteindelijk braken we gezamenlijk het vasten rond 20.30. Het was een bijzonder moment: een eerste dadel, daarna samen aan lange tafels genieten van de verschillende smaken en geuren waarmee we nieuwe mensen ontmoetten en meer leerden over verschillende culturen en tradities.

De volgende ontmoeting op 24 mei organiseren we bij de Plint. Daar hopen we nieuwe mensen te ontmoeten, en wellicht leren we nog nieuwe gerechten uit nog meer plekken van de wereld kennen. Dus, woon je in Immerloo en heb je een verhaal? Kook mee!

Wil jij ook buurten en gemeenschappen duurzaam verbinden?

Wij helpen jou graag met een project zoals Ik Kook Mijn Verhaal. Het samen bereiden en delen van lievelingsgerechten op basis van persoonlijke verhalen brengt mensen bij elkaar en vormt duurzame netwerken. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Renée vertelt er graag over!

© 2023 Bureau Ruimtekoers