Sabine knoopt een praatje aan bij Thomas Kuijpers’ First Year

Onze reporter Sabine knoopt een praatje aan met bezoekers bij de hedendaagse kunstwerken op Ruimtekoers 2017. Vandaag bezocht ze First Year van Thomas Kuijpers.

De waardheid …

Wat zou Donald Trump gemaakt kunnen hebben als hij nu een jaar kunstenaar was geweest, in plaats van een jaar president? Beeldend kunstenaar Thomas Kuijpers speelt in zijn werk graag met het concept van ‘de waarheid’ en de presentatie hiervan. Media en actualiteit spelen een belangrijke rol in zijn creaties. Voor deze derde editie van Ruimtekoers maakte Thomas een nieuw werk genaamd First Year. Ik neem er een kijkje en ben benieuwd wat de medebezoekers vinden van deze grootse installatie.

De ruimte waar Thomas Kuijpers zijn werk heeft staan, oogt een beetje donker. Een grote wand houdt het licht tegen. Ik loop naar de andere kant, om te kunnen zien wat er staat opgesteld en loop Olav tegen het lijf. “Geweldig” mompelt hij met een brede glimlach op zijn gezicht.

Ja, vind je het goed?

“Ik vind het geweldig. Nou weet je, ik vind dat hij goede humor heeft. Precies zoals Trump het echt allemaal doet. Het is zo Amerikaans groots, met die vlag helemaal in de breedte van het werk. Ja, het is mooi uitgewerkt.“ Hij vervolgt:  “En die schilderijen die daar eigenlijk hadden moeten hangen met dan die houding van “maar ja, het is niet mijn schuld dat ze er niet hangen”, geweldig.  Je moet weten dat ik er eigenlijk niet zo van hou dat Trump telkens in de maling wordt genomen, maar dit is echt op een goede manier.“

“Zijn ego door het plafond heen natuurlijk. Het heeft iets heel absurds maar dat is ‘ie zelf ook, die meneer. “

Andrea legt aan haar moeder uit wat de context is van het kunstwerk. Ze lopen samen langs de collectie boeken, tekeningen en zelfportretten. Zo nu en dan wordt er hard geschaterd. “Ik vind het hilarisch. Ik heb dit vorige week al gezien, toen was ik alleen. Ik moet er zo om lachen. Hoe verzin je het?!“. “Kijk, zijn eigen hoofd in Mount Rushmore.”

Andrea wijst naar een tekening van Mount Rushmore, waarop het hoofd van Trump is geplaatst naast president Lincoln. “Dit dan, die CNN TV! Die banners lopen dan als er real time nieuws binnenkomt. En dan groot uitgelicht dat er geen bezoekers op Trumps eerste show aanwezig zijn! Dat boeit hem niet, hij rekent er gewoon op dat er mensen zullen komen. Ik vind het briljant bedacht.“. “Voor mij is het al een tweede indruk, ik ben al een keer geweest. Ik vind het heel leuk gedaan en wilde het aan Trees laten zien. Een paar karakteristieken van deze meneer zijn heel goed neergezet.”

“Het is absoluut humoristisch ook.”, vult Trees aan. “Die enorme vlag vind ik ook leuk.”. “Zijn ego door het plafond heen natuurlijk. Het heeft iets heel absurds maar dat is ‘ie zelf ook, die meneer.” Ik draai me om en zie dat Trump letterlijk door het plafond is gegaan. Hij staat op een sokkel, die bekleed is met de Amerikaanse vlag. Alleen zijn benen zijn nog te zien.

“Hier wil je eigenlijk ook wel even achter gaan staan.”, zegt Trees verwijzend naar de verzameling microfoons voor de verwachte persfederatie.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers