Ruimtekoers in Europa: Onze expositie Construction Sites of Utopia te zien in het GRASSI designmuseum in Leipzig

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Duitsland en het GRASSI designmuseum in Leipzig presenteren we onze methode voor participatie tijdens de Leipziger Buchmesse van 21 tot en met 24 maart.

We breken een lans voor kunst, participatie en stedelijke opgaven

Onze expositie mét workshop ‘Construction Sites of Utopia’ is een manifest én handreiking om sociaal kunstenaars en ontwerpers te betrekken bij stedelijke uitdagingen.

Te vaak zien we dat kunstenaars en ontwerpers onbedoeld bijdragen aan gentrificatie. Door hun initiatieven leven wijken en buurten op, maar worden huizenprijzen te hoog voor de oorspronkelijke bewoners en worden zij gedwongen te vertrekken. Dat moet anders. In deze expositie, waarin we kennis bundelen van de afgelopen 3 jaar Bureau Ruimtekoers, zie je hoe sociaal kunstenaars en ontwerpers kunnen bijdragen aan inclusieve stedelijke ontwikkeling.

Een bundeling van sociale kunstmethoden in en mét de stad

Samen met onze partners, theatercollectief gruppe tag uit Leipzig en cultuurorganisatie Casa da Esquina in Coimbra, verzamelden we methoden en tools voor inwoners, beleidsmakers, stedenbouwers, ontwerpers en kunstenaars om gelijkwaardiger samen te werken aan stedelijke opgaven.

Performatieve interviews en Urban Guerrilla

Zoals ‘Performatieve interviews’ waarbij theatermakers gesprekken met inwoners vastleggen op camera en vervolgens een discussie-avond organiseren met beleidsmakers en inwoners, waarbij de video wordt getoond. Of ‘Urban Guerrilla’, een reeks pop-up-optredens in de publieke ruimte waarbij inwoners worden betrokken bij de vraag: ‘what would you fight for in our neighbourhood?’.

Een bundeling van sociale kunstmethoden in en mét de stad

Deze methoden móét je ervaren. Daarom organiseert gruppe tag op 22 maart een workshop in het centrum van Leipzig, waar zij kunstenaars, ontwerpers, beleidsmakers en bezoekers van de Buchmesse meenemen in de ‘performative games’ methode: voorbijgangers worden uitgenodigd om een klein kaartspelletje te spelen en zo meer te delen over hun relatie tot de eigen buurt. Dit geeft verrassende inzichten die stedenbouwers en architecten kunnen gebruiken om vooral mét de oorspronkelijk inwoners verbeteringen in de buurt te ontwerpen.

Een oproep voor ongewone samenwerkingen

Construction Sites of Utopia laat zo een nieuw perspectief zien aan kunstenaars en ontwerpers voor een meer gelijkwaardige bijdrage aan inclusieve stedelijke ontwikkeling. Dat is urgent in Leipzig, Coimbra én natuurlijk Nederlandse steden als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en ja, ook Arnhem. Maar bovenal is dit project een oproep aan inwoners, beleidsmakers én sociaal kunstenaars en ontwerpers om elkaar te vinden in de stad en samen te werken aan steden voor, met en door iedereen.

Doe je mee?

De expositie is van 21 tot en met 24 maart te bezoeken in het GRASSI Museum of applied arts in Leipzig. De workshop is op 22 maart van 14.00 tot 18.00 uur. Meedoen of langskomen, leuk! Stuur onze projectleider Lenn Cox een mailtje via lenn@ruimtekoers.nl. Construction Sites Of Utopia wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Ambassade in Duitsland.

Kijk in onze

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Lenn. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

© 2024 Bureau Ruimtekoers