Route Malburgen, maak kennis met de deelnemers en de locaties van hoofdstuk 2!

Verschillende generaties Malburgers met hun roots in voormalig Nederlands-Indië openden samen met theatermaker Elise Doll en Ruimtekoers hun theatrale audioroute Route Malburgen. Op 7 locaties vertellen de deelnemers hun verhaal.

Route Malburgen

Route Malburgen is een theatrale audioroute vol met persoonlijke anekdotes en verhalen van Malburgers die een uniek beeld geven van de Malburgse geschiedenis. Dit is het tweede hoofdstuk van het participatieve erfgoedproject Route Malburgen. Met het wandelen van deze audiotour stap je de persoonlijke verhalen van bijzondere Malburgenaren met roots uit voormalig Nederlands-Indië binnen. Hieronder zie je de locaties van hoofdstuk 2.

Sama Sama

Welkom bij Sama Sama, een authentiek Indonesisch – Aziatisch wijkrestaurant. Eigenaar en chef Shirley kookt hier de lekkerste gerechten met haar collega’s.

Sama Sama betekent samen. Samen met maker Elise Doll maakten verschillende generaties uit voormalig Nederlands-Indië deze tweede Route Malburgen en samen vertellen zij één verhaal; het verhaal van hun gedeelde geschiedenis. Sama Sama is het startpunt van deze audioroute.

Luister de aflevering

Kamillelaan

Op de foto zie je John en zijn vrouw. John is geboren op Ambon, een eiland van de eilandengroep de Molukken.

Na het uitroepen van de Republik Maluku Selatan wijkt John uit naar Jakarta en gaat varen. Hij ontmoet zijn vrouw Willy en ze krijgen 6 kinderen, waarvan er 2 in Nederland geboren worden.

John en Willy wonen in Malburgen op de Kamillelaan, in een huis dat ze in 1967 toegewezen kregen. Ze werden de eerste bewoners.

De Kamillelaan is nog steeds hun thuis. John is vaak terug naar Indonesië gegaan: als reisleider! ‘Een mooie job. Op Bali had ik zelfs mijn eigen kleermaker!’

Luister de aflevering

Kruiskerk

Op de foto zie je de klokkentoren van de Kruiskerk. En Eduard, Sara, Margy, Jane en Fred.

De kerk bood zowel een Nederlandse dienst, als een Molukse dienst. De familie van Jane koos de Nederlandse dienst in de kerk. ‘Ik weet nog dat we altijd een snoepje kregen tijdens de dienst.’

Dit zijn niet de enige deelnemers met herinneringen aan de Kruiskerk. Deelnemer Wilma trouwde in deze kerk!

Wilma: ‘Het was ook praktisch, want naast de kerk was een gebouwtje waar je samen kon eten en koffie kon drinken.’

Luister de aflevering

Toko Indradjaja

‘De toko is eigenlijk een soort kumpulan’, aldus deelnemer Eduard. ‘Waar mensen van heinde en verre naar toe komen en je zomaar iemand van vroeger tegen het lijf kan lopen.’

Op de foto zie je David, de huidige eigenaar van Toko Indradjaja, samen met Grace, Lienke en Fred.

Toko Indradjaja is een begrip in Malburgen. David ging er, net als zijn broer Bert, werken toen hij in Malburgen kwam wonen. Sinds 2004 is de Toko van hem!

Luister de aflevering

Rolschaatsbaan

De rolschaatsbaan, een plek in Malburgen waar bijna iedereen wel een herinnering aan heeft.

Op de foto zie je Adri, Heiltje, Nora, Rob D. en Rob B. In de winter was de rolschaatsbaan een schaatsbaan. ‘Glijden en schaatsen op de schaatsbaan in de winter was not my pakkie an,’ vertelt Rob B. Wat hij dan wel graag doet? Voetballen natuurlijk!

De rolschaatsbaan is er niet meer, op de plek staat nu een flatgebouw, waar deelnemer Brendley op dit moment woont.

Luister de aflevering

A.S.V. Zuid Arnhem & Fontanusschool

Aan de ene kant van de kruising een voetbalveld en aan de andere kant een school. Maar dat was vroeger! Een park en een speeltuin is wat je nu ziet.

Op de foto zie je Wilma en Larry. Larry voetbalde bij A.S.V. Zuid Arnhem. Ook Eduard, Brendley, August, Rob B., Rob D. én Fred voetbalden in de wijk Malburgen.

Wilma herinnert zich van de Fontanusschool: ‘In groep 6 werd mavo geadviseerd, en ik dacht: hoe kan dat? Mijn vriendinnetje mocht naar de havo, maar we hadden dezelfde cijfers!’

Luister de aflevering

Baggergat

De laatste locatie van deze wandeling, waar nu het koffiehuis Arnhems Gemaal zit.

Bij het Baggergat kon je goed vissen en in de winter werd er geschaatst. ‘We namen een stoel mee, want je moest je ergens aan vast kunnen houden.’

Op de foto zie je Brendley en Rob E. Rob: ‘Ik ga daar dan rustig zo achterover zitten, en dan kan ik van de natuur genieten. Een uil, ooievaar, een aalscholver. De natuur, daar heb ik altijd interesse voor gehad. Dat neem je gewoon mee.’

Luister de aflevering

Wandel mee met Route Malburgen!

Bewandel de route van hoofdstuk 2 van Route Malburgen, met verhalen van deelnemers met roots in voormalig Nederlands-Indië, gemaakt met maker Elise Doll!

Reserveer de mp3-spelers en de koptelefoons via www.routemalburgen.nl

We hebben 10 audiospelers met koptelefoons. Je kunt ook lopen met je eigen telefoon en de afleveringen luisteren via Spotify of via de QR-codes met je mobiele netwerk. Een andere optie is thuis de afleveringen downloaden in Spotify, dan heb je geen internet nodig!

Kijk voor meer informatie over de audioroute op www.routemalburgen.nl

of bel 06 33 00 6071

Geloof jij ook in de kracht van erfgoed? Laten we samenwerken!

Meer weten over de kracht van het samen maken en beleven van erfgoed? Of hoe een erfgoedproject de sociale cohesie en onderlinge verbindingen van een gemeenschap kan verkennen? Wij delen graag onze ervaringen! Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Florien vertelt er graag over!

© 2024 Bureau Ruimtekoers