Route Malburgen, een route door de geschiedenis van Malburgen

Voor Route Malburgen maakt Karlijn van Kruchten samen met 12 echte Malburgenaren een podcast met verhalen over de wijk. Maar wie zijn die Malburgenaren? We stellen ze aan je voor!

Jan Speijers
De Bereklauwstraat, dat is de straat van Jan Speijers. Op drie maanden na woont hij er zijn hele leven.
Jan zorgde er onder andere voor dat er verlichting kwam in de paadjes achter de huizen. Het bezorgde hem de officieuze titel Burgemeester van Malburgen.
Daarnaast was Jan de stem van Radio Yellowbird. Vanuit zijn slaapkamer zond hij twintig jaar lang Nederlandstalige muziek de ruimte in en praatte hij de luisteraars bij over zijn favoriete stukje van de wereld: Malburgen.
Luister hier het verhaal van

Thea de Visser – Jansen
Thea is geboren en getogen in Malburgen. Toen ze 14 werd kwam ze in de winkel van haar ouders te werken. Op de hoek van de Graslaan en de Margrietstraat hadden zij een winkel in levensmiddelen.
Heel even heeft Thea Malburgen verlaten. Haar eerste huis nadat ze trouwde met Jan – zijn verhaal is ook te horen op de route – stond in noord. Maar inmiddels wonen ze alweer bijna 50 jaar in hun huis in Malburgen.
Luister hier het verhaal van

Ineke Siepermann
Ineke Siepermann woont al 45 jaar in Het Duifje, maar groeide op in Malburgen Oost.
De eerste kern in Arnhem Zuid, waar Ineke is opgegroeid, is in de jaren vijftig gebouwd. Niemand wilde er wonen. Inekes ouders en haar oma, bij wie ze inwoonden, werden over de rivier gelokt met de belofte aan gratis behang en lampen bij het betreden van hun splinternieuwe huis.
Veel verhalen spelen zich af in en rond Hotel Zuid. Het is ook de plek waar Ineke op zondagochtend stiekem koffiedronk met een vriendin terwijl ze eigenlijk op de houten banken in de katholieke Sacramentskerk hadden moeten zitten …
Luister hier het verhaal van

Jihan Kahalil
Kun je op twee plaatsen thuis zijn? Als het ergens kan, dan toch in multicultureel Malburgen. Alles wat Jihan nodig heeft, is dichtbij te vinden. Hier groet Jihan de buren, wonen haar kinderen, viert ze feest, doet ze boodschappen en heeft ze vrienden. Asmar bijvoorbeeld, die ook meedoet met route Malburgen. Ze ontmoetten elkaar 25 jaar geleden in het asielzoekerscentrum en zijn sindsdien vriendinnen voor het leven.
Maar de rivier de Rijn trekt het meest. Ieder jaar in september gaat Jihan naar het herdenkingsconcert aan de voet van de John Frostbrug, want oorlog maakt iedereen gelijk. Daar verbindt ze haar geschiedenis met de geschiedenis van de plek waar ze woont. Wie dat kan, is overal thuis.
Luister hier het verhaal van

Ben Groen
Bens grote liefde is acteren, het liefst was hij professioneel acteur geworden. In Malburgen heeft hij zich aangesloten bij Theatergroep OverMalbruggen, dat Het Huis vóór de Wijk als hoofdkwartier heeft.
Dat de wijk alle kleuren van de regenboog herbergt, is wat Malburgen volgens Ben het meest typeert én waar hij het meest van houdt. Toen hij klein was woonde hij in een dorpje waar geen enkel kind te vinden was dat van ver kwam. Zijn moeder voedde hem op met het idee dat iedereen gelijk is. Daar is hij haar nu nog dankbaar voor.
Luister hier het verhaal van

Marianne van Rooij
Mariannes ouders werden in 1949 met gratis vloerkleden en meubels over de brug gelokt. In 1950 werd Marianne in dit huis op de Klaproosstraat geboren, en ze woont er nu nog steeds. Even overwoog ze de wijk te verlaten, maar in plaats daarvan maakte ze zich sterk voor een veilige buurt. Nooit meer denkt ze aan weggaan uit de Klaproosstraat.
Nieuwe mensen ontmoeten is trouwens nog steeds heel gemakkelijk in Malburgen, volgens Marianne. Haar geheim? Eet een ijsje op een bankje bij de Drieslag en er begint vanzelf iemand te praten.
Luister hier het verhaal van

Brendley Muller
Na enige omzwervingen, via onder andere Den Haag, belandde Brendley uiteindelijk in Malburgen Oost. Daar wachtte Brendley een leven met een nieuw centrum van de wereld: Hotel Zuid. Hij en zijn vrienden hadden zelfs een speciale outfit voor de belangrijkste avond van de week. Luister maar naar Brendleys verhaal, dan hoor je hoe die eruitzag.
In Hotel Zuid ontdekte hij ook de popmuziek. Met de bandjes waar hij in ging spelen, trok Brendley het land in en de stad uit. Nu woont hij alweer een tijd in Malburgen-West!
Luister hier het verhaal van

Renie Drost
Elke week naar de bingo, Renie Drost moet er niet aan denken. Eropuit wil ze, buiten zijn, nieuwe dingen ontdekken. Hoe ze dat doet? Simpel. Ze gaat waar het leven haar brengt.
Als Renie het voor het zeggen had in Malburgen – stel je eens voor! – dan kwamen alle kleine winkels terug en deed ze er nog een paar bij ook. En als ze dan toch bezig was, zou ze in de hele wijk ieder tegeltuintje omtoveren tot een fleurige oase. Want als je een tuin hebt, dan hoort die groen te zijn, vindt Renie.
Luister hier het verhaal van

Jan de Visser
Jan is bijna een halve eeuw geleden voor de liefde naar Malburgen gekomen, maar hij voelt zich nog steeds geen Malburgenaar. Geen Arnhemmer zelfs. Malburgen is voor hem de Veerpolderstraat. Daar voelt hij zich thuis. Toch heeft hij veel gedaan voor de buurt. Zijn belangrijkste wapenfeit: het organiseren van rommelmarkten. Bij buurtcentrum De Roef, voor de Jan Linders, in de Grondelstraat, bij de kerk, op de schaatsbaan en op het voetbalveld, het aantal plaatsen waar Jans marktkramen hebben gestaan is eindeloos.
Hoe het begon? Simpel. Jan had teveel spullen, dus begon hij een kraam. En dat deed hij goed. Een kraam werd twee kramen, vier, vijf, en voor hij het wist had hij een hele markt opgezet.
Luister hier het verhaal van

Asmar Kalash
Asmar houdt van mensen, drukte, kletsen, lachen, samen eten, voor elkaar zorgen en elkaar helpen. Dat laatste is ook: je geld uitgeven waar je woont, zodat de winkeliers in je eigen buurt rijker worden. Malburgen is van Asmar. Asmar is van Malburgen. Ze heeft haar hart gegeven aan de wijk, zichzelf er geplant en er een hele wereld gevonden.
Veertien keer is Asmar verhuisd. Asmars huidige huis is haar vierde Malburgse woning. Het balkon is haar plek. Ze voelt zich er veilig en ontspannen. Elke dag kijkt ze vanaf de vierde verdieping naar de oneindige verscheidenheid aan mensen die in de diepte voorbijkomen, hoe ze winkelen, elkaar ontmoeten, koffiedrinken op de terrasjes, een ijsje eten op een bankje. Als je naar Asmars verhaal luistert, kun je met haar meegenieten!
Luister hier het verhaal van

Rietje Havekes
Rietje en haar man wilden eigenlijk niet in Malburgen wonen. Nadat het gezin van Rietje een aantal jaar in het souterrain van haar ouders bivakkeerden werd het toch tijd voor een eigen stek. Toen er een dertigerjarenhuis in de Pinksterbloemstraat in Malburgen Oost te koop kwam te staan, gingen de twee toch overstag en trokken naar Arnhem Zuid
De Pinksterbloemstraat en de aangrenzende Dotterlaan bleken een vruchtbare bodem voor een grote hoeveelheid vriendschappen. Er ontstond zelfs een uitgebreide vriendenclub, mét een naam: de Pinksterdotters.
Met z’n allen fietsen, koffie-drinken, speurtochten uitzetten, Chinees eten, aan de bar hangen, handtekeningen verzamelen om de straat veiliger te maken voor het roetsjende verkeer of collecteren voor het goede doel, er was niet veel waar de buurtbewoners elkaar niet in konden vinden. Luister maar naar wat Rietje zelf vertelt over haar favoriete buurt in Malburgen.
Luister hier het verhaal van

Eduard Marcus
In de jaren zestig was Malburgen een wijk in opbouw. Het Duifje, Vredenburg, Immerloo en Kronenburg, in de tijd dat Eduard een jongen was, bestonden die buurten nog niet. Het bouwen van de eerste flats kan hij zich nog goed herinneren. Terwijl hij groeide, groeide Malburgen ook.
Eduard bleef niet in Arnhem Zuid. Hij ging naar Westervoort, woonde in Presikhaaf, maar keerde uiteindelijk terug en streek neer in Malburgen West. Vanaf het moment dat Eduard voet zette op Malburgse bodem voelde hij dat hij weer thuis was.
Toch mist hij hoe de wijk vroeger was. Als Eduard een tijdmachine had, wist hij het wel. Dan ging hij terug naar de jaren waarin iedereen in Malburgen helemaal niks had behalve elkaar. Reis een stukje mee met Eduard en beluister zijn verhaal.
Luister hier het verhaal van

Don Boscoschool
De katholieke Don Boscoschool aan de Huissensestraat in Malburgen Oost was een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk.De basisschool stond op het kerkelijk erf van de Heilige Sacramentskerk, dat op de hoek van de Huissensestraat en het Sint Gangulphusplein lag.
Veel Malburgenaren hebben warme herinneringen aan de Don Boscoschool. Ze zaten er bij elkaar in de klas, zoals Thea en Marianne, of hun kinderen gingen er naar school, die van Marianne en Rietje bijvoorbeeld. De school komt regelmatig langs in hun verhalen, luister maar eens mee!