Route Arnhem-Oost LAB 3: Leren kijken door een andere bril

De Route Arnhem-Oost-trein dendert door! LAB 3.1 en 3.2 staan in het teken van beeld en worden begeleid door filmmaker Kadir Kücük en fotograaf Tony Dočekal. Vredenburg en Klarendal zijn de wijken waar de sociaal-artistieke avonturen zich dit keer afspelen. Lees mee met onze helden!

Kadir en Tony

Kadir Kücük heeft zijn hart verpand aan het maken van documentaires. Naast filmmaker is hij ook skater. Hij maakt skatefilms voor het Klarendalse skate-walhalla Public en ook zijn afstudeerfilm uit 2018, Sababa, gaat over een Palestijnse skater in Israël. Kadir houdt van experimenteren en maakt momenteel samen met een vriend een documentaire over neurowetenschap.

Tony Dočekal studeerde af aan Artez in Enschede. Ze heeft een grote waardering voor fotojournalistiek en fotografeert het liefst met een analoge camera, omdat ze ervaart dat ze daardoor beter contact kan maken met de mensen die ze portretteert. Tony trekt regelmatig in haar eentje met de auto door Amerika om op te laden en foto’s te maken. Van de serie beelden die ze schoot in Arizona, The color of money and trees, komt binnenkort een boek uit.

Kadir

Tony

LAB 3

De vierde week van LAB 3 begint in Arnhem Zuid, waar Kadir zijn groep ontmoet in het PLR-lokaal in winkelcentrum Kronenburg. Om de tafel zitten Dilaksan, Amin, Sabrina en Mohamed. Ook projectleider Fleur is aangeschoven. Dit is de laatste keer dat de studenten kunnen filmen. Volgende week wordt er gemonteerd en moeten de films klaar zijn. Om te kijken wat er nog moet gebeuren, vertelt iedereen eerst hoever de ideeën en het werk gevorderd zijn.

Materiaal verzamelen

Dilaksan was vorige week ziek. Hij heeft te weinig filmmateriaal en trekt met Mohamed, die ook nog wel wat sfeerbeelden kan gebruiken, Vredenburg in. Samen wandelen ze naar het Marumplantsoen waar midden op het pleintje een beeld staat te pronken: het onderwerp van de docu van Dilaksan. De film van Mohamed gaat over de natuur in Vredenburg. Ook hij komt op dit rustige, groene plekje aan zijn trekken want tussen de bomen, de voortuintjes en het gras kiert overal de lente tevoorschijn.

Stilstaand beeld

Kadir heeft de twee meegegeven om stilstaand beeld op te nemen dat ze als basis voor hun film kunnen gebruiken en pas daarna te gaan experimenteren en spelen. Als Dilaksan zijn eerste beelden heeft geschoten, spreekt hij een bewoner aan die zijn hondje uitlaat op het pleintje. Knap, want de student vindt het best lastig om contact te maken voorbijgangers. Ook Mohamed heeft er moeite mee. ‘Vooral als mensen niet zo geïnteresseerd zijn.’

Er is geen goed of fout

De man met wie Dilaksan spreekt, woont al dertig in de straat, maar heeft geen flauw idee wat het kunstwerk tegenover zijn huis betekent. Daar heb je dus niks aan, vindt Dilaksan, maar Kadir denkt daar anders over. Hij komt tussendoor kijken hoe de studenten ervoor staan. ‘Met film kun je nooit iets goed of fout doen. Wat is je invalshoek?’ vraagt hij aan Dilaksan. ‘Je kunt óók een grappig verhaal vertellen over iemand die hier al zo lang woont en niet weet wat dat voor een beeld is.’ Voordat hij weer doorgaat naar de anderen, spoort hij de studenten aan nog even door te filmen: ‘Hoe meer filmmateriaal, hoe beter.’

Voor Kadir is het niet de eerste keer dat hij participatief werkt, maar wel in deze vorm. ‘Die vrije manier van werken is superfijn, maar ook lastig. Je moet superscherp zijn. Eigenlijk lijkt het heel erg op docu’s maken.’

Kadir

Je kunt niet van begin tot eind plannen hoe het gaat. Je hebt een rode draad en verder is het meebewegen met wat je tegenkomt en alle opties openhouden.

Op naar Klarendal!

Na een afsluitend rondje is iedereen in Vredenburg klaar voor de montage van volgende week. Op naar Klarendal dus! Daar is Tony de laatste weken met studenten (en vriendinnen) Rabia en Sinem op pad geweest. Vandaag zou ze de twee meenemen voor een interview met Rick Jansen, een bekend gezicht in de wijk, maar helaas bellen beide studenten af en gaat het feest niet door. In plaats daarvan bespreken Tony, Fleur en Irma, docent aan Rijn IJssel, wat er tot nu toe is gebeurd en hoe het lab nu verder moet.

Op zoek naar een haakje

Eerste conclusie is dat er eigenlijk een minimaal aantal deelnemers zou moeten zijn om een lab op te starten, vindt Fleur. Zo staat of valt een middag niet met de aan- of afwezigheid van een of twee personen. ‘Dat is precies het spanningsveld in deze pilot,’ zegt Irma. ‘Iets verplicht maken past niet bij ons onderwijs.’ ‘Ook niet bij ons lab’, vult Fleur aan. ‘We moeten op zoek naar een haakje, een manier om de studenten te verleiden’, zegt Irma. ‘Want verder met deze manier van werken wil ik wel. Het verdiept ons onderwijs en is heel waardevol. Onze studenten krijgen echt andere middelen aangereikt om naar de wijk en de mensen die er wonen te kijken. Ze leren letterlijk door een andere bril kijken.’

De mogelijkheden zijn eindeloos

Ondanks dat deze middag in de soep loopt, hebben de studenten wel al veel gedaan, zo blijkt als Tony een samenvatting geeft. Zo zijn ze naar Museum Arnhem gewandeld om de expositie van Tony te bekijken en hebben ze onderweg, in stilte, met hun telefoon foto’s gemaakt en die daarna met elkaar en Tony besproken. Daarna gingen ze met een wegwerpcamera Klarendal in en brachten ze een bezoekje aan Analoog Studio Arnhem (ASA) aan de rand van de wijk om hun foto’s te ontwikkelen. ‘Dat was een heel avontuur, want precies die dag was de machine kapot,’ lacht Tony. Later schoten de studenten nog een tweede rolletje vol. ‘Je ziet echt verschil tussen het eerste en tweede rolletje.’ De foto’s die Tony op tafel uitspreidt, maken indruk. Wat een prachtig, divers en kleurrijk beeld laten de studenten zien! Tony is trots als ze het enthousiasme van Fleur en Irma hoort. Volgende week gaat ze met de studenten kijken naar de verschillende vormen waarop de foto´s gepresenteerd kunnen worden. Een boek, een collage, een aantal series, een expo, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Benieuwd naar andere LABS en makers?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Fleur. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers