Route Arnhem-Oost LAB 2: een rijke oogst aan verhalen en geluiden

Nadat de studenten van het Rijn IJssel College tijdens het eerste LAB van Route Arnhem-Oost onder de hoede van Jesse Laport kennismaakten met Kronenburg, was het de beurt aan modeontwerper Mirte Engelhard en audiokunstenaar Dennis Gaens.

Mirte en Dennis

Mirte Engelhard houdt van Klarendal en andersom. Samen met stylist Annet Veerbeek heeft ze in het hart van de wijk een winkel: Begane Grond. Mirte is een maatschappelijk betrokken ontwerper. Mode van haar hand heeft altijd een verhaal. Met documentairemaker Maaike Broos maakte ze Draag je verhaal, portretten van Arnhemse makers met een rauw randje.

Nijmegenaar Dennis Gaens is podcastmaker, docent, schrijver, filosoof en geluidsontwerper. De literaire podcast Ondercast komt uit zijn koker. Ook maakt hij gedichten. Dennis was de vierde stadsdichter van Nijmegen. Dat er nog vrije tijd overblijft, is een wonder, maar daarin draait hij graag een plaatje.

In LAB 2 trokken zij met de studenten van Rijn IJssel de wijken Presikhaaf en Geitenkamp in op zoek naar bijzondere verhalen. Op 7 februari gaven de studenten een feestelijke maakpresentatie op de eerste verdieping van het college aan de Apeldoornseweg.

Mirte

Dennis

Stilte voor de storm

Het monumentale gebouw tegenover Park Sonsbeek gonst van opwinding. Vandaag organiseert de opleiding Sociaal werker de Dag van de Praktijkleerroute en zijn in het hele gebouw presentaties te vinden. De studenten die mee hebben gedaan met het tweede lab van Route Arnhem-Oost hebben twee lokalen ter beschikking: een voor fashion en een voor audio. In het modelokaal staat, hangt en ligt het gemaakte werk – strak op schema – klaar om bewonderd te worden. In de stilte voor de storm evalueren de studenten het project door een formulier met vragen in te vullen. Dat geeft Mirte de tijd wat over de afgelopen weken te vertellen.

Tools voor gesprekken

De studenten hebben hard gewerkt, zo valt te horen. In de eerste week maakten ze kennis met elkaar door samen te praten over meegebrachte items die belangrijk voor ze zijn en trokken ze Presikhaaf in om mensen, kledingstijlen en gedragingen te observeren. Een week later gingen ze het gesprek aan met wijkbewoners over hun lievelingskledingstukken. Mirte: ‘We kwamen erachter hoe belangrijk comfort is. Bij Begane Grond maakten we vervolgens een item en daarmee gingen de studenten de straat op om weer met de mensen te praten. Doordat ze nu een tool hadden om het gesprek aan te gaan, ging dat veel gemakkelijker en kwamen ze met een glimlachje terug de klas in.’ Als laatste maakte de groep buttons en collages bij Collectief Koppig, een sociaal kunstenaarscollectief dat opereert vanuit Presikhaaf.

Met trots

De studenten vertellen met trots over de drie items die uit het project zijn voortgekomen. Isa en Carmen zijn de bedenkers van een poncho die is geïnspireerd op het kleurige iconische flatgebouw dat vlakbij Winkelcentrum Presikhaaf de hoogte in gaat. Lisha en Fenna maakten een handtas die aan de buitenkant stoer en neutraal is en van binnen vol warmte en liefde: een metafoor voor de jongeren in de wijk. Vervolgens spraken ze met vier van hen over hun item. ‘Ze konden zich relateren met het concept,’ aldus Fenna. Lisha: ‘Het is moeilijk om tieners aan het praten te krijgen, maar de tas bracht allerlei woorden, meningen en gevoelens naar boven.’

Ayse en Fleur concentreerden zich op de oudere wijkbewoner en maakten een deken om het geborgen, veilige gevoel van thuis weer te geven. Ze vonden het fashionlab allebei erg interessant. ‘Het was best buiten mijn comfortzone, want echt creatief ben ik niet,’ vertelt Fleur. ‘Maar ik vind het erg belangrijk om nieuwe dingen te proberen.’

Student Fleur

Het was best buiten mijn comfortzone, want echt creatief ben ik niet, maar ik vind het erg belangrijk om nieuwe dingen te proberen.

Van LAB 1 naar LAB 3

Dat vindt ook Lindsey, die op de gang de werken presenteert die uit het eerste lab zijn voortgekomen. Ze vertelt dat haar beeld van creativiteit door Route Arnhem-Oost helemaal veranderd is. ‘Ik vond het altijd zweverig, maar eigenlijk is het heel leuk. De vrijheid die we kregen, niks was fout: ik ben nu al een paar keer zelf naar een open podium voor schrijvers geweest!’

Projectleider Fleur houdt ondertussen een presentatie over sociaal-artistiek werken. Het lokaal is volgestroomd met studenten die, de een wat aandachtiger dan de ander, luisteren naar hoe de methode Ruimtekoers kunst en cultuur inzet om participatie te bewerkstelligen. Ook stelt ze alvast de makers van LAB 3 aan de studenten voor, want er is meer moois op komst!

Goeie knip!

‘Goeie knip!’ roept Dennis Gaens. In lokaal 1.02. is het werkproces nog in volle gang. Vijf audiostudenten zijn bezig de rijke oogst aan verhalen en geluiden uit de Geitenkamp te monteren en krijgen ter plekke les. Op een groot scherm is het programma te zien waarmee ze werken. Aan de muur hangen post-its in verschillende kleuren die het storyboard weergeven en er wordt druk geschreven aan de voice-over. Tussen de bedrijven door vertelt hun gedreven begeleider wat hieraan vooraf ging.

Heel veel actie

In de eerste week deed de groep een soundwalk en schreven de studenten alle geluiden op die ze hoorden. Daarna onderzochten ze welke rol het gesproken woord kan spelen en maakten ze kennis met de bewoners van de Geitenkamp door ze te vragen welke geluiden zij typerend vinden voor hun wijk. Vervolgens leerden ze interviewtechnieken en namen ze interviews op. In week vier zetten ze geluiden op band. Er viel een heleboel te leren, zoals klassieke radiotechnieken, sound art en acoustic ecology. Ook kwam Gioia Tolmeijer van theatergezelschap GEITenBULT langs voor een inspiratiesessie. ‘Er was heel veel actie, dat was echt leuk’ vertelt Dennis. ‘Ik moest wel even wennen aan mijn rol: dat ik hier niet zozeer als docent ben, maar meer als maker. Dat betekende dat ik niet eerst een half uur moest gaan vertellen en veel te veel voorbereiden, maar meteen de wijk in!’

Te kort

Nog een kleine pauze en dan gaan de audiostudenten knallen, in de woorden van de welbespraakte Max. ‘Vijf weken is eigenlijk te kort,’ concludeert hij, samen met mede-student Sophie. Sophie vindt wel dat ze in die tijd veel te weten is gekomen. ‘Als ik buiten loop heb ik vaak oortjes in. Nu weet ik dat je allemaal nieuwe dingen kunt horen als je dat niet doet en heel veel kunt leren over je omgeving,’ legt ze uit. ‘Geluid is overal anders.’ Ze vervolgt: ‘Ook is het gemakkelijker om zelf een gesprek te beginnen als je luistert naar mensen.’ Af komt de audiodocu vandaag misschien niet, maar dat is niet erg, vindt Dennis. Creativiteit laat zich niet dwingen en ook dat is een waardevolle les van Route Arnhem-Oost.

Benieuwd naar andere LABS en makers?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Fleur. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers