Route Arnhem-Oost is van start! Maak kennis met de eerste maker: Jesse Laport

In oktober is Ruimtekoers begonnen met Route Arnhem-Oost, een gloedjenieuw project in samenwerking met Rijn IJssel, waarin studenten Sociaal werker met behulp van vijf makers uit verschillende disciplines leren van en over sociaal-artistiek werken.

De start van Route Arnhem-Oost

Nadat studenten het Ruimtekoersproject Route Malburgen hadden beleefd waren zij erg enthousiast om vanuit cultuur naar de wijk te kijken waar zij veel werken. En met veel enthousiasme hadden zij ook nog wel wat verbeterpunten… Daarop ontwikkelden Ruimtekoers, de studenten en Rijn IJssel het project Route Arnhem-Oost.

Op een vrije manier ontdekken

Studenten leren door middel van sociaal-artistieke kunstvormen hoe zij door de blik van de kunstenaar naar de wijk kunnen kijken, en maken van hieruit op een alternatieve manier contact met inwoners. Ze kunnen hierdoor op een vrije manier ontdekken wat er leeft, nog voordat een specifieke doelgroep of vraagstuk is bepaald.

De studenten werken achtereenvolgens in LABS van vijf weken. Zij worden bovendien begeleid door uiteenlopende professionele kunstenaars die de studenten de sociaal-artistieke tools bieden en helpen ontwikkelen. Na ieder LAB evalueren docenten, studenten en kunstenaars en maken zij het plan voor het volgende LAB. Maar voordat ze aan het evalueren slaan, is het tijd om de wijk in te gaan. In de eerste week van het eerste LAB trekken de studenten er meteen al op uit, naar buiten, onder begeleiding van dichter Jesse Laport!

Wie we zijn verandert steeds

Jesse Laport is geen onbekende in Arnhem. Als er in de stad wat te vieren, roemen, openen of troosten valt, wordt hij als stadsdichter veelvuldig gevraagd een gedicht te schrijven en/of voor te dragen. Toch is het volgens Jesse een uitstekend idee om te beginnen met de vraag wie hij is, want ‘wie we zijn verandert mettertijd natuurlijk steeds,’ vindt hij.

Podiumpoëet, workshopdocent en dichter

Jesse is geboren en getogen Arnhemmer, houdt van spruitjes en brak onlangs vier ribben met jiujitsu wat hem er absoluut niet van weerhoudt ermee door te gaan. Elf jaar geleden richtte hij Tapschrift op, een laagdrempelig open podium voor het gesproken woord. Daarnaast is hij podiumpoëet, workshopdocent en dichter.

Kronenburg in kaart

Samen met de studenten, projectleider Fleur en docent Davide onderzoekt Jesse de wijk Kronenburg. ‘Heel tof, want die was een wezenlijk onderdeel van mijn jeugd. Ik zat er op school en bracht er elke pauze door. In dit project brengen we samen de wijk in kaart, niet geografisch, maar sociaal-artistiek. In plaats van mijn eigen ideeën erop te plakken, gaan de studenten zelf op ontdekking.’

Er ontstaan erg interessante dingen!

‘Zo is er iemand die een chaotisch vriendenboek van mensen in de wijk maakt, omdat al de gedachten en verhalen van al die personen door elkaar een mooie vorm zijn om op die manier te verbeelden. Iemand schrijft een script met als inspiratie koppels die door het winkelcentrum struinen, van een moeder met dochtertje tot een schoonvader en schoondochter. Er is ook een student die in het hoofd kruipt van een oudere vrouw die voor het eerst naar The Point gaat. Wat gaat er allemaal door haar heen?’ Hij vervolgt: ‘Mijn eigen functie in het project is die van een grabbelton vol met gereedschappen: hoe vertel je een verhaal – in dichtvorm, spoken word of rap? Hoe zet je in een gesprek je zintuigen in en op welke details moet je letten? Hoe zet je een interview om in een gesprek en hoe maak je van een opsomming een verhaal? Die skills leer ik ze.’

Jesse Laport

Als ik met iemand in gesprek ga omdat ik een gedicht mag schrijven, zeg ik weleens dat we aan de voorkant ervan staan en nog geen idee hebben waar we naar toe gaan. Maar straks, als het gedicht af is, staan we aan de achterkant en dan is het klaar, dan weten we het. Eigenlijk doen we dat met Ruimtekoers in het groot.

Ga je mee op speurtocht?

Aan het einde van het jaar is een grote lancering van Route Arnhem-Oost, waarin alle werken van alle LABS zullen worden gepresenteerd. Maar LAB 1 heeft ook een eigen eindpresentatie, een maakpresentatie waar de docenten van Sociaal werker langskomen om sfeer te proeven en de studenten in actie te zien. Tijdens deze maakpresentatie ronden de studenten hun werk af. In deze laatste week gaat het om de uiteindelijke vorm van het verhaal: hoe ziet een chaotisch vriendenboek er dan eigenlijk uit? Wat er precies voorbij zal komen bij deze presentatie kan dus nog alle kanten op.

Het komt altijd goed

‘Een van de moeilijke dingen is het proces te vertrouwen en los te laten en zonder vorm aan de slag te gaan,’ aldus Jesse. ‘Het komt altijd goed en toch is het iedere keer spannend. Ook voor mij. De studenten zijn op onderzoek, maar ik ook! Toen mij werd gevraagd: ga je mee op speurtocht? heb ik mijzelf gedwongen erin te stappen. Ik wil me als maker ontwikkelen en in dit project lag iets wat ik niet begreep en wilde begrijpen. Er lag een veld voor mij om te ontdekken.’

Benieuwd naar andere Labs en makers?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Fleur. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers