Persbericht … Alleen Sukkels, de film!

Film over passies geeft medewerkers 2Switch Arnhem meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Maanden werkten medewerkers van 2Switch Arnhem en twee theatermakers aan een voorstelling over hoe het is om in armoede te leven. Het resultaat is een indrukwekkende film ‘Alleen Sukkels Hebben Het Druk ;-)’ waarin behalve de makers vooral de medewerkers van 2Switch een hoofdrol spelen. Een welkome reminder om altijd ruimte te maken voor passies en dromen, hoe druk je soms ook bent. Zaterdag 1 januari gaat de film in première op RTV Connect (voorheen RTV Arnhem).

Lockdown en passies

Toen Nederland in maart 2020 in lockdown ging, ontstond bij veel mensen ruimte om nu eindelijk eens iets te gaan doen met jarenlang weggestopte passies en verlangens. Maar zo was het niet voor iedereen. Theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas dompleden zich onder in een wereld waar de lockdown niet door iedereen als een kans werd gezien om nu eindelijk eens die vergeten hobby op te pakken. Zo werkten zij enkele maanden als vrijwilliger bij de voedselbank en gingen ze bij de kringloopwinkel van 2Switch aan de slag. Daar werken zo’n 60 mensen, vaak in het kader van een re-integratietraject of activerend werk. Elk van die medewerkers heeft een eigen verhaal. Maar daar kunnen of willen ze niet altijd even makkelijk over praten.

Positief effect

Theater en muziek maken, is vaak een heel succesvolle manier om mensen helpen zich te uiten. En om ruimte in je hoofd te scheppen voor nieuwe dingen en op een positieve manier over je eigen toekomst na te denken. Langzaam maar zeker ontstond er een idee voor een voorstelling, die in de kringloopwinkel van 2Switch zou worden opgevoerd. En die niet alleen door de twee theatermakers is bedacht en uitgevoerd, maar vooral ook door medewerkers van 2Switch zelf. Deelname aan cultuur heeft vele bewezen positieve effecten. Zo ontwikkelen mensen zelfvertrouwen, veerkracht en sociale en creatieve competenties. Doordat mensen zélf iets maken, wat ze zélf willen vinden ze nieuwe manieren om hun stem te laten horen. Om mee te doen in de maatschappij.

Leven weer op de rit

Voor de gemeente snijdt het mes aan twee kanten. ‘In onze Armoedeaanpak helpen we aan de ene kant inwoners met diverse financiële regelingen. Maar dat kan niet het enige zijn, we willen onze inwoners perspectief bieden, ze helpen hun leven beter op de rit te krijgen, ook financieel’, aldus wethouder armoedebeleid Ronald Paping. ‘Dat is het mooie van dit project. Dat je ziet dat mensen mee gaan doen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zo zien ze voor zichzelf een betere toekomst.’ Daarnaast verzamelt de gemeente zo een schat aan ervaringen uit de praktijk en de leefwereld van Arnhemmers die in het dagelijks leven te maken hebben met armoede. Dit zet de gemeente in om het eigen armoedebeleid te verbeteren.

Krachten bundelen

Bureau Ruimtekoers heeft dit project opgezet, samen met de theatermakers. Met als doel om zoveel mogelijk Arnhemmers een stem te geven en ze op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Vervolgens deden ook de gemeente Arnhem en 2Switch Arnhem mee. Zo werkten zij samen om Arnhemmers die leven in of te maken hebben met armoede te helpen.

Voorstelling wordt film

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het een live-voorstelling zou worden, die in de kringloopwinkel aan de Westervoortsedijk in Arnhem kon worden bezocht. Door de coronamaatregelen kan dit nu niet en wordt het een film die in de kringloopwinkel is opgenomen. De film ‘Alleen Sukkels Hebben Het Druk ;-)’ gaat in première bij RTV Connect (voorheen RTV Arnhem), op zaterdag 1 januari. De film wordt vervolgens op zaterdag 1 en zondag 2 januari in een carrousel herhaald. Ook wordt de film begin februari in Focus Filmtheater vertoond, afhankelijk van de coronamaatregelen.

Iedereen wordt mens

De film ‘Alleen Sukkels Hebben Het Druk’ is onderdeel van het project Iedereen Wordt Mens. Daarin onderzoeken Bureau Ruimtekoers en gemeente Arnhem, samen met betrokkenen en theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas hoe drempels tot cultuurdeelname worden verlaagd bij doelgroepen die leven in of met een armoedesituatie. Daarnaast worden de mogelijke effecten van die cultuurdeelname onderzocht en gebruikt om het armoedebeleid van gemeente Arnhem te versterken. Van deelname aan cultuur is namelijk bekend dat het allerlei positieve effecten heeft. Zo ontwikkelen deelnemers zelfvertrouwen veerkracht en zijn zij beter in staat behoeften te delen. Kan dat mensen helpen die op zoek zijn naar passend werk of waardevolle besteding van de dag?

Bureau Ruimtekoers

Bureau Ruimtekoers is een platform voor participatief ontwerp en gemeenschapskunst voor vraagstukken in de leefomgeving. In een doorlopend programma werken kunstenaars samen met beleidsmakers en betrokkenen zoals inwoners aan duurzaam draagvlak. Zodat de betrokkenen vervolgens zelfstandig en gelijkwaardig nieuwe vraagstukken oppakken. De voorstelling Alleen Sukkels Hebben Het Druk en het project Iedereen Wordt Mens is ontwikkeld samen met Karlijn van Kruchten en Esther de Haas. Gemeente Arnhem is partner en opdrachtgever.

Dit project is mogelijk gemaakt door:

Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Arnhem, Dullerts Stichting, Stroomversneller, Bureau Ruimtekoers, Stichting 2Switch, Voedselbank Arnhem en alle medewerkers, vrijwilligers en klanten bij Voedselbank Arnhem en 2Switch.

© 2024 Bureau Ruimtekoers