Participatief maken? Leer er meer over in de Ruimtekoers Akademie!

Na de zomer maken we samen met en voor makers een nieuwe reeks workshops om artistiek vakmanschap te verdiepen vanuit diverse participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe sluit je met je praktijk aan bij partners en hoe zorg je voor langdurige impact? Je leert het in de Akademie!

De Akademie voor de makers van morgen: kunst als oplossing is eigenlijk heel normaal

Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, diverse modules met workshops en lezingen, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie. Want, de maker van morgen werkt participatief! Laten we samen reflecteren op de werkwijze en impact van participatieve kunstprojecten in Nederland. Met als doel enerzijds de culturele sector weerbaarder te maken, anderzijds om participatieve kunst te ontwikkelen en te presenteren als een serieuze optie voor beleidsvorming en probleemoplossing in de leefomgeving. Welkom bij de Ruimtekoers Akademie

Een nieuwe module met workshops (14 september, 12 oktober en 16 november): Ontwikkelen van vakmanschap

Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module verdiepen we artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over aansluiting vinden bij beleidsbepalende organisaties zoals overheden en het creëren van ‘lange termijn impact’ met je praktijk of je project. Deelname aan een workshop kost je slechts 12,50 euro. Het avondprogramma is gratis. Bestel hier je kaartjes!

Wat leer je:

"Na het volgen van deze module heb je meer inzicht in hoe verschillende participatieve maakmethoden je eigen praktijk kunnen versterken en je aansluiting kan vinden bij overheidspartijen voor de verduurzaming van je projecten"

Workshops en avondprogramma

De module bestaat uit drie workshops en een avondprogramma. Daarin passeren verschillende vormen van artistiek vakmanschap de revue. Van storytelling en verbeelding als middel tot hoe co-creatie het middel is om maatschappelijke impact te versterken voor, door en met de gemeenschappen waarmee je als maker werkt? Kunstenaars, makers, en curatoren die de workshops in de tweede module vormgeven zijn: de Onkruidenier, de Voorkamer, Karlijn van Kruchten en Lara Staal.

Meedoen en aanmelden

De workshops kosten 12,50. Wil je bij alle drie de workshops zijn? Dan kost een passepartout slechts 30,00 euro. Koop snel je kaartje via deze link, de vorige workshops waren binnen een paar weken uitverkocht!

14 september Workshop 1: Grassroots, een participatief kunstproject als ecosysteem. ​Met de Onkruidenier.​

Kunstenaarscollectief de Onkruidenier werkt vanuit het idee dat we allemaal ecosysteem-futuristen kunnen zijn. Door middel van interdisciplinaire tools en trainingen daagt het collectief hun publiek uit om een diepe verbinding met het lokale ecosysteem aan te gaan. Wat kunnen we leren over de ecologie, economie en onszelf in relatie tot onze leefomgeving? We zijn in onze leefomgeving met veel meer verbonden dan mensen.

In deze workshop zoomen we in op het sociale ecosysteem van grassen, vogels en menselijke bewoners in de Rotterdamse wijk Spangen. En leren we met de methoden van De Onkruidenier lokale ecosystemen te herkennen en ontwikkelen​.

Koop je tickets voor

12 oktober Workshop 2: Professionele Intimiteit?! Met Karlijn van Kruchten en Lara Staal.

Performer, zangeres, actrice, en maker Karlijn van Kruchten en curator, theatermaker, docent en schrijver Lara Staal werken beiden vanuit het idee dat theater een platform kan zijn voor sociale en politieke reflectie, verandering en verbinding. Het thema dat hen aangaat is gelijkwaardigheid. Hoe stel je je als maker op en hoe ga je om met persoonlijk intimiteit?​

Tijdens deze workshop lichten Karlijn en Lara de rol en verschillende verschijningsvormen van intimiteit uit, die in participatieve en performatieve maakwijzen vaak een grote rol spelen. We leren over verschillende vormen zoals woordkeus, bewegingstaal, en dialoog en hoe je deze inzet in je eigen (gelijkwaardige) praktijk.​

Koop je ticket

12 oktober avondbijeenkomst: Impact van sociaal-geëngageerde kunstprojecten

Ben je kunstenaar en werk je op het snijvlak van kunst en maatschappij? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook bezig met de vraag hoe je werk impact heeft én wat je strategie is om langdurig aan je projecten te kunnen werken. Met andere woorden:​ Hoe wordt ‘langdurigheid’ een vanzelfsprekende waarde in jouw project én in de culturele sector?

Met diverse professionals behandelen we dit vraagstuk en presenteren we concrete handvatten voor het organiseren en maken vanuit je beoogde impact.

Meld je gratis aan

16 november Workshop 3: Unpacking co-creation through making. Met de Voorkamer en Here to Support.​

De Voorkamer gelooft dat integratie niet kan worden bereikt door mensen enkel onpersoonlijke procedures en regels te laten volgen, maar dat het ontstaat door persoonlijke relaties en het gevoel te hebben een onderdeel te zijn van een community. En kunst speelt daarin een grote rol! Wat zijn de vragen en uitdagingen waar je mee te maken krijgt als je je bezighoudt met co-creatie als basis voor je werk? Kunst of niet?

De Voorkamer en Here to support nemen je in deze workshop mee in hun manier van werken, de tools die ze inzetten, en de principes en perspectieven die voor hun basisvoorwaarden zijn.​

Koop je tickets

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers