Opening Route Malburgen: Ga je mee op reis door de geschiedenis van Malburgen?

Verschillende generaties Malburgers met hun roots in voormalig Nederlands-Indië openen samen met theatermaker Elise Doll en Ruimtekoers hun theatrale audioroute Route Malburgen. Zij nodigen je uit om tijdens de opening de geschiedenis van de wijk, destijds hun nieuwe thuis, door hun ogen en oren te ervaren. Loop je mee?

Persoonlijke verhalen van verschillende generaties uit voormalig Nederlands-Indië

De route, die bestaat uit een podcastserie, een boekje met foto’s en een wandelroute, vertelt de persoonlijke verhalen van verschillende generaties uit voormalig Nederlands-Indië, die na de Tweede Wereldoorlog een huis toegewezen kregen in de wijk Malburgen.

Mooie herinneringen en een verzwegen geschiedenis

Zij blikken samen terug op de “goeie ouwe” tijd met mooie herinneringen, maar ook over de verzwegen geschiedenis. Over elkaar vinden en elkaar steunen in een nieuwe omgeving. Over aanpassen, en weer doorgaan.

Opening Route Malburgen op zondag 17 december!

Op zondag 17 december wordt de route feestelijk geopend door wethouder erfgoed van gemeente Arnhem: Bob Roelofs. De opening vindt plaats bij wijkrestaurant Sama Sama in Malburgen.

Alle deelnemers nodigen iedereen van harte uit om samen de route te openen, elkaar te ontmoeten, te proeven van de Indonesische keuken, te genieten van muziek en verhalen te delen. Samen lopen we de route, of je rijdt mee in één van de busjes.

Na de opening is de route altijd te wandelen, luisteren en lezen. Via www.routemalburgen.nl, of via het vertrekpunt Sama Sama.

Ik loop mee!

Over het project

Dit is het tweede hoofdstuk van het participatieve erfgoedproject Route Malburgen, geïnitieerd door Bureau Ruimtekoers. In 2022 maakten twaalf senioren uit de wijk samen met Karlijn van Kruchten het eerste hoofdstuk. Daarin delen de Malburgers persoonlijke verhalen over hoe zij door de geschiedenis heen altijd ruimte bleven maken in de wijk voor ontmoetingen.

Ruimte voor verhalen uit voormalig Nederlands Indië

Enkele deelnemers zijn Indisch. Hun verhalen maakten grote indruk op de andere deelnemers. Samen besloten zij dat er een tweede hoofdstuk moest komen. Waarin vanuit dat perspectief en de persoonlijke verhalen wordt gekeken naar de geschiedenis van de wijk.

Kumpulans bij Sama Sama

Het team van Bureau Ruimtekoers nodigde theatermaker Elise Doll uit. En zij ging vervolgens op zoek in de wijk naar inwoners en verhalen. Ze organiseerde kumpulans (dat is Maleis voor bijeenkomsten) en verzamelde zo een groep deelnemers. Met hen ging Elise verder in gesprek. Deze interviews, waarbij niet alleen herinneringen uit de wijk centraal stonden, maar ook hun eigen voorgeschiedenis, vormen de basis van de route.

Met Route Malburgen onderzoek Bureau Ruimtekoers de rol van immaterieel erfgoed in de context van maatschappelijke veranderingen.

Kom naar de opening van Route Malburgen!

Geloof jij ook in de kracht van erfgoed? Laten we samenwerken!

Meer weten over de kracht van het samen maken en beleven van erfgoed? Of hoe een erfgoedproject de sociale cohesie en onderlinge verbindingen van een gemeenschap kan verkennen? Wij delen graag onze ervaringen! Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Florien vertelt er graag over!

© 2023 Bureau Ruimtekoers