Op theatrale audioroute door de wijk met Route Malburgen!

Met het project Route Malburgen maken Malburgers samen met theatermaker Karlijn van Kruchten en het team van Ruimtekoers een theatrale audioroute en ode aan de wijk Malburgen, de wijk waar zij al zo lang wonen en zoveel hebben meegemaakt.

Een nieuw gezamenlijk verhaal

De deelnemers en Karlijn leerden elkaar en elkaars verhalen in de afgelopen maanden kennen, gingen ter inspiratie samen door digitale archieven over Malburgen en Arnhem, dronken koffie en verkenden samen de wijk om van daaruit samen op zoek te gaan naar een nieuw gezamenlijk verhaal voor de wijk. Op 19 november openen we samen een bijzondere route langs 9 plekken in Malburgen! Kom je ook?

Route Malburgen 

Malburgen verandert snel. Steeds meer mensen, met hun verhalen en achtergronden, krijgen een plek in de wijk, anderen verhuizen. Sommige voorzieningen verdwijnen, anderen verschijnen, en nieuwe gebouwen verrijzen. Ondertussen wonen er meer dan 80 verschillende nationaliteiten samen in de wijk! Al deze veranderingen voelen soms overweldigend, want hoe blijven we in verbinding met elkaar? Hoe blijven we elkaars geschiedenis kennen, en elkaar ontmoeten, om van daaruit ook samen de toekomst te kunnen vormgeven?

Nou, daar gaat Route Malburgen over!

Meer over Route Malburgen

Maker Karlijn van Kruchten: ‘Eerst heb ik mensen ontmoet en leren kennen. We zijn in gesprek gegaan en hebben gaandeweg een band opgebouwd, waarin ruimte en vertrouwen ontstond om verhalen te vertellen. We zijn op zoek gegaan naar de kern van de verhalen. ‘Waar vind jij de verbinding in Malburgen, en wat heb jij daarvoor betekend?’

Ontmoeting en verbinding

Route Malburgen leidt ons langs 12 persoonlijke verhalen van inwoners van Malburgen, op 9 plekken in de wijk: van Hotel Zuid, waar mensen samen dansten en elkaar ontmoetten, naar de Klaproosstraat en Bereklauwstraat, waar we worden meegenomen naar een verleden waarin de buurt samen optrok tegen drugsoverlast, en waar buren, vanuit allemaal verschillende achtergronden en culturen, klaarstaan voor elkaar.

Op tournee door de wijk

Rolschaatsen, zwemmen, dansen, eten, en picknicken.

Tijdens de route leren we plekken en verhalen in de wijk kennen die gaan over ontmoeting en verbondenheid. Over plekken die allemaal verschillende mensen in de wijk bij elkaar brachten. Of dat nou was om te rolschaatsen, zwemmen, dansen, eten of picknicken. Deze verhalen laten niet alleen een deel van de geschiedenis zien, maar inspireren ons ook om samen de toekomst vorm te geven.

Route Malburgen is daarom niet alleen een theatrale audioroute over de geschiedenis, maar vooral ook een uitnodiging om elkaar te ontmoeten en ruimte te maken voor de diverse verhalen die de inwoners van Malburgen te vertellen hebben.

 

Karlijn

Door het verleden te kennen, kun je in het heden leven en naar de toekomst kijken.

Niet gescript

Karlijn vertelt verder: ‘ Het wordt voor de mensen in Malburgen een route van herkenning. Ook voor mensen die er nog niet zo lang wonen is het leuk te zien hoe het toen was, wie er toen woonden, wat er toen stond. Door het verleden te kennen, kun je in het heden leven en naar de toekomst kijken.’

‘Een theatrale audioroute is anders dan een gewone audiotour, omdat we veel gebruik maken van geluidsfragmenten, omgevingsgeluid en stemmen. Het wordt er wat spannender door. De mensen zijn echt, verhalen zijn echt en niet gescript, maar door het gebruik van de audioroute wordt de verbeeldingskracht van de luisteraar meer aangewakkerd.’

En nu is het belangrijk dat de audioroute afkomt. Het is de kern van het proces. 19 november presenteren we de route en is iedereen welkom. Kom je ook?

Ga je mee?

Geloof jij ook in de kracht van erfgoed? Laten we samenwerken!

Meer weten over de kracht van het samen maken en beleven van erfgoed? Of hoe een erfgoedproject de sociale cohesie en onderlinge verbindingen van een gemeenschap kan verkennen? Wij delen graag onze ervaringen! Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Florien vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2023 Bureau Ruimtekoers