Wat eten we tijdens Het Grote Wijkdiner op 3 en 4 september? De lievelingsgerechten van Malburgers. Aan lange tafels serveren we allerlei hapjes die je samen met je buren deelt. Ondertussen geniet van je theater, muziek en dans. Meer weten of je kaartjes reserveren? Er is nog plek!

Op het menu:

Zaalouk van Riham

‘Elke zomer gaan we naar Marokko. Dat is het aubergineseizoen, dan zijn aubergines op zijn lekkerst. Zaalouk kun je koud eten, dus het is een ideaal gerecht om mee te nemen naar het strand.’ Doordat je de groenten kookt, wordt het meer een soort smakelijke dikke, gevulde saus die je kunt eten met brood.

Rendang van Rico

‘Mijn moeder had veel Indische vriendinnen, van hen kwam ook dit recept. Ik maak het nu nog steeds graag. ’s Ochtends zet ik het vlees al op en dan gaandeweg de dag komt er steeds wat bij en suddert en pruttelt het gaar.’ Rendang dus, maar voor het Wijkdiner op z’n vegetarisch. Rico niet onbekend wat zijn zoontje van 7 is al overtuigd vegetariër!

Sajoer Lodeh van David

‘Mijn moeder maakte dit gerecht vroeger wel eens. Maar ik heb het pas echt zelf leren maken van de meewerkende kok die we voorheen hadden, hier in de zaak. Het bereiden gebeurt via een vast stramien, het is geen kwestie van simpelweg alle losse ingrediënten bij elkaar in de pan stoppen!’ Het is een mix van onder andere worterl, uit, boontjes en bloemkool, lekker!

Vegetarische Poulet DG van Jikke

‘Dit gerecht heb ik leren kennen toen ik vrijwilligerswerk deed in Kameroen. Ik zat daar in een gastgezin en ontmoette er spontaan mijn grote liefde, inmiddels mijn man. Ik ontdekte ook dat er een kipgerecht is, Poulet Directeur Général, dat je klaarmaakt als er een speciale gast op bezoek komt of bij een speciale gelegenheid, dus voor het Wijkdiner leek me dit het meest gepaste gerecht!’

Cassavesoep van Ursila

‘Cassavesoep maak ik heel vaak, als voorafje. Of pindasoep, ook heerlijk. Maar veel mensen zijn allergisch voor pinda’s, dus ik koos voor het Wijkdiner de cassavevariant’ Een typisch Surinaams gerecht. Je maakt het heel gemakkelijk. Cassave is een soort wortel die je kunt krijgen bij de toko.

Stimpstap van de moeder van Frits

‘Ik kom uit een gezin van acht jongens. Heerlijk was dat vroeger, hoe groter de familie, hoe leuker. Mijn ouders werkten hard en hadden daar plezier in. Dat hebben ze ons meegegeven, want we zijn alle acht ondernemers geworden. Mijn vader schilde de aardappels, en die gingen de volgende dag in de Stimpstamp van mijn moeder, met rauwe andijvie en spekjes. Heerlijk!’

Kutlk van Sehbas

‘Vertellen over eten? Je kunt het beter proeven! Ik ken dit lekkers van vroeger thuis, mijn moeder maakte het vaak. Het gaat ongeveer zo: je mengt rijst en griesmeel en dat te kook je, zodat je er daarna een soort balletjes van kunt kneden met kruiden of ui erdoorheen. Dat vullen we met vlees, maar nu met groenten. Het is speciaal voor … naja, je kunt het eigenlijk altijd wel eten!

Ashak van Morwarid

‘Ashak’, hoort echt op tafel als er visite komt. “In Afghanistan is eten, vooral binnen traditionelere families, heel belangrijk. Visite is altijd welkom. Eerst bellen of het uitkomt – zoals in Nederland gebruikelijker is – dat kan daar echt niet. In mijn recept kies ik voor de originele variant dumplings met prei als vulling. Eigenlijk moet er gehaktsaus op, maar speciaal voor het wijkdiner is het nu vegetarische saus van bruine bonen, net zo lekker!’

Smullen maar met dit menu. Kom je ook naar Het Grote Wijkdiner, tot snel!

Wil jij ook buurten en gemeenschappen duurzaam verbinden?

Wij helpen jou graag met een project zoals Ik Kook Mijn Verhaal. Het samen bereiden en delen van lievelingsgerechten op basis van persoonlijke verhalen brengt mensen bij elkaar en vormt duurzame netwerken. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Renée vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers