In het project Nieuwe Arnhemse meisjes werken verschillende Arnhemse vrouwen samen toe naar recepten en gerechten die tijdens het Grote Wijkdiner op tafel getoverd zullen worden. Koken is iets heel sociaals. Door samen aan de slag te gaan met eten, maken mensen als vanzelf verbinding met elkaar.

Samen koken betekent met elkaar praten en elkaar helpen.

De naam Nieuwe Arnhemse meisjes refereert aan het bekende Arnhemse gesuikerde koekje dat als culinair erfgoed van de stad bekend staat. Met de verschillende deelnemende vrouwen binnen dit project ontstaat er – onder leiding van Allon Cheng – hopelijk nieuw culinair erfgoed. Waarmee we elkaar in de wijk beter leren kennen én waarvan we nog generatieslang genieten.

‘We zijn met z’n allen een heel leuk proces aangegaan,’ vertelt Allon. ‘We begonnen met drie en langzaam groeit het aan. Jullie gaan samen met ons op reis. We leren de wijk kennen, de diversiteit die er is en jullie delen jullie verhalen. Iedereen is bijzonder! Eten is een verlengde van je leven: het zegt iets over wat je belangrijk vindt, over waar je vandaan komt, er zitten herinneringen aan vast.’

Ontmoeten

Op 26 juli en 2 augustus vinden de eerste workshops plaats. De Arnhemse meisjes delen hun recepten, doen samen boodschappen en bedenken wat ze gaan koken voor het Grote Wijkdiner in september. Samen aan tafel is een voorstelrondje zo voor elkaar. Al snel is iedereen verwikkeld in gesprekken over waarom koken zo leuk is en wat het kan betekenen om samen te eten.

Eén van de vrouwen die samen met haar zus deelneemt vertelde dat zij zijn opgegroeid in een gezin met 17 kinderen. Hun vader overleed vroeg en moeder kookte dagelijks in haar eentje voor 17 kinderen. Chaos zou je denken! Nee hoor. Tijdens het eten werd namelijk helemaal niet gepraat: ‘Je eet in stilte uit respect voor het eten, want dat staat niet zomaar op tafel.’

In Nederland is eten een sociaal ding. Bij mij thuis was eten juist een moment van stilte.

Meer over het project

Buurtkok

Johanneke woont in de wijk en kookt vaak voor mensen in de buurt, nu nog via Thuis gekookt. Eens per maand komen mensen uit de wijk bij haar thuis eten. Ze is eigenlijk een soort buurtkok. ‘Ik vind het gewoon heel leuk om te koken en toen ik Nieuwe Arnhemse meisjes voorbij zag komen op Facebook en Insta besloot ik om mee te doen.’

Samen koken is een van de meest sociale dingen om te doen.

Saira doet mee samen met vriendin Nazanin. Saira zorgt voor veel gevarieerde inbreng, blijkt als ze lachend vertelt dat ze ‘Pakistaanse en Indiase roots heeft, in Kenia geboren is en in Engeland is opgegroeid.’ Saira heeft samen met Nazanin een stichting waarmee ze onder andere kookworkshops geven. ‘We kunnen gerechten maken afkomstig uit tien verschillende landen’, vertelt Saira. Nazanin is Koerdisch-Irakese en kent Saira van een taalcursus langgeleden. Ze werkt, behalve voor hun gezamenlijke stichting, ook nog vier halve dagen bij de Huurdersbalie in Malburgen. Nazanin en Saira zijn het erover eens dat samen koken een van de meest sociale dingen is om te doen. ‘Ook al ken je elkaar (bijna) niet, door te gaan koken, praat je met elkaar, ga je elkaar helpen. Je vertelt hoe jij bepaalde dingen geleerd hebt en waarom je welke kruiden gebruikt, bijvoorbeeld.’

Door te koken kom je als vanzelf tot elkaar

Deelneemster Marlies is dol op koken én geïnteresseerd in mensen vanuit allerlei verschillende culturen. Voor haar is samen koken met mensen die roots hebben in – of ervaringen uit – allerlei verschillende windstreken dus de ideale combinatie. Haar bijna-naamgenoot Marloes is het daarmee eens. Ze is geboren en getogen in Arnhem. Ze heeft veel gereisd en langere tijd in het buitenland gewoond, onder meer in Spanje en Costa Rica. ‘Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk koken is als je mensen wilt leren kennen. Door te koken kom je als vanzelf tot elkaar. Toen ik Nieuwe Arnhemse meisjes zag, dacht ik: ‘Hoe leuk is dat, om dit nu in mijn eigen stad te gaan ervaren!’

Tijdens de derde workshop gaan we echt aan de slag! Vier Arnhemse meisjes duiken alvast samen met Renée van team Ruimtekoers de keuken in. Zij  hebben de ingrediënten van hun eigen recept meegenomen. Dat gaan ze samen maken. De anderen bespreken met Allon wat ze de volgende keer gaan koken. ‘We gaan proberen jullie eigen specialiteiten van jullie los te peuteren,’ lacht Allon. Een tipje van de sluier: dat lukt. De volgende bijeenkomst zal Halima haar beroemde bara maken. ‘Dat is zo lekker. Zelfs baby’s lusten het,’ aldus haar zus.

In de keuken ondertussen vliegen de tips en trucs je om de oren. Zo vertelt Saira hoe je een peper moet snijden zodat die nog pittiger wordt (overdwars) en weet Marlies dat je een komkommer eerst moet melken voordat je ‘m opeet. ‘Je snijdt de top eraf en daarmee wrijf je over de rest van de komkommer. Daardoor komen de giftige stoffen die in komkommer zitten vrij. Bijna niemand in Nederland weet dat,’ zegt ze.

Rozenolie en kardemom

Als ook de nieuwste Arnhemse meisjes de keuken binnenstappen om te helpen, gaat het snel. In een rap tempo worden cassaves in vieren gesneden, tamarindes gepeld en gaat de keuken steeds heerlijker geuren. Naar rozenolie en kardemom bijvoorbeeld. Het zijn ingrediënten in het toetje dat Naz maakt, Iraakse melkpudding opgediend in fijne, hoge glaasjes. Johanneke vindt het op lammetjespap lijken. ‘Uiteindelijk lijken door de hele wereld alle gerechten op elkaar.’

En dan is het zover. De vuurtjes onder de pannen kunnen uit. Tijd om te proeven! Vietnamese springrolls, Afrikaanse kikkererwtenstoof, Marokkaanse tomatensoep en muhallebi uit het Midden-Oosten, na een hartverwarmende kooksessie in een oververhitte keuken wordt alles tot op de laatste kruimel opgesmuld.

Benieuwd naar alle gerechten waarmee de Arnhemse Meisjes het leven vieren? Kom dan mee-eten op 23 of 24 september tijdens Het Grote Wijkdiner op winkelcentrum De Drieslag in Malburgen!

Ik eet mee! Op 23 of 24 september

© 2022 Bureau Ruimtekoers