Een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag vanuit échte verhalen

In opdracht van gemeente Nijmegen geven we samen met mannelijke inwoners vorm aan een stadsbrede campagne tegen grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen. En het mooie is, dankzij alle persoonlijke verhalen die de mannen delen blijven deze deelnemers langdurig betrokken als nieuwe ambassadeurs!

Met, voor en door mannen een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag
In opdracht van gemeente Nijmegen werkt Renée Janssen aan deze bijzondere opdracht. Ze voltooide een master Genderstudies en dit project is haar dus op het lijf geschreven. Ze vindt het interessant om uit te vinden hoe en waarom onze maatschappij bepaalde verwachtingen koppelt aan gender en wat hiervan de gevolgen zijn. En deze campagne raakt aan de kern hiervan.
Aanmoedigen van positief gedrag
Een belangrijke randvoorwaarde die ze meekreeg vanuit de gemeente Nijmegen: de campagne richt zich tot mannen, zónder hierbij te wijzen met een ‘bestraffende vinger’. Het gaat juist om het creëren van bewustwording en het aanmoedigen van positief gedrag.
Een focusgroep met Nijmeegse mannen
‘De campagne richt zich op mannen, dus dan wil je graag sámen met mannen bedenken wat de juiste boodschap en toon is’, aldus Renée. Ze vervolgt: ‘Ik ben net na de zomer begonnen met het verzamelen van een focusgroep, die bestaat uit Nijmeegse mannen. De groep telt nu twaalf deelnemers, tussen de vijfentwintig en vijftig jaar oud. Alle deelnemers hebben beroepsmatig veel contact met andere mannen, of vervullen zelfs een voorbeeldfunctie. Het is een bonte verzameling met bijvoorbeeld een hiphopartiest, een jongerenwerker, een kickbokstrainer, een oud-profvoetballer van NEC, en bestuursleden van een studentenvereniging. Samen ontwerpen we de campagne. In de groep zitten ook een audio- en een videomaker, zij denken mee over de vorm van de campagne-uitingen.’
De campagne richt zich tot mannen, zónder hierbij te wijzen met een ‘bestraffende vinger’. Het gaat juist om het creëren van bewustwording en het aanmoedigen van positief gedrag.
Experts van Empancipator
Tijdens haar veldwerk in Nijmegen, waardoor ze de groep mannen wist te vormen, leerde ze ook Bas Zwiers van Emancipator kennen. En zij zijn partner geworden van het project. ‘Emancipator is een heel logische partner, aangezien zij werken aan sociale rechtvaardigheid door in te zetten op het veranderen van de positie van en ideeën over mannen en mannelijkheid. En samen met Bas hebben we twee workshops ontworpen, waarin we met de focusgroep in het thema grensoverschrijdend gedrag duiken én samen de campagne konden vormgeven.
Lees verder over Emancipator op hun





Een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag roept op tot dialoog
De eerste workshop stond in het teken van kennismaken met elkaar en de thema’s grensoverschrijdend gedrag én mannelijkheid. Renee: ‘Een paar uur lang hebben we in een ontspannen setting veel gepraat, voorbeelden aangehaald en gebrainstormd over waar bepaalde ideeën en verwachtingen over ‘mannelijkheid’ vandaan komen. Uit die avond bleek zó duidelijk dat in dialoog gaan over ‘mannelijk’ gedrag en de beweegredenen daarvan bevrijdend en verhelderend werkt.
Een simpel voorbeeld: één van de mannen deelt dat hij eens buiten een winkel op zijn dochter stond te wachten. Toen er een dame uit de winkel kwam, gaf hij haar een welgemeend compliment, omdat ze er mooi uitzag. Zijn dochter ving dat nog net op en zei: ‘Pap, dat kun je echt niet doen!’. Terwijl hij het oprecht vriendelijk bedoelde. In het gesprek dat hierop volgt stipt Bas van Emancipator aan dat het naroepen van meisjes of vrouwen eigenlijk bijna nooit gebeurt als versierpoging. Het is veel eerder een manier om je mannelijkheid te tonen en je vrienden te imponeren.’
De dialoog kan bevrijdend werken
De uitkomst van deze avond was dat de vorm en inhoud van de campagne opgehangen moeten worden aan deze – oh zo belangrijke – dialoog. We willen zoveel mogelijk mannen met elkaar in gesprek krijgen over hun gedrag richting vrouwen. Hoe pakken zij dingen aan, zijn ze wel eens over een grens gegaan en waarom? Mogelijk gaan we letterlijk verhalen vertellen over zulke gebeurtenissen op plekken waar vaak grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. In welke vorm … daarmee gaan we nog verder aan de slag.

Tweede bijeenkomst, het delen en maken van verhalen
Renée vervolgt: ‘Tijdens de check-in aan het begin van de tweede workshop, bleek dat bijna alle mannen uit de groep in de tussentijd gepraat hebben over het onderwerp met hun vriendin, vrienden of collega’s. De podcastmaker sprak erover met zijn collega’s op de kunstacademie. De kickbokstrainer sprak met cliënten en sporters en de jongerenwerker ging erover in gesprek met jongeren. De oud-profvoetballer gaf aan normaal nooit over grensoverschrijdend gedrag te praten met vrienden. Hij was verbaasd over de hoeveelheid verhalen die iedereen in de groep kan opdiepen, over situaties waarin ze grensoverschrijdend gedrag hebben zien gebeuren, of zelf bewust of onbewust over iemands grens heen gingen. Voor hem voelde het heel bijzonder om het hier zo open over te hebben met deze groep mannen.’
Het maken van een échte campagne
Het idee dat dit oplevert, is dat de campagne écht moet zijn. Dus niet strooien met feiten, maar liever met persoonlijke verhalen van de mannen. Daarnaast is de conclusie uit de focusgroep dat de campagne moet oproepen tot de dialoog. Hun gemeenschappelijke doel is om zoveel mogelijk mannen met elkaar in gesprek krijgen over hun gedrag richting vrouwen. Alleen dan kunnen we het taboe doorbreken en een cultuur creëren waarin mannen elkaar kunnen aanspreken op elkaars gedrag!’
Dennis Gaens, podcastmaker en deelnemer
We willen geen campagne die wijst op alle meldpunten waar je heen kan. Dan ontsla je jezelf van de verantwoordelijkheid om het gesprek aan te gaan.
Verhalen opnemen, vastleggen en delen
Alleen, hoe roep je op tot een dialoog? Wat is daarvoor nodig? Zoals ook in de workshops naar voren kwam is het openen van een gesprek over het thema nog niet zo eenvoudig. Renée: ‘Waar we nu mee bezig zijn, is in dialoogvorm de persoonlijke situaties van de mannen uit de focusgroep bespreken en opnemen in een podcast en een video. Deze gesprekken vormen de basis voor de campagne en laten anderen zien hoe een gesprek kan worden geopend en gevoerd.
Ambassadeurs
‘En dat is best speciaal, want het delen van je eigen verhaal, en zeker over dit thema, is iets heel kwetsbaars. Maar de mannen voelen zich verbonden aan het onderwerp, en willen als ambassadeurs graag hun best doen om hun eigen achterban te mobiliseren. Ze zien hun bijdrage aan de de campagne als een steen die in het water wordt gegooid, één die hopelijk heel veel nieuwe kringen oplevert.’
In maart gaat de campagne live, dus volg onze website voor updates!