Meedoen? Het prikkelt ál je zintuigen!

Meedoen met, of aanwezig zijn bij, een project van bureau Ruimtekoers in Malburgen, waarom zou je dat doen? Onze verslaggeefster Floortje ging erover in gesprek met wijkbewoonster Tamara.

Tamara Rutten (31) woont in Malburgen West met haar twee zoontjes van 3 en 7 jaar. Ze voelt zich betrokken bij de wijk. Als er iets georganiseerd wordt, is ze graag van de partij. Zo was ze pas bij de Sunshower Picknick die Ruimtekoers organiseerde samen met de ondernemers van de Drieslag. Ook schoof ze vorig jaar aan bij het Grote Wijkdiner.

Tamara

Creativiteit, kunst en cultuur, duurzaamheid, verbinding tussen buurtbewoners, eigenlijk alles wat ik belangrijk vind.

Van huis uit kreeg Tamara veel mee op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Ze wil dat haar eigen zoons ook meegeven. Door omstandigheden heeft ze het financieel niet zo breed. Des te blijer is ze daarom met de evenementen en activiteiten van Ruimtekoers, want daarmee kan ze haar kinderen van alles laten meemaken, zonder dat het veel geld kost.

Tamara: ‘Ik wil ze de wereld laten zien zoals die is: we leven met z’n allen bij elkaar en samen moeten we het doen. Het is juist leuk om met jong en oud en vanuit alle culturen kennis te maken, te praten met elkaar, samen te eten en plezier te maken. Ik kwam mensen tegen die ik al heel lang niet gezien had, ik genoot van de gezelligheid.

 

Sunshower Picknick

‘Ik vind het zo leuk hoe Ruimtekoers heel veel verschillende dingen samenbrengt in één gezellig en laagdrempelig evenement’, vertelt Tamara. ‘Creativiteit, kunst en cultuur, duurzaamheid, verbinding tussen buurtbewoners, eigenlijk alles wat ik belangrijk vind.’

Dat uit zich in verschillende dingen, zoals bij groenteman Frits, die tegen de kinderen van een vriendin riep: ‘Lusten jullie echt geen kérsen!? Nou, dan neem je toch lekker een trosje bananen, hier alsjeblieft!’

‘Mijn kinderen hebben bij de picknick met klei en zonnepaneeltjes geknutseld en ze zijn supertrots op het resultaat dat nu in onze achtertuin staat te draaien. Voor de jongste is het nog ‘gewoon’ leuk kleien, maar de oudste is al veel meer bezig met zonne-energie. En vorig jaar bij de picknick at mijn jongste een cracker met meelwormen. Meedoen met Ruimtekoers, brengt veel mensen in aanraking met dingen die ze niet zomaar vanzelf zouden ontdekken.’

Het Grote Wijkdiner

Vorig jaar heb ik bij het Grote Wijkdiner echt genoten met mijn kinderen. Van het proeven van de verschillende gerechten en het meemaken van de verschillende optredens. Maar vooral ook van het samenzijn met al die mensen uit de wijk. Het wijkdiner brengt mensen écht bij elkaar, dat zie je gewoon gebeuren. Mijn vriendin was er met haar kinderen, ik zag bijvoorbeeld de buurvrouw van mijn oma uit het Duifje, maar ik maak ook een praatje met buurtgenoten die ik anders nooit spreek. En je leert nieuwe ondernemers met hun winkels kennen.

Ik hou van de gezelligheid en de spontaniteit van de evenementen, van het feit dat iedereen welkom is en dat er op allerlei gebieden iets te beleven valt.’

Voor Tamara is het belangrijk dat er bij evenementen oog is voor iedereen. Zo kunnen mensen die digitaal niet zo vaardig zijn ook gewoon een kaartje kopen bij de ticketverkoop op de Drieslag. En gevulde tasjes die overbleven bij de picknick gingen mee naar huis met mensen die dat heel goed konden gebruiken. ‘Dat vind ik mooi en daar geniet ik van’, zegt Tamara. ‘Als kaartjes alleen via internet verkocht worden, sluit je bij voorbaat al mensen uit. Ik denk bijvoorbeeld aan eenzame ouderen. Juist voor hen is het zo fijn dat er iets gezelligs gebeurt, heel dichtbij huis.

Meedoen met Ruimtekoers, brengt veel mensen in aanraking met dingen die ze niet zomaar vanzelf zouden ontdekken.

Samenvattend gezegd: kom gewoon naar het Grote Wijkdiner in september en beleef het zelf. Je zult zien: het prikkelt ál je zintuigen!

Hee buur, eet je mee?

© 2024 Bureau Ruimtekoers