Maak kennis met Renée: “Breng betrokkenheid in de praktijk door het te doen!”

Als nieuwe programmamaker en projectleider vormt Renée weer een extra loot aan de Ruimtekoersboom. Ze is heel praktisch, maakt makkelijk contact en heeft haar roots in Arnhem. Maar verhuizen vanuit haar huidige woonplaats Amsterdam, is nog niet aan de orde. Misschien over een tijdje, eerst maar eens opschuiven, richting Utrecht.
“Alles is nog nieuw”, legt ze uit. “Ik werkte bij Topkapi, een mediabedrijf in Amsterdam. Ik maakte documentaires. Dit is iets heel anders, maar ook hier moet ik de handen uit de mouwen steken en dat vind ik leuk. Ik ken Malburgen wel, maar niet écht. Ik woonde vroeger in Elderveld en fietste alleen door Malburgen heen. Vroeger vonden mensen dit de minste wijk van Zuid, maar inmiddels denk ik daar heel anders over. Er is redelijk veel groen en de ligging is ideaal, bij het water en dichtbij de stad.”
Veel variatie op het Ruimtekoersmenu
“Wat Ruimtekoers betreft: Yosser en Marloes kende ik al, dus ik ben niet helemaal nieuw voor iedereen. Maar voor de wijk natuurlijk wel. En de wijk voor mij. Daardoor heb ik ook wel een frisse blik op Malburgen. Ik ben nu druk met het voorbereiden van de Sunshowerpicknick en het Wijkdiner. Dat betekent naast praktisch regelwerk ook veel nieuwe contacten leggen. Met bewoners en ondernemers. Het klinkt misschien voor sommige mensen ongrijpbaar hoe je bewoners betrekt bij ontwikkelingen in de wijk en hoe je samen met hen ontwerpt en vormgeeft aan processen in hun omgeving. Maar als je dat ‘gewoon’ in de praktijk brengt, is het heel logisch en is het vooral een kwestie van doen. Daarbij moet je wel volhouden en overtuigingskracht hebben, want soms verlopen projecten wel eens hobbelig. Maar dat hoort erbij. Als ik al iets weet, is het dat Ruimtekoers een wil heeft en heel vaak ook een weg vindt.”

Nieuwsgierig
“Behalve dat ik in Malburgen werk, ben ik ook betrokken bij een nieuw project van Ruimtekoers in Bunnik. Dat is wel leuk om te vertellen: daar hebben we een fysieke werkplaats, De Kersenweide, waar we in opdracht van de gemeente oorspronkelijke bewoners van de plaats Odijk verbinden met nieuwkomers die in een nog te bouwen, aangrenzende, nieuwbouwwijk gaan wonen. Om te zorgen dat er één geheel ontstaat en geen ‘oud versus nieuw gebied’. Dat een gemeente voor zo’n participatieproces ondersteuning haalt uit de creatieve kunsthoek, dat vind ik heel tof!”
Ze studeerde antropologie, is nieuwsgierig en zoekt graag dingen uit. Grote kans dus, dat je Renée nog wel eens tegen het lijf loopt in de wijk. Bijvoorbeeld in aanloop naar de picknick op 7 augustus of het wijkdiner op 3 en 4 september. Daar wil jij trouwens toch ook bij zijn? Check voor meer informatie hierover deze website!