Maak kennis met onze nieuwe projectleider educatie: Fleur!

Fleur hoopt haar maatschappelijke betrokkenheid, haar werkervaring en haar liefde voor mensen, kunst, cultuur en creatie in één baan te kunnen combineren. Dat gaat haar nu vast lukken: bij Bureau Ruimtekoers gaat ze aan de slag als projectleider in educatieve projecten voor jongeren. Maak kennis met Fleur!

Afgelopen jaar werkte taal- en theaterdier Fleur van Greuningen nog bij natuurkapper Ginger in Utrecht. Maar ze woont inmiddels twee jaar in Arnhem en wil graag meer contact met de stad en de mensen.

Ik hou ervan om sámen te brainstormen en te bedenken, veel verschillende invalshoeken bij een creatief proces te betrekken. Door met makers, jongeren en docenten gezamenlijk aan de slag te gaan, bijvoorbeeld.

Maak kennis met Fleur

Fleur studeerde Nederlands en ze doorliep de studie Beeld en Taal aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Ze heeft de laatste jaren vooral theater geschreven, onder andere bewerkingen van Shakespeare voor jongeren. Ze houdt ervan om mensen enthousiast te maken om (samen) hun creativiteit te laten bloeien, om hen de vrijheid te laten ervaren die het geeft. Ze werkt graag met jongeren en kinderen, vanwege hun speelsheid en energie.

Uit je eigen bubbel stappen

‘Pubers kunnen bijvoorbeeld lekker recalcitrant zijn. Dat is misschien niet altijd makkelijk, maar ik begrijp ze wel. Ik hou ervan om sámen te brainstormen en te bedenken, veel verschillende invalshoeken bij een creatief proces te betrekken. Door met makers, jongeren en docenten gezamenlijk aan de slag te gaan, bijvoorbeeld. Of met mensen die je anders minder snel zou ontmoeten. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je uit je eigen bubbel stappen. Dat gaat gemakkelijker als je samen werkt en meedoet aan culturele projecten. Die vormen een soort katalysator voor contact en creativiteit.’

Stad van Vertrouwen

Als voorbeeld geeft Fleur de Stad van Vertrouwen, een spel voor de toekomst, waarmee jongeren en beleidsmakers samen de oplossing voor een vraagstuk dichterbij brengen én werken aan verbinding op een thema. Dit spel is ontwikkeld in samenwerking met Arnhemse jongeren, kunstenaar Yasser Ballemans en Bureau Ruimtekoers. ‘Dat vind ik een mooie vorm die barst van de potentie, want het is bij zoveel situaties inzetbaar’, zegt Fleur enthousiast. ‘Deelnemers zijn gelijkwaardig, het is op jongeren gericht én speelt buiten een klaslokaal.’

Ze vervolgt enthousiast: ‘In creëren kun je zóveel vrijheid ervaren! Als je maar focust op het creatieve proces en het eindproduct een beetje loslaat.’ Ze loopt warm voor leerprocessen die zich buiten een klaslokaal voltrekken. Want ‘leren in de geijkte (klassikale) vorm veroorzaakt soms passiviteit, is vooral gericht op het hoofd en laat weinig ruimte voor experiment’, aldus Fleur. Voor haar is het van belang om te leren en creëren op basis van gelijkwaardigheid en eigenheid. ‘Hoe vind je het om iets te doen, waarom kies je daarvoor, wat is voor jou waardevol? Dát zijn voor mij interessante leervragen’, legt ze uit.

Lees hier over het project

Niks competitiedrang

Als ze niet aan het werk is, wandelt ze vaak en veel met haar hond. Of ze laat zich door een boek naar een andere wereld voeren. Ze tennist, maar dan echt voor haar plezier. Niks competitiedrang en strakke trainingsschema’s. En met kamperen en daarbij heerlijk veel in de natuur zijn, het liefst in de buurt van vrienden, maak je haar helemaal gelukkig. Kortom: Bureau Ruimtekoers is weer een inspirerende projectleider rijker. Welkom, Fleur!

© 2023 Bureau Ruimtekoers