Uitnodiging: Hoe zorgen we voor langdurigheid in sociale kunstprojecten? Kom mee in gesprek op 12 oktober!

Steeds meer wordt 'langdurigheid' als gezien als een waarde bij sociale kunst- en cultuurprojecten. Maar hoe organiseer je als maker een structuur waarin ruimte is voor langdurigheid? Wat is die langdurigheid dan? En welke rol speelt de term 'impact' in deze context? Praat mee tijdens een nieuwe Akademie-avond op 12 oktober aanstaande!

Praat mee over de impact van langdurige sociaal-geëngageerde kunstprojecten op 12 oktober in Huis voor de Wijk, Arnhem

Ben je kunstenaar en werk je op het snijvlak van kunst en maatschappij? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook bezig met de vraag hoe je werk impact heeft én wat je strategie is om langdurig aan je projecten te kunnen werken. Met andere woorden: “Hoe wordt ‘langdurigheid’ een vanzelfsprekende waarde in jouw project én in de culturele sector?”.

Uitnodiging

Op 12 oktober gaan we in gesprek met curator en theatermaker Lara Staal, adviseur van het Fonds voor Cultuurparticipatie Gino van Zolingen, Collectief Here to Support en creatief directeur bij Bureau Ruimtekoers Yosser Dekker. We starten om 19.30 uur bij Huis voor de Wijk in Immerloo. We eindigen om 21.00 uur en sluiten af met een borrel. Deelname is gratis! Reserveer wel een plekje met onderstaande knop. Tot dan!

Reserveer een plekje

Langdurigheid? Hoe dan!?

Langdurigheid als waarde … dat is niet iets dat je in je eentje voor elkaar krijgt. Althans, zo zien wij dat. Langdurigheid moet worden ingebed in de structuren, verhoudingen en verantwoordelijkheden die gelden in de culturele sector.

En dus is er samenwerking nodig tussen verschillende actoren. Van kunstenaars, grassroots-organisaties, fondsen, financiers en partijen die verbinden. Dit zijn grote woorden, want hoe krijgen we dit voor elkaar? Laten we maar eens beginnen met het gesprek. Daarom hebben we kunstenaar Lara Staal, grassroots-organisatie Here to Support en het Fonds voor Cultuurparticipatie uitgenodigd.

Kunstenaar en curator Lara Staal

Lara ontwikkelt met haar theaterprojecten nieuwe allianties met acteurs uit ‘het dagelijks leven’ en maatschappelijke organisaties. Haar laatste voorstelling Dissident, gemaakt bij NTGent, maakte ze samen met jongeren die bekend staan als ‘probleemgeval’. In de voorstelling onderwijzen zij het publiek. Of neem de film ‘De Zaak Samuel’, daarin wordt het verhaal van duizenden Eritrese jongeren verteld die vluchten naar Europa en onderweg allerlei vormen van uitbuiting meemaken. Dit project was in samenwerking met Here to Support.

Hoe werkt Lara aan langdurigheid van haar eenmalige theaterprojecten? Welke verbindingen weet ze te leggen?

Grassroots-collectief Here To Support

Here to Support is een Stichting waar kunstenaars, cultureel producenten en vluchtelingen die hun stem willen laten horen, samen projecten opzetten om zo via politieke lobby iets te veranderen aan de situatie waarin vluchtelingen in limbo zich begeven.

Van het opzetten van tijdelijke opvangplekken tot co-creatie in kunst- en ontwerpprojecten. Waaronder Print Rights, waarbij ongedocumenteerden samen met anderen mondkapjes ontwerpen, maken en verkopen om hun stem te laten horen

Samen met Lara Staal maakten ze de film De Zaak Samuel. Een bijzondere samenwerking waar we graag meer over horen. Wat is de langdurige uitkomst?

Bureau Ruimtekoers en langdurigheid?

Bij Bureau Ruimtekoers zijn we dagelijks bezig met die vraag: ‘hoe worden onze projecten langdurig?’. We kennen allemaal de voorbeelden van goedbedoelde eenmalige projecten. Weliswaar met een mooie presentatie, maar met veel aanknopingspunten voor langdurig draagvlak of impact onbenut.

Volgens mij kunnen we beter. Langdurigheid gaat ook over het aanbieden en ontwikkelen van tools om zelf verder te gaan. Of toe te werken naar beleidsverandering op het thema. Dat staat of valt met samenwerkingen en ketendenken. Daar wil ik het 12 oktober graag over hebben!

Yosser Dekker

Meer over de aanleiding

Hoe zorgen we ervoor dat deze sociaal geëngageerde kunstprojecten langduriger worden zodat de impact ervan groter wordt?

Kom je ook? Praktische informatie

De avond is gratis toegankelijk, het is wel fijn als je je even aanmeldt. Locatie is Huis voor de Wijk midden in Immerloo. De avond start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Na afloop is er nog een borrel.

Akademie Voor de makers van morgen

Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, twee modules met in totaal zes programma’s, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.

Adresgegevens

Huis vóór de Wijk, Eimerssingel-Oost, Arnhem, Nederland

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers