Jongeren ontwikkelen zich met vertrouwen wanneer er ruimte is voor experiment

Samen kunnen cultuurprofessionals en welzijnswerkers plekken en communities creëren, waar jongeren zich welkom en veilig voelen en tegelijkertijd de ruimte krijgen om te experimenteren en hun creativiteit te ontwikkelen. We lieten het zien aan hoog bezoek: twee staatssecretarissen kwamen kijken bij Zuiderstroom.
Welzijn en cultuur sámen?
Dat was een bijzondere maandagmiddag! Op 6 februari bezochten staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, en staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu, het Arnhemse Zuiderstroom-project.
Welzijn en cultuur samen op werkbezoek? Ja! Want juist wanneer cultuur en welzijn in elkaar overlopen en de grenzen hiertussen vervagen gebeuren er bijzondere dingen. Dat merken we ook bij het project Zuiderstroom, waarbij een groep jongeren uit de urban scene een half jaar hard aan de slag gaat met hun muzikale én persoonlijke ontwikkeling. Zij worden daarbij gecoacht door jongerenwerker Jeffrey Neijs van PowerPlugNL en artiest en singer/songwriter Cassandra Onck.



Zuiderstroom
In het project ontwikkelen jongeren zich als professional in de urban scene én als mens. Het project startte met een pilot in 2020 en groeide afgelopen jaren uit tot een volwaardig talentontwikkelingsprogramma.
Hoe werkt het?
De behoefte van jongeren om te werken aan hun muzikale ambities staat centraal. Het project start in de eerste weken met het opstellen van doelen die de talenten willen behalen in het half jaar dat voor hen ligt. Coaches Jeffrey Neijs van PowerPlugNL en Cassandra Onck creëren samen met de talenten ruimte voor experiment, een ruimte waar het dus ook mis kan gaan. En dat is maar goed ook, want dan is er juist ruimte voor reflectie en samen leren.

Ontwikkeling als individu en als groep
Door aan te sluiten bij de belevingswereld van de jongeren en te starten bij talentontwikkeling, volgt het werken aan persoonlijke ontwikkeling op een natuurlijke manier. Zo draagt talentontwikkeling bij aan preventief jongerenbeleid. Gesprekken over geld, over ingehouden frustraties en school wisselen zich af met het sleutelen aan live performances en het inzingen van vocalen.
In een half jaar is de studio één middag en avond in de week geopend, en organiseren de talenten en coaches masterclasses, waarvoor zij voorbeelden uit de scene uitnodigen om hen te inspireren. Uiteindelijk werken de talenten toe naar de presentatie van hun muzikale masterpiece: een dampende avond in poppodium Luxor Live. Juist door presentatie gezamenlijk vorm te geven helpt de groep elkaar. Jongeren coachen uiteindelijk elkaar óók.
Lees verder over het project



Jongeren aan het woord
De talenten ervaren tijdens en na deelname dat zij met meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid de wereld betreden. En dat is dus niet onopgemerkt gebleven! Gunay en Maarten (dat mogen we nu zeggen) bezochten een studiosessie waar de talenten zich voorbereiden op hun optreden in Luxor Live, donderdag 16 februari!
Talenten Valli, Gimo, Kevvie, Lil Mo, Max Milly en Tyano lieten hun tracks horen en gingen in gesprek over de betekenis erachter en over hoe ze die tracks maken. De bewindspersonen waren ook erg geïnteresseerd in de motivatie van de talenten om te kiezen voor hun muziek én wat zij nodig hebben om zich te blijven ontwikkelen als professional.
Wil jij meer weten over de beweegredenen van de jongeren, en wat zij hebben ervaren tijdens hun deelname aan Zuiderstroom? Kom dan langs bij de Zuiderstroom meet-up op 16 februari in Luxor Live! Meld je aan bij projectleider Renée.
Cultuur en welzijn combineren is nog niet vanzelfsprekend
Het is ontzettend waardevol dat er aandacht is voor projecten zoals Zuiderstroom, want vaak vallen dit type projecten nog een beetje tussen wal en schip. En dat is zonde omdat deze projecten, waarin kunst en welzijn buiten de gebaande paden treden en met elkaar vermengen, veel waarde toevoegen aan zowel cultuurparticipatie als aan jongerenwerk. Sámen kunnen cultuurprofessionals en welzijnswerkers plekken en communities creëren waar jongeren zich welkom en veilig voelen en tegelijkertijd de ruimte krijgen om te experimenteren en hun creativiteit te ontwikkelen. Meedoen aan cultuur wordt zo een stuk toegankelijker voor jongeren én het jongerenwerk krijgt een verdiepende dimensie.
En … de aanpak valt dus op!
Gunay en Maarten waren onder de indruk van het project én de professionaliteit van de jongeren. Willen we meer van dit soort plekken realiseren, dan zullen er ook middelen beschikbaar moeten komen. Dat kan niet alleen vanuit cultuur, bij zorg en welzijn liggen kansen. Dat gaven we nog even mee aan de twee bewindspersonen. En voor nu, gaan we met veel energie door met Zuiderstroom!