Interview Thomas Kuijpers “Nee, zo zou Trump dat niet doen”

Beeldend kunstenaar Thomas Kuijpers speelt in zijn werk graag met het concept van ‘de waarheid’ en de presentatie hiervan. Media en actualiteit spelen een belangrijke rol in zijn zijn creaties. Voor deze derde editie van Ruimtekoers maakte Thomas een nieuw werk genaamd First Year.

Wij spraken Thomas over First Year en waar zijn inspiratie vandaan kwam.

Thomas, kan je iets vertellen over First Year?

“Op ruimtekoers toon ik mijn nieuwe werk ‘First Year’, waarin ik mij heb gestort op de vraag: Wat zou Donald Trump gemaakt kunnen hebben als hij nu een jaar kunstenaar was geweest, in plaats van een jaar president? Het vertrekpunt van mijn werk is vrijwel altijd een hedendaags medianarratief, ik onderzoek vanuit een veel beschreven mediaverhaal de invloed die dit verhaal op ons dagelijks leven heeft. Vanuit dit perspectief is het enorm interessant om te zien hoe de media omgaat met het fenomeen Trump, en hoe Trump omgaat met die media. De fascinatie voor Trump als persoon is voor mij dus vanzelfsprekend.”

Hoe ben je in het hoofd van Donald Trump gedoken?

“Ik heb begin dit jaar uitgebreid onderzoek gedaan, in een poging te begrijpen op welke informatie zijn stemmers hun stem baseren, en in het verlengde daarvan op welke informatie stemmers in Europa zich baseren bij het stemmen op soortgelijke Europese politici en leiders. Ik las een tijd lang alles wat op fora, facebookpagina’s en websites verscheen. Een van de werken die hieruit voort is gekomen is mijn laatste werk Bad Trip, wat voor een deel nog tot 12 november bij Foam te zien zal zijn.

Het idee voor Bad Trip ontstond in diezelfde periode, toen ik mij op een dag afvroeg of er eigenlijk ook kunst gemaakt wordt die het hedendaagse populistische gedachtegoed vanuit betrokkenheid verbeeld. Bijvoorbeeld kunst die in lijn ligt met een hard immigratiebeleid. Ik zocht en vond niets, maar het idee om te bekijken wat Trump zou maken als kunstenaar werd wel geboren.

En hoe ben je toen te werk gegaan?

“Ik keek veel naar zijn tweets, las zijn biografie, en heb de meeste documentaires die een positief beeld van hem schetsen wel bekeken. Vooral de zoektocht naar positieve verhalen over Trump vond ik interessant, want die lezen we niet zo veel in ons dagelijkse krantje. En dat is juist wat ik mijzelf moest aanleren te denken. Kijken of ik zijn visie, zijn manier van naar de wereld kijken kon omzetten in visuele uitingen. Ik merkte dat ik mezelf vaak moest terugfluiten; ‘Nee zo zou Trump dat niet doen’, maar ik denk dat wat er te zien is wel in de buurt komt bij de dingen die hij interessant en belangrijk vindt.”

“Het is makkelijk om Trump te bashen, en werken te maken die hem belachelijk maken. De truc was om dat juist níet te doen. In ieder geval niet op een manier waarop hij dat zelf niet zou doen. Zijn egocentrische voorkomen zorgt sowieso al voor de nodige hilariteit naar mijn idee. Iets waarin ik overigens veel overeenkomst zie met andere kunstenaars.”

En hoe zou jij First Year aanbevelen voor Ruimtekoersbezoekers?

“First Year is de eerste expositie van Trump, waarin een overzicht wordt gegeven van zijn vele talentvolle handelingen in kunstenland. Hij is een multitalent. Hij is zó talentvol, dat kan je bijna niet bevatten. Dus.”

Samen met Museum Arnhem zijn er drie kunstenaars geselecteerd die nieuw werk maken voor Ruimtekoers Festival. Thomas Kuijpers is hier een van. Zijn werk First Year is tijdens het hele festival te bewonderen in A Place To Be. 

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers