Interview met kunstenaar Yasser over het nieuwe project Soul Search City

Als je in Arnhem woont en er misschien ook nog sport, shopt of gewoon aan het chillen bent, dan zie, hoor en denk je van alles. ‘Waarom hebben ze dat daar zo gebouwd?’ ‘Kon je hier maar wat vaker…’ ‘Wat zou het leuk zijn als…’. Werkt dat bij jou ook zo? Doe dan mee met Soul Search City.

Doe mee met Soul Search City. En werk mee aan het bedenken, maken en spelen van een groot spel in de publieke ruimte!

Het idee is dat deze game uitnodigt tot een gesprek over de stad en over de wijk waarin jij woont. Samen met beeldend kunstenaar Yasser Ballemans, verschillende experts op het gebied van stedenbouw, theater, psychologie en spelontwerp en andere jongeren ga je een spannend project aan. In drie stappen zet je samen met een team iets moois neer. Eerst ga je op onderzoek in de wijk, dan gaan we bouwen met duurzame materialen en tot slot spelen we het spel met allerlei verschillende Arnhemmers (van buren tot misschien wel de burgemeester).

Hoe ver is Soul Search City op dit moment?

‘De pilotfase van het spel is klaar’, vertelt kunstenaar Yasser. ‘Daarin hebben we met leden van de Jeugdwijkraad van Malburgen allemaal spelelementen getest en de wijk Malburgen verkend. We gingen geocachend (een soort digitale speurtocht) door de wijk en we hebben in een aan de hand van puzzelstukken gezocht naar bijzondere elementen op bijvoorbeeld gebouwen. Daarbij moesten de deelnemers bij bewoners en ondernemers om hulp vragen.

Een keer liep een van de deelnemers bij de groenteman binnen om te vragen of die kon helpen. Bleek het detail op de foto nou nét van die winkel zelf te zijn. ‘Gewoon even héél goed om je heen kijken’, was dus de enige tip van de groenteman. Zo toevallig! Mijn ervaring is dat het zoveel meerwaarde heeft om op deze manier de wijk te verkennen. Dan komt de omgeving veel meer tot leven dan in een debat of een vergadering. Nu breekt de volgende fase van Soul Search City aan, waarin we in januari gaan gamestormen met workshops, vervolgens in het voorjaar fysiek gaan bouwen en in de zomer het spel gaan spelen.’

Wat ontdekte je zelf over Malburgen in de pilot?

Yasser: ‘Mij viel op dat de wijk veel potentie heeft, maar dat die nog niet overal tot zijn recht komt. Het is bijvoorbeeld heel groen, maar de openbare ruimte voelt voor mij nog onpersoonlijk en een beetje unheimisch. Er wonen bijvoorbeeld veel leuke mensen en het is levendig, maar het kan nog veel gezelliger en veiliger aanvoelen. Het fijnst vind ik de stukjes van de wijk waar een soort mix bestaat van wonen, werken en vrije tijd, zoals rond de Drieslag.

Met Soul Search City wil ik bereiken dat we – betrokken jongeren, samen met andere experts (ik benadruk: ándere experts, want jongeren zijn ook experts) – via spelsystemen tot oplossingen komen voor problemen in de wijk. De wijk nóg beter, leuker, leefbaarder maken. Die gelijkwaardigheid onder deelnemers vind ik heel belangrijk. We ontwerpen samen. Dat is voor mij als beeldend kunstenaar een interessante invalshoek; in hoeverre kun je gezamenlijk ontwerpen? Ik merk nu al dat de input veel intenser is dan wanneer ik in mijn eentje onderzoek doe en praat met bewoners en stakeholders voor een werk dat ik maak.’

Wat wens je voor de wijk?

‘Wat ik merkte, is dat de bebouwing en de architectuur in Malburgen een bepaalde eenzijdigheid hebben. Ik zou wensen dat mensen wat meer hun eigen ontwerpen kunnen toevoegen aan de bestaande architectuur. Dat zou de wijk visueel wat spannender maken. En ook mensen met een kleiner budget zouden dan kunnen doorgroeien naar iets nieuws of iets anders in hun directe omgeving. Er zou wat meer beweging en speling in de wijk komen. Ik hoop dat het spel dat we ontwerpen hieraan kan bijdragen. Maar daar gaan we dus eerst sámen naar kijken en aan werken. Doe mee of volg de ontwikkelingen via de Ruimtekoerskanalen!’

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers