Met het programma #Zuiderstroom maken we het muzikale netwerk in Arnhem-Zuid zichtbaar. Én helpen we het netwerk én de verenigingen en muzikanten door muziekstromingen en cultuur met elkaar te verbinden. Hoe? Door te beginnen met lievelingsliedjes.

Alles begint met een lievelingsliedje

Met ieders lievelingslied als inspiratiebron, werken beroepsmuzikanten en theatermakers Cassandra Onck en Mauro Casarini toe naar een coole sound. Hierbij is ook de hulp van het lokale platform Power Plug NL in geroepen dat jongeren productief werk laat maken van hun passie.

Bij Power Plug NL gaat het om waar jij goed bent

Jeffrey Neijs (30) is een van de initiatiefnemers van Power Plug NL. Hij is ambulant jongerenwerker bij Rijnstad en daarnaast bezig vanuit zijn passie om jongeren ‘met power pluggen’. ‘We willen jonge talenten een kans geven om zich succesvol te ontwikkelen”, legt hij uit. ‘Dat doen we door hun dromen en doelen naar boven te halen, in combinatie met het activeren of verder ontwikkelen van ondernemers skills. 

We ondersteunen en begeleiden, maar jongeren moeten het wel zélf doen en waar maken. Vaak liggen hun talenten in de urban culture (produceren, hiphop, rap, graffiti bijvoorbeeld), maar dat hoeft niet. Is het je droom om chef-kok te worden of kleding te verkopen, ook prima. Het gaat om begeleiden en faciliteren bij dát waarin je goed bent.”

“We helpen niet bij het bouwen van luchtkastelen”

Als je al jong weet wat je wilt, is er meestal weinig hulp beschikbaar. Je moet het zelf uitzoeken, terwijl je nog geen groot netwerk hebt kunnen opbouwen. Op school leer je van alles, maar niet hoe je een gedegen businessplan maakt. En voor zaken doen en je doelen bereiken, is het nodig dat je over de juiste sociale vaardigheden beschikt. PowerPlug NL helpt je daarbij en helpt vooral niet bij het bouwen van luchtkastelen.

‘De passie die jongeren hebben, is prachtig. Maar als ze niet weten hoe ze er werk van moeten maken, zien ze hun droom soms al snel vervliegen. Dat is doodzonde. Daarom gaan wij met hen aan de slag. Ze leren hun doelen helder te verwoorden, de weg ernaartoe te bepalen en dat allemaal in een korte pitch te kunnen vertellen. Daarmee zijn ze er nog niet natuurlijk. Gaandeweg komen er heus nog obstakels, maar ook die zijn te overwinnen. Eventueel met hulp van ons.

Een succesvol project is heel mooi, maar dan? Hoe ga je dan verder? Hoe blijf je in de workflow? Wij bouwen met jongeren aan een sterke basis waarop ze hun talent kunnen uitbouwen. Om daarmee bezig te zijn; dat geeft me nog steeds een kick.’

"Het mooie is: binnen zo’n groepsverband komen vaak ook weer de mooiste dingen tot stand!"

Niet teveel ouwehoeren, maar vooral gewoon doen

Jeffrey maakt vanaf zijn twaalfde muziek en bracht zelf nummers uit. ‘Maar dat was nog voordat Spotify bestond’, lacht hij. ‘Dat maakte het wel lastig om aan de weg te timmeren als jonkie. Ik besloot voor een diploma te gaan en studeerde hbo culturele maatschappelijke vorming.

Daarna werkte ik onder meer in Rotterdam als jongerenwerker. En daar geldt: ‘Niet teveel ouwehoeren, maar vooral gewoon doen.’ Een goede leerschool. Daar werd heel projectmatig gewerkt. Nog steeds vind ik het geweldig om te kijken naar de vraag van een individu en daaromheen een concept te maken dat werkt. Power Plug NL is een soort collectief, opgebouwd uit allemaal losse talenten, waar je kunt bij horen. Het mooie is: binnen zo’n groepsverband komen vaak ook weer de mooiste dingen tot stand!”

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers