Happy Norooz! Op de Drieslag stralen overal lichtpunten

Over de hele wereld vieren miljoenen mensen daarom Norooz: het feest van het licht. De winkeliers haalden dit jaar voor het eerst Norooz naar de Drieslag, met hulp van Ruimtekoers.
De lente is begonnen!
Op 20 maart luidden zij samen met het winkelend publiek de lente in. Op een gepaste en ‘coronaproof’ manier natuurlijk. Door symbolische lichtpunten op te hangen op de buitenmuur bij Albert Heijn. En door deelnemende winkeliers te voorzien van kleurige lichtkunstwerken – ook weer lichtpuntjes – die als blikvanger in hun etalage staan. Zo wordt het winkelcentrum steeds weer vrolijker, voelen ondernemers zich meer verbonden en is het steeds prettiger winkelen.

De andere geplande activiteiten, waaronder een grote picknick in het winkelcentrum, moeten helaas nog even wachten. Je raadt het al: dat heeft te maken met de lockdown die nog steeds voortduurt. Zoals het er nu uitziet, kun je gezellig komen picknicken op 20 juni. Picknickmanden zijn natuurlijk tot de rand toe te vullen met heerlijke producten van de Drieslagondernemers. Breng familie en vrienden mee; dan maken we er met z’n allen iets heel leuks van.
Wat is Norooz?
Norooz is het Perzische, Iraanse, Koerdische en Afghaanse Nieuwjaar. In het Perzisch betekent Norooz letterlijk ‘Nieuwe dag’. Het wordt gevierd op of rond 21 maart. Wanneer precies hangt af van de stand van de zon boven de evenaar: als de zon er pal boven staat, zijn de dag en de nacht precies even lang. In het westen is dat het begin van de lente. In bijvoorbeeld Iran symboliseert Norooz een moment van loutering en verzoening en van de hoop op een nieuw begin of een beter leven. Het is daar hét feest van het nieuwe jaar. Huizen worden versierd, mensen trekken nieuwe kleren aan, eten lekkere hapjes, gaan bij elkaar op bezoek en geven elkaar cadeautjes. Picknicken, muziek en dans horen er ook écht bij.


Norooz op de Drieslag
Op 20 maart trokken de net opgehangen lichtpuntjes al veel bekijks. Lichtpuntjes zijn wensen of ‘harten onder de riem’ van ondernemers, winkelend publiek en bewoners voor de rest van de wijk. Zoals Karim die iedereen ‘Meer democratie’ wenst en ‘dat alles beter gaat.’ Of Bahar en Tina die ‘gezondheid voor alle kinderen en ouderen’ wensen. Er ontstonden allerlei gesprekken over hoe deze bijzondere tijd een beetje goed door te komen, maar er kwamen ook veel mensen voorbij die duimen opstaken of alleen even bleven staan om te lezen. Sommigen herkenden ook de mensen op de foto. Zoals een mevrouw die haar boodschappen even neerzette om een foto te maken. “Wat leuk, dat is mijn buurvrouw!”
Nog méér lichtpunten!
Naast de lichtpuntjes van ondernemers en bewoners voor de wijk, heeft kunstenaar Rinaldo Klein Bleumink in opdracht van Ruimtekoers en Tina Lenz, met input van de winkeliers zelf, lichtbakken ontworpen. Een soort persoonlijke lichtpuntjes, of lichtpunten, voor in hun winkels. Als eerste kregen Sanger van restaurant Mesopotamië en Theo Hegeman van Broodje en IJsje Zuid hun eigen lichtobjecten uitgereikt. Theo was blij met zijn geel met roze exemplaar met de tekst ‘Zoet op Zuid’. ‘Super en erg leuk voor in mijn nieuwe zaak’, reageert hij. Sanger nam ook trots zijn kunstwerk in ontvangst. ‘Ik ga hem meteen neerzetten!’ reageerde hij.

Het leuke aan de ontwerpen is dat er aan de ene kant tekst op staat, terwijl er aan de achterkant symbolen zijn uitgesneden. Door speling van het licht zie je dus tekst met daardoorheen symbolen die passen bij de winkel: bij IJsje Zuid een ijshoorntje en bij Mesopotamië een wijnglas en bestek. Ook bij Almostakbal zijn ze verguld met hun kunstwerk. De enthousiaste kleinzoon van het ondernemersechtpaar sprint de winkel in: “Opa, opa, je moet nu komen!’
Ook groenteman Frits, Sehbas van Bakkerij Drieslag, de bloemistenzussen, kapster Aynur, Latif van de telefoonwinkel, de familie Baars van de optiek, het wokrestaurant op de hoek en David van Toko Indradjaja namen hun lichtpunten blij in ontvangst. Bij Sehbas staat er ‘Lekker brood’ op zijn lichtbak. Terwijl hij voor zijn winkel staat en dat blij laat zien, komt er een klant voorbij. Die zegt: ‘Hé, er staat een fout op”. Sehbas kijkt verbaasd. Dan lacht de klant: ‘Er moet niet staan ‘Lekker brood’, er moet staan: ‘LekkerSTE brood’!’