Eet smakelijk! Het Grote Wijkdiner was een groot succes!

Op 3 en 4 september organiseerde Ruimtekoers samen met ondernemers van de Drieslag en andere partners het grote Wijkdiner. Zo’n 500 buurtbewoners schoven aan en genoten van theater, muziek, dans, heerlijke wijkrecepten én elkaars gezelschap. Zaterdagavond kreeg zelfs nog een heel romantisch tintje door een verrassingshuwelijksaanzoek.

Kletsen over … van alles!

Van alles passeert deze twee avonden de revue. Mevrouw Reijenga, bijvoorbeeld, woont aan het Werenfriedplein en kwam met haar vriendin vrijdagavond naar het wijkdiner. Naast hen zit groenteman Frits. Binnen een mum van tijd gaat het én over Stimpstamp (het recept dat Frits heeft bijgedragen), over hoeveel kinderen iedereen heeft, wat die zoal uitvoeren, waar het met de wijk heen moet en dat het belangrijk is om van het leven te genieten en dat geluk veelal in het kleine zit. Terwijl de cassavesoep wordt geserveerd en de dames van Café Zuid af en aan lopen met drankjes, klinkt er ineens een prachtige stem ergens vanonder het tentdoek. Het blijkt een van de zangers van gospelkoor G-Roots te zijn. Al snel krijgt hij bijval van de rest van het koor, dat zich verspreid heeft door de hele tent. Het publiek klapt massaal mee.

Een avond vol verrassingen!

Ook aan andere tafels is het gezellig toeven. Niemand zit alleen, iedereen heeft een praatje. Het wordt pas weer doodstil als Eva Kroon (een alt mezzosopraan met een stem waar je ‘u’ tegen zegt) de buurt verrast met onder meer een lied uit de opera Carmen. Een van de dames middenin de tent pinkt zelfs een traantje weg. Er volgen nog meer kleine optredens, het hoofdgerecht komt. Frits grinnikt dat er eigenlijk spekjes in de Stimpstamp hadden gemoeten, maar dat hij blij verrast is met de lekkere vegetarische variant die kok Allon Cheng ervan heeft gemaakt. Bij het weggaan is iedereen het erover eens dat het een ontzettend leuke avond was, vol verrassingen. Zowel het lekkers op hun bord, als de muziek en theater op het podium en de ontmoetingen met (on)bekende buren.

Zaterdagavond is het net zo gezellig als vrijdagavond, maar er zit dan ook nog een romantische verrassing in het vat: Freija Pol van theatergroep OverMalbruggen vraagt haar vriend ten huwelijk. Het gospelkoor heft Stevie Wonder aan en Ruimtekoers geeft bloemen en champagne. Freija zegt later zelf: ‘Ik was stikzenuwachtig, maar hij zei ja en het was prachtig!’.

Iedereen blij, zelfs de bij

Als brug tussen vrijdag- en zaterdagavond was er zaterdagmiddag een gezellig programma op De Drieslag. Met bijvoorbeeld een voorstelling van theatergroep OverMalbruggen en de derde workshop van de Onkruidenier met zelfgemaakte soep (brandnetel!) en kruidenboter van vers geplukt ‘onkruid’ uit de wijk. Voor kinderen was het feest, want ze konden bijenhotels maken, grote insecten zien (en vasthouden voor wie durfde) en bij de tijdmachine van Anne Roos Kleiss konden ze een fijne herinnering laten vastleggen in een tekening. Voorbeeld? Een meisje dat dolblij is met een tekening waarop het moment staat vereeuwigd dat ze een mooie ring kreeg van haar oma. Oma zelf staat glunderend een meter verderop. Aan het eind van de middag plaatsten alle kinderen hun boomstammetjes, met daarin gaatjes voor insecten, in een groot en blijvend insectenhotel in de tuin van de Salvatorkerk. Leuk detail: de ombouw van dat hotel is gemaakt van de ‘gewipte’ tegels verderop uit de wijk.

Wat blijft er over?

Nog dagen na het Wijkdiner klinken er reacties op straat. ‘Wat was het leuk!’. ‘Moeten ze echt vaker doen!’ ‘Wat een verrassingen die zangers in het publiek, ik was helemaal verbaasd’. ‘Goh, wat was die cassavesoep lekker, zeg. Ga ik thuis ook maken. Waar haal ik cassave, bij de toko? Bij de wát? Oh, die winkel dáár. Kom ik daar ook eens.’

En, minstens zo leuk, mensen hebben elkaar (beter) leren kennen. Ze hebben overdag samen brandnetelsoep gemaakt en geproefd, gezien dat het winkelcentrum zoveel gezelligs te bieden heeft, en een ijsje met Malburgse honing gegeten. Bij het eten ontdekte de buurt dat allerlei soorten muziek allerlei soorten gevoel kunnen oproepen, en dat die ene buurman eigenlijk een ontzettend aardige kerel is. Dat, als we allemaal samen onder een tentdak gaan zitten en ons openstellen voor elkaar, het gezellig is. We worden allemaal blij van lekker eten, mooie muziek & theater en van lachen met elkaar. En het meest gehoord: ‘Geweldig, zo’n Wijkdiner! Ik help mee de volgende te organiseren!’

Wil jij ook een groot wijkdiner in jouw wijk?

Nou, dat kan! Wij helpen jou graag met een project Het Grote Wijkdiner. Daarin bepalen inwoners de gerechten, de programmering en nodigen zij hun buren uit. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, Yosser vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers