Maak kennis met zonne-energie, maak je eigen ZONderzetter & Zonnestad!

Als vervolg op het project Zonnestof, waarbij wijkbewoners zonnecellen in textiel weefden, gaat in mei en juni het project Zonnestad van start. Daarin maken nóg meer inwoners van Malburgen kennis met de magie van de zon. En dit alles onder leiding van modeontwerper Pauline van Dongen!

Van Zonnestof  naar Zonnestad

Maker Pauline van Dongen is als modeontwerper gespecialiseerd in ‘wearable technology’, oftewel techniek die je kunt dragen. Ze was met Maaike Gottschal drijvende kracht achter Zonnestof, ook in samenwerking met Ruimtekoers. En nu is ze, samen met haar twee medewerkers Anna en Ellen, bezig met de ontwikkeling van Zonnestad.

Van individueel naar collectief maakproces

Vanuit haar Arnhemse studio vertelt ze: “Vanuit Zonnestof hebben we geleerd dat het belangrijk is om met een ambachtsproces bezig te zijn. Je maakt daarbij samen iets op een authentieke manier, maar iedereen legt er iets van zichzelf in en benadert het maakproces vanuit zijn of haar eigen cultuur en belevingswereld. Ik was op zoek naar een ander materiaal dan textiel, maar wel iets dat ook die cultuurdragende eigenschap heeft. Zo kwamen we op keramiek. Daarin verwerken we de zon via ingelegde zonnepaneeltjes, er komt een lampje en een batterijtje in. En deelnemers kunnen zelf hun associaties met de zon vormgeven door bijvoorbeeld bepaalde schilderpatronen te gebruiken. Keramiek maken, leent zich ook nog beter voor het werken in een groep. Het weven achter een weefgetouw vraagt meer individuele focus, bij het keramieken ontstaat meer verbinding als groep.”

Meld je aan voor de workshops!

Pauline van Dongen

Persoonlijke en culturele rituelen brengt mensen samen. Zoals theedrinken of ambacht, het samen iets maken. Dat is waar de ZONderzetter over gaat.

De verwerking van zonnecellen

Anna Wetzel en Ellen Britton zijn als medewerkers van Pauline betrokken bij de uitvoering van de workshops. Ze hebben zich speciaal hiervoor helemaal verdiept in de wereld van keramiek. Anna liep eerder stage bij Pauline en heeft een textiel- en modeachtergrond. Ellen is afgestudeerd in product design engineering. In de studio van Pauline zijn ze niet alleen betrokken bij de organisatie van Zonnestad, maar ze zijn ook bezig met de doorontwikkeling van Zonnestof. De bedoeling is om de verwerking van zonnecellen industrieel toe te passen in textielarchitectuur. Dus in luifels, tenten, maar misschien ook als ‘tweede huid’ voor gebouwen. Als een soort duurzame jas die zonwerend werkt en tegelijk energie opwekt!

Samenzijn

Terug naar Zonnestad: het idee voor de ZONderzetter ontstond door de tuin bij het Bruishuis. Pauline: “Die plek zette me aan het denken. Wat brengt mensen samen, wat ondersteunt persoonlijke of culturele rituelen (bijvoorbeeld theedrinken) en wat is ook nog tastbaar; zo kwamen we op de ZONderzetter. Het past bij gezellig samenzijn, het samen drinken van een feestelijk verlicht drankje. Het is speels en geeft energie. En de ZONderzetter kun je meenemen, aan iemand geven, thuis in je vensterbank leggen.”

En we doen meer! Midden in de publieke ruimte bouwen we samen met kinderen en hun ouders aan een Zonnestad van klei. Met zonne-energie komt de stad in beweging en leren kinderen van alles over de energie van de zon. Terwijl de kinderen bouwen, kunnen ouders kletsen met energieambassadeurs van Klimaatverbond over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis.

Over Pauline van Dongen

Pauline is toonaangevend modeontwerpster en onderzoeker, gespecialiseerd in het combineren van mode en technologie. Met haar innovatieve ontwerpen versterkt en verrijkt zij de relatie tussen mensen, hun kleding en de omgeving.

Pauline behaalde in 2019 als eerste Nederlandse modeontwerper haar doctorstitel aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2013 onderzoekt ze hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in kleding. Zo ontwikkelde zij onder andere het “Solar Shirt”, een T-shirt met 120 kleine flexibele zonnecellen. Ook ontwierp zij “Radius” een rugzak met kleine zonnecel kraaltjes. Haar ontwerpstudio is toegewijd aan werk dat innovatie en experimenten draagbaar maakt in een wenselijk product.

Kom ook verhalen over jouw binding met zonnestralen!

Voor de mobiele Bouwplaats Zonnestad hoeven kinderen zich niet op te geven. De bouwplaats komt zelf op woensdag-en donderdagmiddag naar onder meer de speeltuin bij het Bruishuis en bij Huis voor de Wijk. Iedereen die wil, kan gezellig meebouwen. Hou de Ruimtekoerskanalen in de gaten om te zien wanneer en waar de bouwplaats is! Voor de keramiekworkshops is opgeven wel nodig. Check voor meer info (zoals data en tijdstippen) de projectpagina!

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers