Dit was de eerste Ruimtekoers-Akademie-dag!

We zijn begonnen met een programma voor en door makers die participatief, in de leefomgeving, willen maken. Samen leren we over hoe je behoeften herkend van lokale gemeenschappen en wat de kracht van kunst daarbij is. Donderdag 14 april gingen we met deze thema's aan de slag. En dit waren de uitkomsten!

Samen leren!

Kunstenaars, inwoners, beleidsmakers kwamen samen in restaurant en buurthuis Sama Sama in Malburgen om te leren, kennis te delen en te ervaren wat die kracht van kunst kan zijn in de leefomgeving. In de middag met een workshop van Jeanne van Heeswijk en in de avond tijdens een gesprek met nog veel meer collega’s, experts en vele anderen.

Meer weten over De Akademie

Belonging and deep listening met Jeanne van Heeswijk

Vanaf de middag werden de workshopdeelnemers uitgenodigd aan twee grote tafels bedenkt met witte vellen papier. Wat breng je als deelnemer mee op deze dag? En, waar voel jij je thuis, wat is de ruimte waar jij je veilig voelt? Persoonlijke vragen die essentieel zijn om te stelen wanneer je een wijk in trekt dat niet jouw thuis is. Want, welke waarden neem je mee, welke ideologie hang je aan en wat betekenen al deze thema’s en antwoorden voor het perspectief waarmee je als maker of professionals de leefomgeving in gaat om te onderzoeken wat er speelt?

 

Lees meer over de workshop

In gesprek over de kracht van participatieve kunst in de leefomgeving

In de avond kreeg het programma een vervolg. Met jonge buurtbewoners, deelnemers aan Ruimtekoersprojecten, makers, geïnteresseerden, experts en onze gasten Tina LenzYasser Ballemans, Jeanne van Heeswijk en medewerkers bij gemeenten Betty Jacobi en Henk van Ramshorst gingen we in gesprek over wat kunst kan betekenen in de leefomgeving.

Het werd een gesprek vol inspiratie waarin het begrip kunst zo veel als mogelijk werd opgerekt. Centraal stond het idee dat de kunstenaar de kracht heeft om met een community een mogelijke toekomst te verbeelden. Een toekomst die rechtvaardig is voor iedereen. Dus, hoe ziet zo’n toekomst er dan uit?

 

Ontdek de Akademie

Op onze digitale Akademie omgeving lees je meer over hoe de eerste dag was! Op 12 mei en 16 juni zijn er nog meer workshops. Meer informatie en aanmelden kan via onderstaande knop! Hopelijk tot dan!

Schrijf je in voor andere workshops

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers