Ruimtekoers Festival zit erop. Elf dagen lang was Arnhem-Zuid het decor voor exposities, lezingen, theater, dans, workshops en muziek. In het dagelijks geopende pop-up restaurant A Place To Eat aten bezoekers voor een zacht prijsje de lievelingsgerechten van buurtbewoners.

Bezoeken

Het festival, met het thema Wij zijn de stad, werd zo’n 11.000 keer bezocht. Bezoekers in de leeftijd van 0 tot 90, de buren van om de hoek, cultuurliefhebbers uit Arnhem-Noord en wereldreizigers vanuit Groningen en de Randstad; een veelkleurigheid aan leeftijden en achtergronden ontmoette elkaar op Ruimtekoers. Precies zoals organisator Halfvol dat voor ogen had.

Wat opviel was de hoge mate van betrokkenheid van de bezoekers. De Open Call, waarmee de organisatie stadsbewoners opriep om zelf een activiteit op Ruimtekoers te organiseren, resulteerde in maar liefst 30 programmaonderdelen. Maar ook in paviljoen Halfweg – het kunstwerk van Rob Voerman op de kruising met de Burgermeester Matsersingel- werden ideeën en suggesties uitgewisseld.  Voor een andere invulling van de openbare ruimte in de wijken Kronenburg en Vredenburg.

Ontmoeten en verbinden

Ruimtekoers is daarmee een katalysator en een verbinder gebleken. De vele (spontane) ontmoetingen leidden tot nieuwe initiatieven, onder andere aangejaagd door Werkgroep Zuiderziel, De Onkruidenier en initiatief Blauw-Zuid.

Door het aanbieden van een divers programma op sociaal als artistiek gebied en in nauwe samenwerking met partners zoals Kunstbedrijf Arnhem en Museum Arnhem, wist Ruimtekoers verbinding en ontmoeting tot stand te brengen. Tussen mensen die elkaar in het dagelijks leven misschien niet zo snel zouden tegenkomen. Ruimtekoers laat zien dat Arnhem-Zuid en Arnhem-Noord wel degelijk sámen Arnhem maken. Zo is Ruimtekoers getransformeerd van leegstandsfestival naar een festival over de dynamiek van de stad.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers