Maak kennis met Pim: “Samen iets doen geeft mensen hoop”.

Dit is Pim! Hij maakt graag op een creatieve manier letterlijk en figuurlijk ruimte om mensen te verbinden. Door bijvoorbeeld samen te eten, te vergroenen, verhalen te vertellen of beeldend theater te maken.

Van de wereld naar Arnhem

Hij werkt sinds februari in Arnhem, daarvoor was zijn werkgebied veel verder van huis: hij vertoefde acht jaar lang veel in Libanon als projectleider voor vredesorganisatie PAX.

“Er zijn veel raakvlakken met de projecten in Libanon en met de projecten van Ruimtekoers hier in Arnhem. Het gaat om ruimte creëren voor mensen om mee te praten, mee te doen, mee te beslissen. Het geeft een machteloos gevoel om niet mee de regie te kunnen nemen over je leefomgeving. In conflictgebieden zie je dat op een andere manier terug. Mensen hebben trauma’s, enorm corrupte elites en politiek, verdriet en onrecht, maar in de kern gingen de projecten ook in Libanon over kunst, cultuur en het samen verbeelden van een gedeelde toekomst, om zo ook onrecht te adresseren.”.

Een plek van vrijheid en taboes doorbreken

Met een theatergroep in Tripoli gebruikten we de methode ‘Playback theater’ om verhalen uit de buurten op te halen en in de publieke ruimte vorm te geven. Ook was er een project waarbij we samen met een partner een oude bioscoop opknapten tot een culturele vrijplaats waar mensen samen dingen konden maken: theater en film bijvoorbeeld. Zo creëerden we een plek waar mensen vrijheid ervaarden en waar taboes werden doorbroken.”

Herkenning in de eigen leefomgeving

“Wat ook veel indruk op mij maakte was de digitale en schriftelijke optekening van de verhalen van nabestaanden die iemand verloren in de enorme explosie in de haven van Beiroet in 2020. Het erkennen van die verhalen, en deze politieke betekenis geven, daar gaat het om. Dit herken ik bij Ruimtekoers: de drive om samen met wijkbewoners en kunstenaars projecten te doen die de gemeenschap hechter, groener, mooier maken en hierin politiek meenemen. Zo herkennen steeds meer wijkbewoners zich in hun eigen leefomgeving.”

Werken aan je eigen stad!

Pim vindt het leuk dat hij nu in en aan zijn eigen stad werkt. Op zijn agenda staan in ieder geval de Route Malburgen, de vergroening van De Drieslag, het vervolg op de theaterproductie-die-een-film-werd ‘Alleen sukkels hebben het druk’ en de Sunshowerpicknick en het Wijkdiner. Hij vindt het belangrijk om te zorgen dat zoveel mogelijk bewoners kunnen meedoen binnen hun gemeenschap.

Hij besluit: “Met alle grote ontwikkelingen in de wereld voelt ‘veranderen’ soms heel overweldigend. Met Ruimtekoers laten we samen zien dat meedoen niet meteen heel veelomvattend hoeft te zijn! Maak een begin met iets in je eigen tuin of straat, doe mee met anderen. Wie weet krijg je zo de smaak te pakken. Meedoen betekent iets doen en dat geeft mensen hoop.”

Wil jij ook met kunst in het sociale domein werken?

Wij helpen jou graag met een project zoals Iedereen Wordt Mens. Daarin bepalen mensen die leven in of met een armoedesituatie, of mensen in een activerend werktraject zélf hoe zijn vorm geven aan hun leefomgeving. Door het samen maken van een theatervoorstelling, film of muziek. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, Yosser vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers