De stroom komt van de zon, met Bouwplaats Zonnestad in Rotterdam

Bouwplaats Zonnestad was te gast op the Solar Biennale in Rotterdam. De Biennale is een initiatief van solardesigners Pauline van Dongen en Marjan van Aubel. Alles wat zij doen draait om de zon.

De stroom komt van de zon, de schaduw is de uitknop

Dit ontdekten Rotterdamse kinderen bij Bouwplaats Zonnestad, ontworpen door Pauline van Dongen en Bureau Ruimtekoers. Deze reizende Zonnekar stond tijdens de ZONdagen van the Solar Biennale in de 4 verschillende stadsdelen van Rotterdam, naast allemaal andere programma’s die draaiden om de zon. Er werden onder andere zonnegroetjes en zonnedansjes gedaan, je kon een energiewandeling maken en nog veel meer. Het was vooral een mogelijkheid om het gesprek over zonne-energie te voeren met een nog groter publiek, want: de zon zou van iedereen moeten zijn.

The Solar Biennale

Duurzaamheid in je eigen huis

Midden in deze publieke ruimte bouwden we samen met kinderen en hun ouders bij de bouwplaats aan een Zonnestad van klei. Met zonne-energie komen propellers in beweging en gaan lichtjes branden. Terwijl de kinderen bouwen, kunnen ouders praten met klimaatambassadeurs en energiecoaches, over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis. We werkten in Rotterdam samen met  VVE010Alex Energie en Cooperatie Middellander.

VPRO Tegenlicht was er ook!

De werking van de zon

En hoe leuk is het om iedere keer weer te zien hoe een kind de werking van een zonnepaneel ontdekt en hiermee creatief aan de slag gaat. Jorine, die op pad was met de Bouwplaats, vertelt: ‘Je ziet dat de kinderen al snel onder de indruk zijn, dat de zonnecel echt voor een draaiende propeller zorgt. Met grote ogen en een brede grijns verlaten ze de activiteit als ze horen dat ze hun bouwwerken met solarkitjes mee naar huis mogen nemen. Om ze daar in de vensterbank te zetten, of om er mee verder te bouwen en te ontdekken. De ouders gaan naar huis met nieuwe informatie over hoe zij hun energiekosten kunnen verlagen én hoe ze mee kunnen komen in de energietransitie.’

Lees hier verder over the Solar Biennale

Lees meer over Bouwplaats Zonnestad

Meer over de de wisselwerking tussen de zon, zonne-energie, mens en ontwerp? Het Nieuwe Instituut Rotterdam presenteert,  onder andere in samenwerking met Pauline en Marjan, van 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023 verschillende projecten waarin de wisselwerking tussen de zon, zonne-energie, mens en ontwerp centraal staat.

Het Nieuwe Instituut

Wil jij ook inwoners activeren voor de energietransitie?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen met de energietransitie, ongeacht je leeftijd, je economische situatie of je culturele achtergrond? Wij ontwikkelen projecten en interventies die op die vraag antwoord geven, zoals Zonnestof, Zonnestad en ZONderzetter. Ook een project samen met Ruimtekoers ontwikkelen? We helpen je graag! Neem contact op met projectleider Renée!

© 2024 Bureau Ruimtekoers