De samenleving verandert: Tijd voor nieuwe rituelen en feestdagen!

Samen met winkeliers en Stadsmaker Tina Lenz vieren we het lentefeest Norooz op 20 maart. Norooz is van oorsprong een lentefeest dat al meer dan 3.000 jaar wordt gevierd als het begin van een nieuw jaar in landen als Irak, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan en Iran.

Nieuwe feestdagen in Nederland

De viering staat symbool voor de nieuwe dag, terugkeer van het licht en vindt altijd plaats op 20 en 21 maart. De laatste dag van de winter, de eerste dag van de nieuwe lente.

Norooz als nieuwe feestdag

De meeste Nederlanders kennen Norooz niet. Logisch, want het is van oorsprong dus niet Nederlands. Maar, de samenleving veranderd. Steeds meer mensen met diverse culturele achtergronden wonen samen in wijken en steden. Dat vraagt ook om een nieuwe benadering van onze gedeelde rituelen, erfgoed en … feestdagen! Hoe zoiets eruit ziet, dat moeten we samen vormgeven. En het vieren van Norooz in Malburgen is een eerste verkenning. De initiatiefnemers zijn de winkeliers. Hun doel is om de verschillende culturen in de wijk te verbinden met het vieren van deze feestdag. Norooz is in hun ogen niet alleen iets van een Koerdische cultuur, maar is er voor iedereen.

Ludo Grégoire schreef over nieuwe feestdagen een interessant opiniestuk in het Parool: “Feesten geven uiting aan onze ­cultuur, aan gedeelde waarden en daarmee aan onze identiteit. Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben.” aldus Ludo. In het artikel presenteert hij met een feestdagenkalender. Met op 21 maart … géén Norooz. Wel de Dag van de Gelijkheid. Gelukkig maar, toch nog een vrije dag! Kom je mee ervaren hoe het vieren van nieuwe feestdagen voelt? Houdt onze kanalen in de gaten voor de laatste Norooz updates!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers