De geheimen van Malburgse planten ontrafeld!

Gehuld in regenjassen, -broeken en gewapend met een knipschaar en een glazen bewaarpotje trekken de mensen van De Onkruidenier, samen met de workshopdeelnemers de wijk in. Op zoek naar planten met geneeskrachtige kwaliteiten en andere geheimen. Groeien die er dan in Malburgen? Jazeker!
Ronald van De Onkruidenier wijst iedereen bijvoorbeeld op het Duizendblad. Een plantje dat een helende werking heeft en door de oma van zijn partner altijd ‘verjongingskruid’ werd genoemd. Hij weet er van alles over te vertellen; bijvoorbeeld dat Achilles deze plant kreeg van een godin met de mededeling dat het hem onoverwinnelijk zou maken en hij er de wonden van zijn manschappen mee kon verzorgen. De deelnemers hangen aan zijn lippen. Als ze tenminste niet gehurkt in de berm zitten, waar het helemaal vol blijkt te staan met Duizendblad.
Daarna vertelt Ronald over de Bijvoet, terwijl hij een joekel van een exemplaar laat zien én over de Heermoes. Van dat laatste plantje wist hij eigenlijk nog niet zo veel, tot hij in Toko Indrajaja op de Drieslag een dame ontmoette die erover vertelde. Zij had haar niersteenklachten bijna tot nul teruggebracht door veel zelf getrokken thee van Heermoes te drinken.

Marijke is een van de deelnemers aan Werkplaats de Paardenbloem. Ze is een half jaar geleden verhuisd naar Arnhem Zuid, vanuit Wolvega (leuk weetje: daar zit toevallig ook de grootste paardenbloemenexpert van Nederland, Karst Meijer, waarmee de Onkruidenier samenwerkt). ‘Ik ben altijd met planten bezig’, zegt Marijke, terwijl ze haar potje vult met een takje Heermoes. “Ik vind het leuk om ermee te werken in de tuin, ik heb een kruidentuin bijvoorbeeld, maar ik vind de medicinale krachten van planten ook heel boeiend. Daarom doe ik mee vandaag. Ik leer weer van alles bij én ik leer en passant ook nog nieuwe mensen kennen.’



Ronald en zijn (Onkruidenier) partner Jonmar volgden allebei een opleiding aan Larenstein in Velp en later nog de kunstacademie. Hun liefde voor kunst, natuur, planten (die onder meer werd aangewakkerd door een oud boekje over eetbare en geneeskrachtige planten van de oma van Jonmar) en ecologie vloeide min of meer toevallig samen toen ze een opening verzorgden voor een expositie van een vriendin in Amsterdam. Ze bedachten een proeverij van planten die rondom de expoplek groeiden. Daarmee kwam het balletje aan het rollen.
De workshopdeelnemers van vandaag worden ook getrakteerd op een proeverij na de wandeling door de wijk. Ze zijn er sprakeloos van; zo bijzonder, lekker en oogstrelend. Kortom: een geslaagde Werkplaatsdag!