De Arnhemse zon schijnt ook in Rotterdamse wijken. Bouwplaats Zonnestad naar Rotterdam!

De interactieve installatie Bouwplaats Zonnestad is gecureerd door The Solar Biennale en dit najaar te vinden in Rotterdamse wijken. Benieuwd? Kom dan kijken!

Bouwplaats Zonnestad op tour

Afgelopen zomer organiseerden we diverse workshops en interventies in de Arnhemse wijk Malburgen om een diverse groep mensen te bereiken en betrekken bij de energietransitie. En dat is opgevallen want vanaf aanstaande zaterdag staat de interactieve installatie Bouwplaats Zonnestad te shinen in Rotterdamse wijken tijdens The Solar Biennale. ☀️

The Solar Biennale

Vanaf september vindt in Rotterdam en Eindhoven The Solar Biennale plaats. Een programma waarmee een ode wordt gebracht aan de zon. Ontwerpers, techneuten en inwoners onderzoeken samen nieuwe manieren om de kracht van de zon te gebruiken en onze samenleving nog sneller fossielvrij te krijgen. Er is onder andere een expositie in Het Nieuwe Instituut: The Energy Show, en er zijn allerlei ‘Zondagen‘ in Rotterdam.

Bouwplaats Zonnestad

Afgelopen half jaar hebben we in opdracht van gemeente Arnhem, met een bijdrage van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en in samenwerking met Studio Pauline van Dongen, Rijnstad Arnhem, Klimaatverbond, en Atelier ’t Duifje, de interventie Bouwplaats Zonnestad ontwikkeld om op een eenvoudige wijze iedereen te betrekken bij de energietransitie.

Bouwplaats Zonnestad staat midden in de publieke ruimte. Kinderen en ouders maken een zonnestad van klei. Met zonne-energie komt de stad in beweging en leren deelnemers alles over de kracht van de zon. Terwijl de kinderen bouwen maken de ouders kennis met klimaatchoaches, energieambassadeurs en andere professionals die hen tips geven over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis.

Rotterdamse samenwerkingen en agenda

In Rotterdam werken we samen met VVE010, Alex Energie en Cooperatie Middellander. Zij werken ieder op hun eigen wijze samen met inwoners aan collectieve zonne-energieprojecten. Met hen werven we deelnemers voor hun projecten, specifiek mensen met een kleiner inkomen, en/of een hoge gasrekening.

Op 17 september zijn we te vinden bij De Rotterdamse Oogst op het Noordplein, op 8 oktober op Alexanderplein en op 15 oktober op het Middelandplein. Allemaal zo rond het middaguur. ☀️

Meer weten over Bouwplaats Zonnestad of The Solar Biennale?

Ontdek het superinteressante programma van The Solar Biennale in Rotterdam en Eindhoven. Of Luister naar oprichter en curator Pauline van Dongen in deze aflevering van VPRO Nooit Meer Slapen.

Naar de agenda

Wil jij ook inwoners activeren voor de energietransitie?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen met de energietransitie, ongeacht je leeftijd, je economische situatie of je culturele achtergrond? Wij ontwikkelen projecten en interventies die op die vraag antwoord geven, zoals Zonnestof, Zonnestad en ZONderzetter. Ook een project samen met Ruimtekoers ontwikkelen? We helpen je graag! Neem contact op met projectleider Renée!

© 2024 Bureau Ruimtekoers