Bas Moesbergen woont al twintig jaar in Malburgen. Hij kijkt vanuit zijn raam zó op de Drieslag. Toen hij in een nieuwsbrief van Ruimtekoers las over de vergroeningsplannen, wilde hij graag meedenken en -doen!

Vaste plantenbakken van Bas

Inmiddels staan er vierkante, vaste plantenbakken op het winkelcentrum – naar ontwerp van Bas – voorzien van een beplantingsplan van de Onkruidenier. Een groot deel van het jaar bloeit er voortaan iets kleurrijks en soms ook nog eetbaars (kruiden) tussen de stenen en het staal. ‘Ik vond het leuk om mee te werken’, vertelt Bas. ‘De Drieslag heeft veel investering nodig, de algehele sfeer moet verbeteren. Dat heeft natuurlijk met veel meer zaken te maken dan alleen vergroenen. Maar dit is iets waaraan ik mijn steentje kan bijdragen. Dat heb ik vrijwillig gedaan, als betrokken bewoner. Ik ben al twintig jaar hovenier en sinds 1 november ben ik zelfstandig aan de slag. Ik studeerde bosbouw en natuurbeheer aan (toen nog) Larenstein in Velp. Oorspronkelijk kom ik uit Alkmaar, maar na mijn studie ben ik altijd in Malburgen blijven wonen. De wijk gaat me aan het hart.’

‘Ik houd van alles wat leeft’

De liefde voor groen en natuur heeft Bas ongetwijfeld van zijn vader meegekregen. Die was natuurgids, had als een van de eerste mensen in Nederland een heemtuin (daar kwam hij nog mee op televisie) en tot aan zijn dood was hij nog druk met het inventariseren van de hagedissenpopulatie in het duingebied bij Alkmaar. ‘Ik houd van alles wat leeft’, vertelt Bas. ‘Daarom vind ik vergroenen ook zo belangrijk. Een strak gemaaid gazonnetje is misschien mooi voor het oog, maar er lééft niks in. Gelukkig is er een groeiend netwerk van mensen in de stad die vergroening nastreven. Mijn vriendin woont in Vredenburg en doet onder meer aan guerrilla gardening. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld enthousiast boomspiegels vergroent. Ik heb het idee dat meer mensen begaan zijn met hun eigen wijk en die willen helpen opfleuren. Hoe dan ook is het belangrijk dat betrokken bewoners hun stem laten horen. Ruimtekoers helpt daarbij. Ik ben trots op de plantenbakken, ik hoop dat mensen er voor willen zorgen en er geen troep in gooien. Met de inzet van Ruimtekoers gebeurt er tenminste iets!’

Tiny forest van Bas?

Een van de drijfveren van Bas om zich in te zetten voor meer groen is dat hij zijn twee kinderen van 18 en 20 graag wil laten opgroeien in een groene wereld. Als hovenier legt hij liefst ecologische tuinen of ecologisch groen aan. Onder de naam Gaardenier de Groene Man is hij actief in Arnhem en omstreken. Bij het oude gebouw van AKZO bijvoorbeeld, legde hij een tiny forest aan. Wat de Drieslag betreft, toch een beetje zijn ‘voortuin’, hoopt hij in ieder geval op uitbreiding van de plantenbakken naar de Middelgraaflaan. Elke groene stap is er weer eentje!

Meer weten over de vergroeningsplannen van Ruimtekoers? Volg Werkplaats de Paardenbloem. Kun je een doorgewinterde hovenier gebruiken? Stuur Bas een mail via info@gaardenierdegroeneman.nl.

Wil je ons team versterken?

Neem contact met ons op!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers