Cultuurfestival Van A tot Zuid, een belevenis van begin tot eind!

Op 21, 22 en 23 maart ervaarden bezoekers van winkelcentrum Kronenburg het cultuurfestival Van A tot Zuid. Tien makers uit Arnhem presenteerden hun proefprogrammering, ontworpen aan de hand van opgehaalde behoeften van inwoners uit Arnhem-Zuid.

‘Ready or not, here I come, you can’t hide!’

In de centrale hal van winkelcentrum Kronenburg zingt Tribe Choir. ‘Ready or not, here I come, you can’t hide!’ Steeds meer voorbijgangers worden bezoekers. Ze blijven staan om te kijken. Kinderen komen Intertoys uitrennen om te zien waar de muziek vandaan komt. Een peutermeisje geeft haar ijsje snel aan haar moeder, zodat ze kan meedansen. Twee oude dames swingen lachend samen. Bewoners hebben zoete hapjes gemaakt die ze na zonsondergang uitdelen aan het publiek, met het oog op mensen die meedoen aan ramadan. Ook op de galerij boven blijven veel mensen staan. Sommigen klappen en dansen mee. Er volgt energieke rap en een van de koormeiden zingt foutloos haar eerste solo voor publiek. De toon is gezet!

Wat ging hieraan vooraf?

Eind 2023 gingen de tien Arnhemse makers, in opdracht van gemeente Arnhem & onder begeleiding van Florien en Yosser, in duo’s aan de slag. Ze trokken de zuidelijke wijken en buurten in en spraken met veel bezoekers van winkelcentrum Kronenburg. Tijdens al deze onderzoekende ontmoetingen vertelden inwoners hun verhalen en lieten ze weten waaraan zij behoefte hebben. De makers verwerkten alle bevindingen in hun uiteenlopende performances. Omgeven door een gevarieerd randprogramma, leverde dit eind maart 2024 een cultuurproeverij op waar veel inwoners op veel verschillende manieren konden kennismaken met kunst en cultuur in hun eigen Arnhem-Zuid.

Lees hier meer over

Wethouder Cathelijne Bouwkamp

Met dit festivalprogramma willen we uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen laten zien. Het is belangrijk dat er in Zuid ook cultuur komt, toegankelijk voor iedereen. Laat dit hiervoor een mooie aanzet zijn!

Officiële opening door wethouder Cathelijne Bouwkamp

Na het optreden van Tribe Choir lopen veel mensen samen met wethouder Cathelijne Bouwkamp mee naar de parkeergarage. Zij zal daar Van A tot Zuid officieel openen. Rare plek voor een opening? Toch niet, want een van de makersduo’s zal daar aftrappen met hun ‘Club Dans’.

‘Ik geloof niet dat ik ooit op zo’n bijzondere, wat rauwe plek een lint heb doorgeknipt’, zegt de wethouder met een lach. En later: ‘Het is onzin dat mensen uit Zuid altijd naar Noord moeten om cultuur te beleven. Er is geld vrijgemaakt voor cultuur in Zuid, maar we vinden het uiteraard belangrijk om te weten wát inwoners graag willen. We moeten met elkaar onderzoeken wat er kan in Zuid en wat aantrekkelijk is voor heel Arnhem. Winkelcentrum Kronenburg is een plek waar we veel mensen kunnen bevragen. Met dit festivalprogramma willen we uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen laten zien. De interessante combinaties van makersduo’s leveren verrassende performances op, waarmee bezoekers doorlopend kunnen kennismaken. Het is belangrijk dat er in Zuid ook cultuur komt, toegankelijk voor iedereen. Laat dit hiervoor een mooie aanzet zijn!’

Een vol programma

Alle performances zijn steeds te vinden op en rondom het grote plein, bij de roltrappen. Het randprogramma gebeurt daar ook. Boven bij Rozet zijn wisselende creatieve workshops, variërend van fotografie tot etsen en van macramé tot schilderen. Vrijdagochtend is de eer om de dag te openen aan danseres Aïda Guirro Salinas en zangeres Cassandra Onck met ‘Wat ik eerder wilde doen, maar nog niet deed’.

‘Ik herinner me thuis’

Nietsvermoedende voorbijgangers kijken heel verbaasd als ze Aïda op de grond zien liggen. Sommigen reageren met typisch Arnhemse humor: ‘Moeten we 112 bellen?’ Terwijl anderen nieuwsgierig blijven kijken. Cassandra en Aïda verrassen constant. Zijn de mensen gewend aan de dansende Aïda, wordt hun aandacht weer getrokken door Cassandra die vanaf de galerij een gedicht uitspreekt. Als ze eindigt met de zin ‘Ik herinner me thuis. Waar ik leerde dat je niet hoeft te begrijpen om te kunnen zien’, zegt een dame: ‘Joh, hiermee raak je me, zeg. Ik pink even een traantje weg.’

‘Wat is cultuur?’

Op het plein staat ook een groot bord waarop mensen hun ideeën over ‘cultuur in Zuid’ kunnen achterlaten. Er staan steeds mensen van Ruimtekoers bij om eventueel uitleg te geven of om mee te sparren. Een vrouw noemt Immerloopark als ideale plek om meer cultuur te organiseren. Het foodtruckfestival wil ze graag vaker terugzien, maar ook festivals zoals dit. Een ander vraagt of er af en toe een drive-in bios kan komen. Een man vertelt een verhaal over het belang van ruimtelijke inrichting mét oog voor gezelligheid en ontmoeting. Bijvoorbeeld dat plekken die er niet voor bestemd lijken, toch uitnodigen tot samen (gratis) koffie drinken. Zoals dat ook in supermarkten gebeurt. Of dat eigenlijk wel ‘cultuur’ is, koffie drinken samen, vraagt iemand anders zich af. ‘Wat is cultuur?’ reageert een dame. ‘Is dat vastomlijnd? Is dat iets op een podium? Of is het ook de bingo waar veel mensen met veel plezier heen gaan?’

Cultuur laat mensen opengaan

Verschillende voorbijgangers benoemen het belang van vrolijkheid die cultuur teweeg brengt. Het laat mensen opengaan. Een moeder met haar dochter stoot haar dochter aan en zegt: ‘Jij zei dat net zo mooi.’ Haar dochter, een pubermeisje met het syndroom van Down, herhaalt: ‘Ik vind alles wat mensen opvrolijkt belangrijk. Of het een mini-bieb is of een film, maakt niet uit.’ Een andere man vindt dat Arnhem-Zuid ‘er altijd maar een beetje bijhangt’. Waarop hij dat baseert? ‘Gewoon, omdat hier net zoveel mensen wonen als in Noord. Maar hier gebeurt niks bijzonders.’

Een andere man vindt cultuur niets om ‘zo hoogdravend over te doen’. Hij zegt: ‘Het is iets wat mensen ontspanning geeft. Maar soms ie er een diepere laag. Dan zet het je aan het denken, doordat je iets anders hoort of ziet dan je gewend bent.’ Daarom vindt hij meer toegankelijke cultuur in Zuid wel belangrijk. ‘Want niet iedereen kan gemakkelijk altijd maar die brug over klepperen.’

Woon je in Arnhem-Zuid en heb je ideeën over cultuur?

Moet je gezien hebben …

Er was nog veel meer te zien en te beleven, het was een goed weekend in Kronenburg. Mensen konden proeven van wat Zuid te bieden heeft en hun ideeën en mening achterlaten. Er kwamen prachtige ontmoetingen en gesprekken tot stand. Later delen we meer over hoe het verdergaat met Van A tot Zuid!

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Florien. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers