Op een donderdagavond gebeurde er iets bijzonders bij Zuiderstroom. Drie leden van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) kwamen namelijk langs tijdens de studiosessies. Wat gebeurt er als je klassiek geschoolde muzikanten en urban/pop-muzikanten samen in een ruimte zet? Spoiler alert: dat wordt magisch!

Samenwerken met verschillende mensen en disciplines

Vanaf het begin laat Zuiderstroom elke keer zien dat cultuurdeelname het zelfvertrouwen, de sociale vaardigheden en de veerkracht van deelnemers laat groeien. Ze krijgen handvatten om zich te uiten en ontmoeten (en werken samen) met veel verschillende mensen vanuit verschillende disciplines. Ze leren om zelfstandig hun volgende stappen te zetten, doordat Zuiderstroom de deur opent naar een veel breder netwerk, meer kennis of benodigde apparatuur.

Wederzijdse inspiratieflow

Louise, Indi, Rosa en Sjoerd zijn onderdeel van deze ronde van het Zuiderstroomproject, samen met nog een zes andere jongeren. Allemaal werken ze toe naar hun eigen showcase in Luxor Live aanstaande 15 februari. Vanavond zitten deze vier nieuwsgierig op de bank in een van de oefenruimten van het project. Drie leden van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) komen langs. Om kennis te maken, maar ook om samen muziek te maken. Iedereen is benieuwd naar de wederzijdse inspiratieflow tussen de Zuiderstroom jongeren en de jeugdorkestleden!

Meer over de derde ronde van

Muzikale speeddate

Falou Lansink komt binnen met een grote cellokoffer op haar rug. ‘Heeft ie het koud?’ grapt Sjoerd. Hij wijst naar de sjaal die om de koffer geknoopt zit. Falou lacht. Samen met haar collega’s Rosanne en Kardelen komt ze net uit Den Haag. Artiest en coach van de musicerende jongeren Cassandra Onck legt uit dat deze avond bedoeld is om elkaar te leren kennen. ‘Jullie hebben allemaal gemeen dat jullie zélf creëren. Zie dit als een soort speeddate. Daarna kunnen we bedenken of en hoe we samen verder willen en welke dromen we hebben.’

Even voorstellen

Iedereen begint te kletsen. ‘Ik zing vooral hiphop en R&B en ik volg een muziekopleiding in Arnhem’, zegt Rosa. Sjoerd is haar vriend. Hij is producer, maar zingt zelf ook. ‘Ik produceer onder andere voor Rosa. Ik vind alle stijlen en creatieve muziekuitingen leuk’, legt hij uit. Louise zingt en zegt stralend dat ze heel benieuwd is wat vanavond gaat brengen. Indi vertelt tot slot dat ze hiphop en R&B zingt en bezig is met een EP. De drie dames van het NJO veren op. Rosanne: ‘Wat goed zeg, we zijn echt heel nieuwsgierig!’ Met z’n drieën vormen de dames het Ensemble Fluweel. Ze studeerden allemaal af aan het Haagse conservatorium. Ze hebben alle drie hun eigen werk, maar spelen dus ook samen. ‘Dan vormen we een bijzonder clubje’, zegt Rosanne. ‘Onze combinatie van instrumenten is niet voor de hand liggend. Kardelen speelt altviool, Falou speelt cello en ik de fluit. We bedenken daarom veel zelf, soms vragen we andere mensen om voor ons te schrijven.’

‘Wat vét dit.’

Ze duiken al snel de naastgelegen ruimte in om elkaars muziek te beluisteren. Sjoerd plugt zijn laptop in en zoekt de nummers op. Falou, Rosanne en Kardelen pakken hun instrumenten uit. De stem van Indi vult de ruimte. Kardelen vindt bijna moeiteloos de juiste toonsoort en speelt spontaan een beetje mee. Falou valt haar bij met de cello. Louise en Indi zitten op de bank te luisteren en kijken elkaar blij aan: ‘Wat vét dit, wow.’

Na het nummer legt Rosanne uit: ‘Dit is alleen nog maar het spelen van noten. We zouden samen een structuur kunnen ontwikkelen en dan daarbinnen improviseren.’ Kardelen knikt: ‘Met bijvoorbeeld kleine solootjes kun je het nummer nog meer kracht geven.’ De dames van Fluweel leggen uit dat ze met meer tijd – dus niet nu on the spot – samen met Indi partijen zouden kunnen schrijven waarmee ze als trio écht iets kunnen toevoegen.

Woorden als brug

Louise zingt haar nummer ‘gewoon’ even live, omdat het filmpje dat ze laat zien niet het volledige nummer weergeeft. Wat het filmpje wel laat zien, is dat Louise begint met een aantal gesproken woorden, als een soort gedicht. ‘Dit was mijn optreden voor ‘Gluren bij de buren’, zegt ze. Rosanne reageert: ‘Wat mooi, woorden of poëzie kunnen als brug functioneren tussen verschillende liedjes, het geeft meer context. Ik weet niet of jullie dat zouden willen, maar op die manier kun je heel goed één geheel maken van verschillende nummers als je optreedt.’

Muzikale mindfuck

Bij Rosa’s nummer heeft Falou een idee. Ze telt een maat mee, 1-2-3-4, 1-2-3-4. Maar daaroverheen zou een tweede muzikant een andere maat kunnen spelen, 1-2-3, 1-2-3. ‘Als een soort mindfuck’, omschrijft Falou. Dat lijkt Rosa een supervet idee. Kardelen heeft het hele nummer meegespeeld met haar viool. ‘Sounds cool!’ reageert Sjoerd. Dan komt Sjoerds eigen nummer. Hij vindt het spannend. ‘What is love als je mij niet kent, what is love als je er niet bent’, klinkt zijn nummer ritmisch uit de laptop. De viool en de cello spelen lange, slepende tonen. Rosa luistert ademloos en verzucht: ‘Oeh, zo vet dit’. Louise gaat helemaal mee in de muziek vanaf haar plekje op de bank. ‘Mag ik af en toe wat filmen? Niet om te posten, maar gewoon voor mijn progress?’ vraagt ze. ‘Tuurlijk!’, reageren de dames van Ensemble Fluweel.

Op naar Luxor!

De tijd zit er bijna op. ‘Man, wat een toffe ideeën al meteen’, aldus de vier Zuiderstromers. Falou, Kardelen en Rosanne zijn ook enthousiast: ‘Die energie en inspiratie is geweldig.’ Afspraken over het toesturen van materiaal gaan over en weer. Rosanne belooft om een bevriende collega te contacten voor een vraag van Sjoerd. Louise verzucht dat ze na vanavond graag haar hele nummer akoestisch wil en zelf de piano wil spelen. Sjoerd en Rosa zijn al vol in gesprek over bewerkingen van hun muziek. De sfeer is verwachtingsvol en Cassandra geeft iedereen mee om na te denken over een vervolg. De laatste trein wacht niet op de dames, ze moeten gaan.

In de weken die volgen wordt besloten: de meiden van Fluweel zijn er tijdens Luxor Live bij! Benieuwd naar deze te gekke cross-over? Kom dan vooral kijken op 15 februari!

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers