Countdown to lift-off! Een terugblik op de muzikale theatervoorstelling Safe Space.

Op 8 en 9 december vormde 2Switch Arnhem het decor voor de muzikale theatervoorstelling ‘Safe Space’, gemaakt door medewerkers van de kringloopwinkel met theatermakers Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder. Een terugblik met een van de makers op deze bijzondere ruimtereis.

‘Prachtig’, ‘ontroerend’, ‘magisch’ en ‘als een modern sprookje’

Het is slechts een greep uit de reacties van de bezoekers na het zien van de voorstelling. Stel je voor: een ruimtevaarder die op reis gaat door de kosmos, op zoek naar zijn eigen planeet. Onderweg doet hij allerlei planeten aan, bevraagt daar de bewoners en hun idealen. Daarmee bevraagt hij eigenlijk zichzelf. Uiteindelijk ontdekt hij dat hij terug naar de aarde moet om daar zijn vraagstukken op te lossen. Met deze magische, muzikale theatervoorstelling sloten medewerkers van 2Switch en theatermakers van Bureau Ruimtekoers de derde editie af van het project Iedereen Wordt Mens.

Lees hier meer over het project

Een reis langs planeten

In deze ruimtereis langs bijzondere planeten delen de medewerkers hun dromen over een ideale wereld en helpen die verbeelden. Zo is er een planeet met alleen dieren, een helemaal roze planeet met een koningin van de liefde (‘Liefde wil je toch met iemand delen?’) en een zakenplaneet (‘Is zoveel mogelijk rendement behalen waar het allemaal om draait?’).

Een van de theatermakers is Karlijn van Kruchten. Zij blikt terug op de voorstelling en het traject. ‘Het was prachtig. Dit keer hebben we artistiek stappen gezet, alles theatraler gemaakt. Dus nog meer decor, meer poëtische teksten, meer diepgang. Dat betekende ook extra uitdaging en meer oefenen voor iedereen die meedeed. Maar dan zie je dat iedereen meer kan dan gedacht. Het hoeft niet makkelijk te zijn, als maker moet je ook dúrven uitdagen. Voor de voorstellingen was iedereen heel gespannen. Achteraf kregen we dan zoveel applaus en waardering, dat was echt een heel warm bad. Veel medewerkers overwonnen zichzelf.’

Samen een verhaal vertellen blijft magisch

‘Meedoen’ betekent niet perse op het podium staan. Deelnemers kunnen meedenken, achter de schermen helpen, teksten inspreken, het publiek begeleiden. Soms is aanwezig zijn op de drukke voorstellingsavonden een overwinning, bijvoorbeeld voor iemand die snel overprikkeld raakt. Karlijn: ‘Iedereen was zo trots, op hun eigen prestatie, maar vooral ook op die van collega’s. Met recht, want met ‘professionele’ acteurs was de voorstelling minder goed geweest. Juist de betrokkenheid, de bevlogenheid en de eigenheid van de deelnemers maakt het helemaal. Bijvoorbeeld de opperste concentratie van Pèpé met zijn planeten of de manier waarop Harrie de Ruimtevaarder overtuigd met zijn rug naar het publiek stond. Samen een verhaal vertellen, blijft iets magisch.’

Jouw safe space

Ook tijdens deze derde editie groeien medewerkers door hun deelname aan de voorstelling. Hun ideeën, idealen en gedachten over de wereld en de toekomst vormden de input voor het theaterstuk en kwamen in de spotlights terecht. De grondgedachte was: we bestaan allemaal uit dezelfde sterrenstof, vormen met z’n allen samen de kosmos en ergens binnen die kosmos is een plek waar je kunt zijn wie je bent; jouw safe space. Iedereen is gelijkwaardig en iedere bijdrage is even waardevol. Meedoen betekent voor velen persoonlijke groei en ontwikkeling. Om dat aan te durven, moet je stappen zetten en soms een beest in de bek kijken. Dat is spannend, enerverend, maar het geeft ook voldoening en maakt dat je nog onvermoede krachten in jezelf ontdekt.

Karlijn

We hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen met z’n allen. Daar ben ik trots op. Het samen doorlopen van het hele proces met de voorstelling als grote kers op een prachtige taart, is heel waardevol.

Wil jij ook met kunst in het sociale domein werken?

Wij helpen jou graag met een project zoals Iedereen Wordt Mens. Daarin bepalen mensen die leven in of met een armoedesituatie, of mensen in een activerend werktraject zélf hoe zijn vorm geven aan hun leefomgeving. Door het samen maken van een theatervoorstelling, film of muziek. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, Yosser vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers