Construction Sites of Utopia, een doorlopend sociaal ontwerpmanifest voor inclusievere stadsontwikkeling

In maart waren we in Leipzig en doorkruisten we flink wat bubbels! Zo waren we in het GRASSI museum (voor én achter de schermen), begroetten we literair Buchmesse-publiek, dronken koffie in een kattencafé, struinden door oude gemeenschapstuinen, over fabrieksterreinen en, niet te vergeten, over het Augustusplatz!

Tentoonstelling

In de expositie Construction Sites of Utopia van 21 t/m 24 maart bij het GRASSI designmuseum toonden we speelse steigerconstructies met kleurrijke textiele doeken, die een bundeling van sociale kunst- en designmethoden tonen voor inclusievere stadsontwikkeling. Want gentrificatie is vaak een uitvloeisel uit goede intenties. Hoe kunnen we wijkverbetering écht inclusief maken?

De methoden hiervoor hebben we de afgelopen jaren verzameld, samen met onze partners: theatercollectief gruppe tag uit Leipzig en cultuurorganisatie Casa da Esquina in Coimbra. De expositie waarin we deze toonden is een manifest én handreiking om sociaal kunstenaars en ontwerpers te betrekken bij stedelijke uitdagingen. En deze werd gedurende de dagen op verschillende manieren geactiveerd, middels een workshop en een meet & greet met team Ruimtekoers en gruppe tag.

Lees hier terug over de Akademieweek

Workshop ‘Performative Games’

Op vrijdag 22 maart vond de workshop van gruppe tag plaats, waar ze de ‘Performative Games’-methode, die ook in de expositie te zien was, verder activeerden. De ‘Performative Games’ is een dynamisch en speels kaartspel met als doel (diepere) gesprekken te voeren in de publieke ruimte met verschillende partijen.

Er deed een prachtige groep deelnemers mee aan de workshop, met veel enthousiasme (en er was een flinke wachtlijst!). Deelnemers die in het dagelijks leven onder andere theatermaker, community organizer, postbode, programmamaker, stadsontwikkelaar, activist, geograaf en kunstenaar zijn. De één met meer en de ander met minder ervaring in het werken met en in de publieke ruimte. Spannend dus! Ontzettend leerzaam om met deze groep uit te wisselen en samen collectieve energie te maken. Met als gemene deler: hoe zorgen we ervoor dat we met kunst en cultuur de stad blijven ontwikkelen maar geen mensen buitensluiten?

Inzichten ‘Performative Games’

Spelers van de ‘Performative Games’, die op het Augustusplatz spontaan aansloten bij de workshopdeelnemers, deelden en schreven ansichtkaarten voor de stad van de toekomst. In dit geval: hún stad van de toekomst: Leipzig.

‘Als veel richtingen die we nu zien positief doorontwikkelen, komen er hopelijk meer fietswegen, bomen die echt vruchten dragen in de publieke ruimte, meer zonnepanelen, minder afgesloten gebieden. Meer scholen hopelijk ook. Als het de positieve kant op beweegt tenminste. Maar wat als het dystopisch wordt?’

Een andere speler deelde de hoop haar eigen taal comfortabeler te kunnen spreken op straat. Dat ze minder angst daarvoor wenst te voelen dan wat ze nu ervaart. Ook hoopt ze dat mensen opener worden om naar verschillende mensen écht te luisteren, ongeacht huidskleur of land van oorsprong. Stuk voor stuk behoeften vanuit de bewoners, wensen van mensen die er al wonen. De kaarten die ze schreven kregen een plek in het museum.

Meet & Greet

En daar, in het museum, was er op zaterdag 23 maart een meet & greet in de expositie gepland om team gruppe tag en team Ruimtekoers verder te leren kennen en met elkaar uit te wisselen. Er kwam een gelaagd publiek langs, van alle leeftijden. Studenten geografie, theatermakers, stadsontwikkelaars en Leipzigenaren. Vaste museumbezoekers en toevallige bezoekers die tijdens de Buchmesse in de stad waren. En Leipzigenaren die nog nooit eerder in het GRASSI designmuseum waren geweest, maar over de meet & greet gehoord hadden en nieuwsgierig waren.

Zo werden de witte plastic stoeltjes (die de dag ervoor nog op het Augustusplatz stonden!) en tools van de Performative Games er onverwachts weer bijgehaald. Er ontstond een bijzonder gesprek tussen Luana en Rafael van gruppe tag en een grootmoeder en haar kleindochter midden in het GRASSI designmuseum! Dromen en wensen kwamen een bod, dwars door leeftijdsbarrières heen. Het museum reageerde eerst wat afwachtend maar vervolgens ook echt enthousiast, want witte plastic stoelen in een museumhal…. ‘Dit kennen we helemaal niet, maar die stoeltjes passen eigenlijk heel goed in deze statige hal!’ En zo botsten ook in het museum bubbels, werden nieuwe inzichten verworven en mooie dromen gedeeld.

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Lenn. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

© 2024 Bureau Ruimtekoers