Bureau Ruimtekoers op Dutch Design Week, kom je ook?

Van 22 tot en met 30 oktober vindt de Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Het is het meest toonaangevende en grootste designevent van Noord-Europa en presenteert het werk van ontwerpers en ontwerpbureaus van over de hele wereld. En leuk nieuws, je komt Bureau Ruimtekoers op verschillende plekken tegen!

Ruimtekoers en Design antropologie

We zijn door Dutch Design Week, en curator van het programma: “Embassy of Inclusive Society” Shay Raviv, uitgenodigd om een expositie in te richten over onze eigen participatieve ontwerp- en kunstpraktijk. En dat vinden we een hele eer!

Met foto’s, quotes en verhalen uit onze projecten delen we onze methode gebaseerd op de design antropologie. En samen met kunstenaar en design antropoloog Tina Lenz organiseren we een workshop! Zo komt de expositie tot leven!

Bekijk de agenda!

Hoe kunst en design bijdragen aan een inclusieve samenleving

In de expositie delen we aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe kunst en ontwerp kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving. Participatie, of meedoen, is een voorwaarde voor een inclusieve samenleving. Maar niet alle vormen van participatie zijn toegankelijk. En daar liggen kansen voor participatieve kunstenaars en ontwerpers die willen werken vanuit design antropologie.

Ruimte voor langdurige participatie

En dat is goed nieuws voor professionals en beleidsmakers in het sociale en fysieke domein. Want de expositie en de workshop geven inzichten hoe huidige vormen van participatie kunnen worden verrijkt. Waardoor mensen die eerder niet werden bereikt nu langdurig betrokken blijven. Bovendien worden zo nieuwe frisse perspectieven voor het participatiethema ontsloten.

De expositie is gratis te bezoeken in het Van Abbemuseum, van zaterdag 22 oktober tot en met zondag 30 oktober.

Workshop: het betrekken van een gemeenschap die je nog niet kent

Op woensdag 26 oktober van 10.00 tot 12.00 uur organiseren we samen met Tina Lenz een workshop over het betrekken van gemeenschappen die je nog niet kent. Want, hoe bereik je die unusual suspects nu eigenlijk? Met Tina delen we een methode vanuit design antropologie: de cultural probe. Hoe werkt dat precies, en hoe pas je dat toe in participatieprocessen? Kom het ervaren!

De workshop is in het Van Abbemuseum en gratis toegankelijk voor bezoekers van DDW. Wel even aanmelden want er is een beperkte capaciteit.

Ruimtekoers op Dutch Design Week

Workshop voor innovatielab

Voor InnovatieLabs en het Stimuleringsfonds voor de Creatieve industrie organiseren we een workshop over publieksbereik en publieksparticipatie voor culturele instellingen. Vragen als: ‘hoe betrek je publiek bij het maken van je programmering, en hoe bereik je mensen die je eerder nog niet wist te bereiken?’ staan centraal. De workshop is besloten.

Panel over kunst bij maatschappelijke opgaven

Onze creatief directeur Yosser schuift op vrijdag 28 oktober aan bij een panel van Setup. Hij gaat daar in gesprek over hoe overheden en kunstenaars samen kunnen werken aan maatschappelijke opgaven. Vragen als: ‘hoe scheppen we randvoorwaarden voor langdurige samenwerking en maatschappelijke impact?’ staan centraal. Kom je ook? Deelname is gratis.

Ruimte voor participatief ontwerp

We zeiden het al, we vinden het een hele eer dat we ons verhaal op deze manier mogen delen op Dutch Design Week. We kijken er naar uit! Ben je erbij? Laat het ons vooral weten via yosser@ruimtekoers.nl of margot@ruimtekoers.nl.

WIl je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Yosser. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers