Bureau Ruimtekoers is dit jaar weer op Dutch Design Week! Kom je ook?

Van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober vindt in Eindhoven weer de Dutch Design Week plaats. Het is één van de grootste design-evenementen van Europa, met workshops, concepten, en exposities van makers van over de hele wereld. En Bureau Ruimtekoers is er ook bij!

Bureau Ruimtekoers x Dutch Design week
Workshop

Door curator Shay Raviv zijn wij dit jaar weer gevraagd een workshop te organiseren, als onderdeel van Embassy of Inclusive Society. De embassy zet zich in voor de gedachte dat inclusiviteit een continu proces is waar je als mens aan moet blíjven werken. Vorig jaar deden we ook mee. Via een expositie en een workshop met Tina Lenz maakten bezoekers kennis met onze methodiek voor inclusieve participatie bij maatschappelijke vraagstukken door middel van kunst. Samen met Shay en de Embassy verdiepen we wat we vorig jaar in gang zetten. Dit jaar geven Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder op maandag 23 oktober een workhsop: Werken met ervaringsdeskundigen? Vraag eens een kunstenaar om advies!

Kijk terug!

Iedereen Wordt Mens:
Komen twee theatermakers bij de kringloop …

Theatermakers Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder werkten vijf maanden bij kringloopwinkel 2Switch. In hun blauwe polo en samen met hun collega’s namen ze tweedehands spullen aan, richtten ze de winkel in en dronken ze chocomelk in de pauze.

Zij zagen dat de kringloopwinkel continu in verandering is. Iedere tien minuten wordt er een houten stoel vervangen door een antieke tafel, of wordt het porseleinen servies vervangen door een pannenset. Maar het zijn niet alleen de spullen die zorgen voor die verandering. Want werk je bij 2Switch, dan verander je mee. Je zet een stap in je persoonlijke ontwikkeling. Wat betekent die verandering voor de medewerkers? En welke rol speelt een plek als de kringloopwinkel daarin?

2Switch or not 2Switch

De collega’s maakten samen een theatervoorstelling. Over de kringloop en vooral over zichzelf. Want werk je bij de kringloop? Grote kans dat je in een re-integratietraject zit. Een mooi woord voor: ‘ergens werken om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling richting passend werk’. En wat blijkt: doordat collega’s vanuit hun talent en verhaal bijdragen aan de theatervoorstelling, zetten zij versneld én verdiept die stappen.

Maar hóe komen al deze verhalen samen tot één? Over welke talenten beschikken de medewerkers waarmee zij hun eigen verhaal kunnen verbeelden? Met deze vragen gingen Karlijn, Maxime en de medewerkers opnieuw in gesprek. En vanuit deze dialoog, die zij ook deels vastlegden op film, maakten zij samen deze voorstelling.

Werken met ervaringsdeskundigen? Vraag eens een kunstenaar om advies!

Hoe doe je dat als theatermaker? Hoe ga je in gesprek met deze uiteenlopende groep van medewerkers? Tijdens de workshop ‘Werken met ervaringsdeskundigen? Vraag eens een kunstenaar’ delen KarlijnMaxime, én deelnemer Simone hun ervaringen. Welke tools en methoden hebben zij ingezet om met ervaringsdeskundigen samen te werken op een zo gelijkwaardig mogelijke manier? En vooral: hoe ervaarde Simone deze gebeurtenis?

Conferentie

Naast de maandag zijn we op donderdag 26 oktober onderdeel van de Embassy of Inclusive Society conferentie. Tijdens de conferentie staan vraagstukken over toegankelijkheid in de breedste zin van het woord en inclusiviteit als (ont)leerproces centraal. Het gaat om het verkennen van verschillende ontwerppraktijken, perspectieven, posities en geleefde ervaringen als het gaat om het bouwen aan een inclusievere samenleving. Wij als Ruimtekoers zullen de case delen van onze campagne, in opdracht van gemeente Nijmegen: Praat samen over de grens, tegen seksueel overschrijdend gedrag. Projectleider Renée Janssen is aanwezig samen met een van de mannen uit de focusgroep.

 

Voor wie?

De workshop nodigt enerzijds beleidsmakers uit, om kennis te maken met design-antropologie als benadering voor het werken met ervaringsdeskundigen en inclusieve burgerparticipatie. Anderzijds biedt de workshop nieuwe inzichten en tools aan ontwerpers en kunstenaars die participatief willen maken en ontwikkelen. De conferentie is voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken aan een inclusievere samenleving!

Als ontwerper word je opgeleid om aannames te doen, die test je vervolgens natuurlijk wel in de praktijk, maar het begint altijd met aannames. Vorig jaar wilden we met braille werken. We hadden teksten van zo’n 150 woorden, dat worden hele grote posters. Dat is niet handig, je kunt beter vragen aan iemand die slecht ziet wat diegene als prettig ervaart. Je leert van elkaar; de kennis is er al. Daarom vind ik het zo mooi om met anderen samen te werken en hen uit te nodigen in het proces van leren en ontleren.

Shay Raviv, creatief leider Embassy of Inclusive Society

Meedoen? Meld je aan!

De workshop vindt plaats op maandag 23 oktober, van 14.00 tot 17.00 uur in het van Abbemuseum.  Je kunt je aanmelden via onze agenda: klik

De conferentie is donderdag 26 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur in het van Abbemuseum. Hiervoor moet je uitgenodigd worden. Stuur als je interesse hebt een mail naar: wde@dutchdesignfoundation.com

Het programma is onderdeel van Dutch Design Week en de Embassy of Inclusive Society.

Bekijk de agenda!

WIl je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Yosser. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2023 Bureau Ruimtekoers