Ties That Bind, de modebiënnale van State of Fashion, is begonnen en Ruimtekoers doet mee! De afgelopen maanden organiseerden we met verschillende ontwerpers drie maakateliers waarvan de resultaten nu te zien zijn: Atelier Home, Atelier Batik en Atelier Teddy.

Atelier Batik, verweven verhalen uit Arnhem-Zuid

In het Rembrandt Theater staat op zaterdagavond 18 mei Bumi Batik, verweven verhalen uit Arnhem-Zuid, op het programma van State of Fashion: een presentatie van het gezamenlijke werk van slow fashionlabel GUAVE en een groep Arnhemmers met Indische en Molukse roots.

‘Jullie zien jezelf niet, maar wat zien jullie er mooi uit!’ Host van de avond, Lin An Phoa, kijkt goedkeurend naar het verzamelde publiek, waarvan een aanzienlijk deel in batik is gekleed. Ook Lin zelf is erin gehuld. Ze draagt het bovenstuk van een pak van GUAVE. De traditionele Javaanse handwerktechniek is niet vaak te zien in het wild, maar als het aan de aanwezigen ligt, komt daar verandering in. De foyer van het Rembrandt Theater zit tjokvol fans, zoveel is duidelijk!

Vier maakdagen

Vanavond gaat het er over de culturele en persoonlijke betekenis van batik, de eeuwenoude Indonesische uitsparingstechniek waarmee met hete was patronen op stof worden getekend of gestempeld. Ook de rol die batik kan spelen in het leven van nu wordt besproken. In de ruimte zijn de resultaten te bewonderen van de vier atelierdagen die de Amsterdamse designers Myrthe Groot en Romée Mulder van modelabel GUAVE doorbrachten met zo’n 25 Arnhemmers met een Indische, Indonesische en Molukse achtergrond. Gezamenlijk maakten zij twee doeken van batik leftovers en experimenteerden met het maken van hun eigen stoffen.

Het spoor van batik

De presentatie begint met zangeres Indi Paryanto, die we ook nog kennen van Zuiderstroom, die een paar prachtige liedjes ten gehore brengt. In de zaal wordt hier en daar zachtjes meegezongen. Als het publiek volkomen zen is, gaat Lin in gesprek met Myrthe en Romée. De twee zijn op het spoor van batik gekomen door het onderzoeken van hun eigen Indische achtergrond en een gezamenlijke interesse in het ontwerpen van kleding. ‘Mode is een middel om je identiteit uit te dragen. We zagen heel weinig batik in het straatbeeld en vroegen ons af waarom. Wij vonden het zelf heel mooi’, vertelt Myrthe. ‘Eerst begonnen we met het maken van kleding voor onszelf, heel low key, en omdat we zo veel positieve reacties kregen, zijn we GUAVE gestart.’

Van moeder op dochter

Het batikambacht wordt van moeder op dochter overgedragen, vertellen de twee. Batik tulis is een techniek waarbij met de hand wordt getekend op de stof en bij batik cap wordt gebruik gemaakt van stempels. De patronen, motieven en tekeningen zijn vertellingen en zitten boordevol betekenissen. GUAVE combineert batiks van kleinschalige Indonesische makers met gerecyclede stoffen uit een kleine weverij in Enschede. ‘Onze roots liggen ook in Twente, dus zo klopt het helemaal’, grapt Romée.

Ontmoetingen en verhalen

Vanwege hun samenwerkingen met verschillende batikmakers gaan Myrthe en Romée met enige regelmaat naar Indonesië. Dat levert mooie ontmoetingen en verhalen op. Romée vertelt dat ze er op reis achter kwam dat haar overgrootmoeder batikte. ‘Dat deed ze aan huis. Ze had tien kinderen en batikken was een heel gebruikelijke manier om wat extra geld te verdienen.’ Ook de maakdagen toverden verhalen tevoorschijn. ‘Het was mooi om aan de deelnemers te zien dat bezig zijn met je roots zoveel doet’, merkt ze op. ‘Er kwamen steeds meer verhalen omhoog. Dan kwam er weer een kledingstuk mee, dan toch nog een foto.’

Myrthe, GUAVE

Mode is een middel om je identiteit uit te dragen. Eerst begonnen we met het maken van kleding voor onszelf, heel low key, en omdat we zo veel positieve reacties kregen, zijn we GUAVE gestart.

Roots

De stoffen die de deelnemers zelf batikten, werden niet met was, maar met rijstpasta bewerkt. ‘Samen met onze Indonesische makers zijn we aan het onderzoeken hoe we op een natuurlijke manier kunnen batikken. Het leek ons interessant er tijdens de maakdagen een begin mee te maken’, legt Myrthe uit. ‘Als natuurlijke verfstoffen gebruikten we wortels,’ voegt Romée toe. ‘Dit project gaat tenslotte over roots!’

Ook bijzonder zijn de doeken die gemaakt werden. ‘Als je het patchwork voor eerst ziet, is het een wirwar van dingen. Maar er zit van iedereen iets persoonlijks in’, vertelt Myrthe. Het tweede patchwork werd gemaakt door de oudere Indische en Molukse Arnhemmers van BangsaDunia.

In gesprek gaan

‘Het was heel erg leuk om mee te doen’, vertelt deelnemer Norma, als Lin, Myrthe en Romée in gesprek gaan met de aanwezigen. ‘Kijk’, wijst ze. ‘Ik heb die slinger vlindertjes gemaakt. Vanwege het thema, Ties That Bind.’ Na een afsluitend liedje van Indi, in het Indonesisch gezongen, is de presentatie veel te snel tot een einde. Nog lang niet alles is besproken, maar gelukkig is er volop ruimte voor verhalen als de bar opengaat en de heerlijke feestelijke hapjes van Sama Sama op grote schalen de foyer binnenkomen.

Meer over State of Fashion?

In co-creatie programmamaken?

Wil jij ook in co-creatie met publieke en lokale community een cultureel of kunstzinnig programma maken? Daar helpen we graag bij! Dat kan in heel Nederland, want met onze antropologische aanpak weten we op iedere plek netwerken te herkennen en mensen te enthousiasmeren. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée.

© 2024 Bureau Ruimtekoers