Redouan is ambulant begeleider, eigenaar van een cuppingpraktijk in Malburgen én buurtimker. Hoe druk zijn weken ook zijn; een bezoek aan zijn bijenkasten aan de rand van de wijk brengt altijd rust. Afgelopen zomer verzorgde hij, samen met Ruimtekoers en de Onkruidenier, een workshop over de bij, op de Drieslag.

Waar komt jouw liefde voor de bij vandaan?

‘Vier jaar geleden was ik bezig met bewuster te leven. Een vriend van mij die imkert, deelde wat filmpjes daarover op WhatsApp. Die inspireerde mij. Ik zag verbinding met een verhaal uit de Koran over de bij, honing en bestuiving. Ik ging vaker met die vriend mee, ging meer lezen over imkeren en uiteindelijk volgde ik een basiscursus imkeren. Toen was ik helemaal verkocht!

Het is zo’n complex beestje en het brengt zoveel goeds met zich mee. Zonder bijen hebben we als mensen eigenlijk geen leven meer. Het mooie aan het bijenvolk is ook dat het, op het eerste gezicht, heel chaotisch lijkt. Maar wat ze doen is juist heel gestructureerd. Iedereen heeft zijn eigen taak en er heerst rust en kalmte. Dat zouden wij als mensen ook wel wat meer kunnen gebruiken!’

Hoe kijk je terug op de workshop afgelopen zomer?

‘Ik vind het leuk om iets bij te dragen aan de wijk en in dit geval was de bij daarvoor mijn middel. Het voelt goed om mensen te inspireren door verhalen over de bij te vertellen, de kasten te laten zien en de honing te laten proeven. Iedere keer dat ik erover kan vertellen, is voor mij meegenomen. Bijen zorgen ervoor dat we door hun bestuiving kunnen genieten van veel soorten fruit en groenten. De bijen zijn een onderdeel van onze samenleving, was er zelfs eerder dan wij mensen. Ik vind dat we de waarde moeten inzien van de dingen om ons heen.

Veel mensen beseffen bijvoorbeeld niet hoe bijzonder en waardevol een klein insect als de bij is. Verder vind ik het goed om buurtbewoners te betrekken bij hun leefomgeving. Door iets simpels als zaadjes zaaien, helpen ze de bij enorm. De bloeiende planten die daar straks uit voortkomen, maken de wijk ook nog eens een stukje mooier. Via een krant van Ruimtekoers kwam ik met Yosser in contact en leerde ik later Frouwkje van de Onkruidenier kennen. Die klik die toen ontstond, omdat je allemaal bezig bent voor diezelfde leefomgeving en de bewoners, maakte iedereen enthousiast; onszelf, maar vooral ook de workshopdeelnemers en voorbijgangers.’

Komt er nog een vervolg?

‘Graag. Hoe meer de bij gekend en gewaardeerd wordt, hoe beter. Ik zou graag meer kinderen en jongeren aanspreken in de toekomst. Ik ben altijd opgegroeid met het gebruik van een vliegenmepper, bijvoorbeeld als er een bij door de klas vloog. Maar die bij is alleen maar verdwaald en wil veel liever bestuiven en werken. Ik zal er nooit eentje kwaad doen. Met Ruimtekoers samen hebben we al een voorzichtig idee voor een bijenstal.

Dat is een verzameling bijenkasten in bijvoorbeeld een schuurtje. Het liefst zou ik die midden in de wijk plaatsen, want dan heeft het een verbindend effect voor de buurtbewoners. Ik sta ervoor open om er bijvoorbeeld workshops te geven. Zo nu en dan neem ik een kennis mee naar de bijen. Bijna iedereen wordt op een bepaalde manier geraakt door de bij. Hij is nuttig, nodig, bijzonder en zelfs aaibaar. Het is zonde als dat onbekend blijft. Daarom probeer ik mijn liefde voor de bij op steeds meer mensen over te brengen.’

Wil je ons team versterken?

Neem contact met ons op!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers