Alles leren over wilde planten: Workshops Werkplaats de Paardenbloem

Iedereen is uitgenodigd om samen Winkelcentrum de Drieslag in het groen te zetten. Tijdens vier inspirerende workshops in augustus en september maken we daarvoor samen een ontwerp.

De Workshops vinden plaats midden op het winkelcentrum bij de mobiele Werkplaats de Paardenbloem. Daar is er van alles te leren over planten en bloemen. Experts De Onkruidenier en Lucila Kenny vertellen je alles over welke planten goed zijn voor de bij, van welke bloemen je verf kunt maken, of zelfs lekkere gerechten zoals salade en limonade.

Doe je mee? Meld je aan!

Nadat we samen een ontwerp hebben gemaakt is iedereen uitgenodigd om de de schop de grond in te zetten. Zodat we samen werken aan een fijn winkelcentrum. Voor de mens en de bij. Doe je mee? De workshops zijn gratis en er is plek voor 12 mensen per workshop.

Over de workshops met de Onkruidenier en Lucila Kenny

Werkplaats de Paardenbloem werkt nu samen met de winkeliers van de Drieslag en diverse partners aan het fijner, mooier en groener maken van Winkelcentrum de Drieslag in Malburgen. De stalen pergola wordt voorzien van eetbare planten en kruiden die worden onderhouden door een coalitie van winkeliers en inwoners. En de pleinen krijgen een groene invulling mede ontworpen door opnieuw die coalitie.

Ook dit jaar vinden er vier workshops plaats. De Onkruidenier en Lucila Kenny nemen je mee. We proeven planten, delen en vertellen verhalen over de soorten die groeien in de wijk en je leert van alles over het maken van pigment van bloemen. De workshops vinden plaats op: 21 en 28 augustus en 4 en 11 september. Op 16, 17 en 18 september steken we de handen uit de mouwen om de vergroening te realiseren.

21 augustus: Koken met kleuren, door Lucila Kenny

Wist je dat je van uienschillen of avocado kleurenverf kunt maken? Lucila Kenny is kunstenaar en weet alles over kleurpigmenten vanuit de natuur. Tijdens deze workshop gaan we  ‘koken’ met de overblijfselen van groentes en fruit wat niet meer door de winkeliers op het winkelcentrum verkocht kan worden. We maken kleurenverf om vervolgens servetten te te kleuren. Iedereen maakt een eigen unieke servet. Leuk voor jezelf, of voor je zusje of vader. Op 4 september wordt jouw servet tentoongesteld zodat de hele wijk kan zien wat je hebt gemaakt. Daarna is het servet helemaal van jou! Afbeelding gemaakt door inwoner en kunstenaar Feilin Han.

28 augustus: Kleur er bij! Door Lucila Kenny en Redouane Azarkane.

Wist je dat er in Malburgen veel bijen echte Malburgse honing maken? Redouane is inwoner van de wijk en .. imker! Hij neemt ons mee in de wondere wereld van de bij. Lucila Kenny is kunstenaar en weet alles over kleurenverf uit de natuur. Voor deze workshop heeft zij speciaal verf gemaakt van bloemen en planten die alleen bijen bestuiven. Met inwoner Feilin Han tekenen we vervolgens hoe een ‘groene Drieslag’ eruit kan zien. De tekeningen worden geëxposeerd in restaurant Mesopotamië. En oh.. misschien proef je ook nog wel de honing van die Malburgse bij.

4 september: De gekleurde soep, door De Onkruidenier

Wist je dat je van wilde planten en onkruid de lekkerste gerechten kunt maken? Daar weet het kunstenaarscollectief De Onkruidenier van alles van! De Onkruidenier neemt ons mee over Winkelcentrum de Drieslag. Samen gaan we op zoek naar wilde planten die we kunnen gebruiken om samen een soep te maken. In iedere plant, hoe klein, gek, raar en mooi ook, schuilt een verhaal. Al die verhalen samen vormen de ingrediënten van een spannende kruidensoep die we samen eten tijdens het Grote Wijkdiner. Zo leer je alles over de bijzondere planten en bloemen die nu al op het winkelcentrum groeien. Eet smakelijk!

11 september: Kom er bij! Door De Onkruidenier

Tijd om de planten te selecteren die op Winkelcentrum de Drieslag een nieuwe thuis gaan vinden. Daarom is het goed om te ontdekken welke wonderlijke planten er nu al in de wijk groeien!

Met kunstenaarscollectief De Onkruidenier gaan we op expeditie door Malburgen. Zij hebben een wandeltocht voorbereid door de wijk waarin we de betoverende relatie ontdekken van insecten en planten. Welke planten zijn er nog meer geschikt om een plekje te krijgen op de Drieslag?

Help mee de Drieslag te vergroenen en geef het winkelcentrum kleur!

Iedereen is uitgenodigd om samen Winkelcentrum de Drieslag in het groen te zetten. Tijdens vier inspirerende workshops in augustus en september maken we daarvoor samen een ontwerp. De Workshops vinden plaats midden op het winkelcentrum bij de mobiele Werkplaats de Paardenbloem. Daar is er van alles te leren over planten en bloemen. Experts De Onkruidenier en Lucila Kenny vertellen je alles over welke planten goed zijn voor de bij, van welke bloemen je verf kunt maken, of zelfs lekkere gerechten zoals salade en limonade.

Doe je mee? Meld je aan!

Nadat we samen een ontwerp hebben gemaakt is iedereen uitgenodigd om de de schop de grond in te zetten. Zodat we samen werken aan een fijn winkelcentrum. Voor de mens en de bij. Doe je mee? De workshops zijn gratis en er is plek voor 12 mensen per workshop.

Wil jij ook werken aan groene initiatieven in de wijk?

Wij helpen jou graag met een project zoals Werkplaats de Paardenbloem. Daarin bepalen betrokken inwoners, van allerlei achtergronden en die nog niet eerder betrokken waren bij buurtinitiatieven, hoe hun groene leefomgeving vorm krijgt. Dat proces begeleiden wij. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, Yosser vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers