Filmvertoning en gesprek over ‘Alleen Sukkels Hebben Het Druk’ op aanvraag

Op zondagavond 3 april gaat de film Alleen Sukkels Hebben Het Druk in prèmiere bij Focus Filmtheater. De film werd gemaakt door medewerkers bij 2Switch die een activeringstraject volgen en theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas. De film is een prachtig verslag van een bijzonder maakproces. En een goede gespreksstarter!

Hoe het begon:
Het project Iedereen Wordt Mens

In maart 2019 starten theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas met vrijwilligerswerk bij De Voedselbank in Arnhem. Daar maakten zij kennis met hen die leven in of met een armoedesituatie. Ook gingen zij aan de slag bij Kringloopwinkel 2Switch waar zij werkten met mensen in een activeringstraject naar passend werk.

Maanden werkten de theatermakers samen met enthousiaste medewerkers 2Switch en klanten bij De Voedselbank aan een theatervoorstelling. Die kwam er niet door de coronamaatregelen. Wel kwam er deze prachtige film met als decor de winkel en het magazijn van 2Switch in Arnhem. Vanuit deze veilige ruimte blikken de medewerkers van 2Switch en de theatermakers terug op hun gedeelde momenten van persoonlijke groei. Bovendien bespreken bij de heersende norm die zij niet altijd als stimulerend ervaren.

Meer over het project Iedereen Wordt Mens?

De aanpak van dit project is mét mensen en daarom waardevol!

Armoede is een veelkoppig monster. Het gaat over te weinig inkomen en het niet hebben van werk. Maar ook het niet goed kunnen meedoen en onvoldoende je eigenwaarde kunnen ontwikkelen. En dat is precies waar dit project aan bij heeft gedragen. Door cultuur in te zetten als middel krijgen we enerzijds goed in beeld wat er bij mensen leeft, anderzijds worden zij geactiveerd om deel te nemen.

Vaak is het: voor u, en zonder u. De aanpak van dit project is mét de mensen die in een moeilijke situatie zitten. Dat maakt het zo waardevol voor alle betrokkenen!

Ronald Paping

Reactie vertoning bij gemeente Arnhem

Na de vertoning van de film op een heidag van Gemeente Arnhem gingen ruim twintig medewerkers die bezig zijn met armoedebestrijding, activering en participatie met elkaar in gesprek. Een reactie:

“Als gemeente benaderen we dit soort problemen vaak heel erg cognitief. Er is een ‘traject’ en er zijn ‘aanspreekpunten’. Met dit project zijn jullie in staat geweest de verborgen vermogens van mensen aan te boren. Dat is belangrijk.”

Filmvertoning en gesprek op aanvraag
Wat betekent cultuurdeelname voor de activering van mensen met een hulpvraag?

Tijdens het maakproces ontstond ruimte voor verbeelding en talent om zelfstandig te werken aan het verbeteren van de eigen leefsituatie. En werd er ervaren hoe deelname aan cultuur een belangrijke speelt als ‘motiverend hulpaanbod’. Kan cultuurdeelname mensen helpen die op zoek zijn naar passend werk of andere vormen van activering? Na de prèmiere gaan de makers en programmamakers van Bureau Ruimtekoers graag met jou en wellicht je collega’s daarover in gesprek.

We komen bij je langs voor een creatieve sessie met prikkelende stellingen voor én na de film. Lijkt dit je wat? Neem dan snel contact op met pim@ruimtekoers.nl

Wil jij ook met kunst in het sociale domein werken?

Wij helpen jou graag met een project zoals Iedereen Wordt Mens. Daarin bepalen mensen die leven in of met een armoedesituatie, of mensen in een activerend werktraject zélf hoe zijn vorm geven aan hun leefomgeving. Door het samen maken van een theatervoorstelling, film of muziek. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, Yosser vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers