Ontmoet Sanne en de Akademie: de kunst van het delen

Met de Akademie wil Ruimtekoers de waardevolle ervaringen opgedaan binnen de vele participatieve kunstprojecten delen met nog veel meer kunst- en cultuurmakers. Sanne organiseert dit interactieve programma!

Ontmoet Sanne

Sanne Karssenberg geeft vanuit Ruimtekoers vorm aan de Akademie. Daarnaast geeft ze ook les aan de HKU en de Rietveld Academie. Ze werkte voorheen voor de culturele instelling BAK in Utrecht, waar ze onder meer bezig was met alternatieve samenwerkingsvormen met het publiek. Participatieve werkvormen hebben haar interesse, omdat het volgens haar erg belangrijk is om mét mensen te praten in plaats van over hen. De vraag: ‘Hoe kan kunst voor mensen (nog) meer een onderdeel van het dagelijks leven zijn’, houdt haar constant bezig.

Verbeelding

Sanne: “Kunst gaat over het aanzetten van verbeeldingskracht in mensen. Die kracht zit in iedereen. Door die aan te zetten, kun je gezamenlijk een andere vorm van samenleven verbeelden. Waar gaan of willen we naartoe? Hoe willen we dat zoiets vorm krijgt? Op die manier verbindt kunst mensen. En brengt kunst verschillende perspectieven en inwoners bij elkaar om bijvoorbeeld meer zeggenschap over je eigen wijk of buurt te realiseren. Kunst maken en ideeën verbeelden gaat over zoveel meer dan samen om de tafel zitten en louter praten. Want naast gesproken taal gaat kunst ook over lichaamstaal (samen dansen bijvoorbeeld) of de taal van het maken (kleien, schilderen of koken). Zo helpt kunst om veel verschillende mensen in hun hart te raken en samen te brengen.”

Akademie: Gemeenschapskunst en participatief maken

In Nederland en en de rest van de wereld zijn veel meer kunstenaars bezig met gemeenschapskunst en participatief maken. De Akademie richt zich daarom niet specifiek op Arnhem en op Arnhemse makers. Het idee is om de praktijk van heel veel verschillende makers te verbreden en te verdiepen. Door samen aan de slag te gaan met de kennis en ervaring die Ruimtekoers opdeed in verschillend projecten en stadsmakersprogramma’s én door de ervaringen van de deelnemende makers daarin mee te nemen.

Twee modules, acht programma’s

Dat gaat gebeuren in twee modules van elk drie workshops en elk één – voor een veel breder publiek toegankelijk – avondprogramma. Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk, design antropoloog Tina Lenz en beeldend kunstenaar Yasser Ballemans verzorgen ieder een workshop. Alle drie bieden ze een geheel eigen kijk op gemeenschapskunst. Het gaat bijvoorbeeld over: ‘Hoe vind je ingang tot mensen in de buurt, tot wat er speelt in de buurt en hoe neem je hierin je eigen perspectief als kunstenaar mee?’

Wie zijn de (workshop-)makers?

Jeanne van Heeswijk is beeldend kunstenaar en werkt in wisselende collectieve vormen op locatie met betrokkenen die zeggenschap willen over hun omgeving. Onder meer in de Afrikaanderwijk in Rotterdam, maar ook in Philadelphia en Edinburgh.

Tina Lenz is Design Antropoloog. Ze werkt toekomstgericht, trans-disciplinair en collectief mee aan veel sociaal-culturele projecten, zowel nationaal als internationaal. Dat deed ze ook al verschillende keren voor Ruimtekoers.

Yasser Ballemans is beeldend kunstenaar en geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen. Hij onderzoekt hoe ornamenten en versieringen hierbij op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet. Ook hij deed al verschillende projecten voor Ruimtekoers, waaronder een game ontwerpen samen met jongeren waarmee zij vorm geven aan de toekomst van hun wijk.

De eerste workshop van Jeanne van Heeswijk is al uitverkocht, maar aan de twee daaropvolgende kun je als maker nog meedoen. Check Ruimtekoers.nl voor informatie of geef je meteen op. Deelname kost 7,50 euro (inclusief de afsluitende borrel). Ben je geïnteresseerd in het avondprogramma? Dat is gratis. Ook daarvoor kun je opgeven via Ruimtekoers.nl! Heb je andere vragen over de Akademie? Stuur dan een mail aan sanne@ruimtekoers.nl.

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers