Zyanya Keizer

Zyanya Keizer is modeontwerper. Ze omschrijft haar manier van mode maken meer als gerelateerd aan kunst. Haar motivatie is de voortdurende verkenning van materialen en texturen en hoe die op verschillende manieren kunnen worden toegepast.

Details

Zyanya is de dochter van een Nederlandse vader en Mexicaanse moeder. Ze is geboren in Mexico-Stad en woont nu al zo’n 12 jaar in Arnhem. Tijdens haar studie in Antwerpen kwam ze erachter dat haar liefde voor detaillering in stoffen en materialen, iets waar ze in Mexico mee opgroeide, niet begrepen werd. Nu benadrukt ze deze liefde juist in haar werk en werkt ze veel met kleine details zoals kralen. Haar werk is zo een ode aan haar culturele achtergrond.

Zyanya: ‘Het gaat er vooral om verhalen te vertellen door middel van textiel en mode, hoe gedachten te vertalen en ze uit te drukken in iets dat hopelijk tijdloos kan zijn.’

Handwerk

Zyanya gelooft dat iets met de handen maken je meer verbindt met wat je doet, vooral in een industrie die zo snel gaat en waar mensen zich minder verbonden voelen met hun bezittingen. Op deze manier creëert ze een gemeenschap en een diepere verbinding met wat ze creëert. Mode biedt haar een basis om concepten rond het lichaam te verkennen, maar door de combinatie van handwerk en experimenten creëert ze mode die soms heel sculpturaal is maar toch beweging mogelijk maakt. Het handwerk is zeker het belangrijkste deel van wat ze doet.

State of Fashion

Zyanya werkt met Ruimtekoers mee aan de mode-biënnale van State of Fashion, in het Atelier bij City at Home. ‘Vanuit dit project hoop ik meer vaardigheden te ontwikkelen in het vertalen van verhalen en ervaringen naar iets tastbaars. Ik hoop goede relaties te kunnen opbouwen met de mensen die deelnemen aan het project en dat ze het gevoel hebben dat ze hier deel van hebben uitgemaakt. Ik hoop dat we van elkaar kunnen leren gedurende het proces en zien wat we kunnen creëren.’

Meer over deze maker?

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers