Ruben Jurriën

Ruben Jurriën is een modeontwerper die zich inzet om de mode-industrie een meer inclusieve en plezierige wereld te maken. Met zijn mode grijpt hij terug naar een periode waarin zijn gedachten over wat hij wilde dragen niet bevlekt was door de kledingcodes in onze maatschappij: zijn jeugd.

Maat-inclusief

Het werk motiveert de drager naar diens hart te luisteren, in plaats van de verwachtingen van de maatschappij. Ruben probeert in zijn werk dat speelse gevoel van kleden de kindertijd terug te brengen naar ons begrensde volwassen leven. Naast het losbreken van kledingregels, maakt hij mode die maat-inclusief is.

‘Val je niet binnen de standaardmaten, is mode erg beperkt. Mijn grootste drijfveer is het creëren van een mode waar elke mens in wat voor maat dan ook zich thuis voelt, en waar elke vorm van zelfexpressie de vrije loop kan.’

Spelen

Ruben omschrijft zijn manier van werken als een speelproces. Hij gebruikt verschillende methodieken: vormonderzoek, gesprekken, schetsen, voorwerpen, experimenten, performances, muziek. Maar uit eindelijk komt alles samen in de kleding. Het werk moet het innerlijke kind in ons los maken, dus ook in het ontwerpproces is de vrijheid, en speelsheid erg belangrijk.

State of Fashion

Ruben werkt met Ruimtekoers mee aan de mode-biënnale van State of Fashion. ‘Mijn werk is altijd een dialoog, dat hoop ik ook dankzij dit project beter te kunnen visualiseren in mijn werk, en ook de participatie wellicht door te kunnen ontwikkelen tot een kernaspect van mijn praktijk.’

Meer over deze maker?

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers