Maxime Schräder

Maxime Schräder is afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater te ArtEZ in Arnhem. Ze is muziektheater-maker, zangeres, performer en schrijfster. Ze creëert muziektheater vanuit en voor maatschappelijke problematiek en gebeurtenissen met de missie om bewustwording te creëren bij het publiek.

Het opzoeken van ongemak

Maxime: ‘Ik werk altijd vanuit mijn eigen onderbuikgevoel. Een gevoel dat ik krijg vanuit bepaalde maatschappelijke problematiek, of juist de schoonheid van iets alledaags. Dit onderbuikgevoel volg ik, en zo ontmoet ik vaak mensen die dit gevoel met mij delen. Met en voor die mensen kaart ik maatschappelijke problematiek aan en worden taboes doorbroken.’

In die problematiek zitten onderwerpen waar ze bewustwording bij het publiek over creëert door middel van het opzoeken van ongemak. Ongemak in het onderwerp zelf, maar ook in de confrontatie, het shockeren en de eerlijkheid. Met muziektheater voorstellingen en performances heeft ze een duidelijke missie: het bewust verstoren van misplaatst gemak vanuit rechtvaardige beweegredenen.

Maxime werkt met Karlijn van Kruchten aan het project Iedereen wordt mens. De theatermakers werken toe naar een voorstelling samen met de Arnhemse kringloopwinkel 2Switch. De medewerkers, hun verhalen en het groeiproces dat ze doormaken, vormen hiervoor de basis. Dit project is de voortzetting van ‘Iedereen wordt mens’, ontstaan in 2021 in samenwerking met Bureau Ruimtekoers, gemeente Arnhem en 2Switch.

Maxime: ‘We werken volwaardig mee als we hier zijn. Ik vind het heel fijn, of ik nou puzzelstukjes natel, meubels uitzoek voor in de winkel of kleding uit de rekken haal; de sfeer is goed en iedereen doet zijn of haar ding. Tijdens het werk knopen we gesprekken aan. Dat lukt bij de een beter dan bij de ander. Sommigen hebben een strak arbeidsethos en daarbij wordt niet gekletst. Het vertrouwen dat we samen iets heel moois kunnen maken, heeft tijd nodig om te groeien.’

Meer weten, of samenwerken met Maxime?

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

© 2024 Bureau Ruimtekoers